30/9/16

Περί εξτρεμισμού



Το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α.) πραγματοποίησε χθες, Συνέδριο με αφορμή την ολοκλήρωση του προγράμματος «Δράσεις κατά της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού» το οποίο διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (2014-2020)/Τομέας Αστυνομικής Συνεργασίας.
Σκοπός του Συνεδρίου ήταν η παρουσίαση και η αποτίμηση των αποτελεσμάτων του προγράμματος. Το πρόγραμμα είχε ως στόχο τόσο την εκπαίδευση επαγγελματιών πρώτης γραμμής για την κατανόηση του φαινομένου της ριζοσπαστικοποίησης και την αναγνώριση σχετικών ενδείξεων, όσο και την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Δημιουργήθηκε μια «δεξαμενή» 62 εκπαιδευτών, οι οποίοι στη συνέχεια εκπαίδευσαν 130 στελέχη από συναρμόδιες Υπηρεσίες σε πέντε πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μυτιλήνη, Χανιά, Αλεξανδρούπολη). Σημειώνεται ότι στο υλικό του προγράμματος περιλαμβάνονται εκπαιδευτικό εγχειρίδιο και δύο οδηγοί τσέπης για επαγγελματίες πρώτης γραμμής και το ευρύ κοινό.
Στο Συνέδριο συμμετείχαν περίπου 110 εκπρόσωποι των αρμόδιων Υπηρεσιών, Φορέων & Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Το Συνέδριο ξεκίνησε με εισαγωγική ομιλία του Διευθυντή του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α.) Βασίλη Γκρίζη.
Από πλευράς Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και Ελληνικής Αστυνομίας χαιρετισμούς απηύθυναν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Τζανέτος Φιλιππάκος και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας.
Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Ευτύχης Φυτράκης, ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλειος Μαγκλάρας, ο Εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος, Αρχιμανδρίτης κ.κ. Χρυσόστομος Συμεωνίδης και ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Ειδικός Σύμβουλος Κωνσταντίνος Σαββίδης.