6/10/16

Δεν είδαν τίποτα αυτοί!


Οι αξιωματικοί στην Κω το 1991 διαψεύδουν τους βρετανούς ντετέκτιβ για τον Μπεν
Από τις έρευνες στην Κω στο σημείο όπου πριν από 25 χρόνια εξαφανίστηκε ο μικρός Μπεν 

«Δεν είχαμε καμία ένδειξη… ταραχής του χειριστή του εκσκαφέα και ότι είχε οποιαδήποτε ύποπτη συμπεριφορά που του αποδίδεται τώρα. Είχαμε ερευνήσει εξονυχιστικά όλα τα σημεία που ψάχνουν τώρα οι βρετανοί ερευνητές και δεν είχε βρεθεί οτιδήποτε. Είχαμε εξετάσει όλα τα σενάρια για την εξαφάνιση του μικρού Άγγλου και είχε συνταχθεί τότε έκθεση και πλήρες ενημερωτικό έγγραφο που εστάλη στο Αρχηγείο, ενώ υπήρξε κατηγορία για "αρπαγή ανηλίκου"».

Αυτό επεσήμαναν μιλώντας προς «Το Βήμα» δύο πρώην αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που υπηρετούσαν την περίοδο 1991-92 στην Κω και είχαν την κύρια ευθύνη των ερευνών για την περιβόητη υπόθεση της εξαφάνισης του 21μηνών Μπεν Νίνταμ. Οι δύο συνταξιούχοι αξιωματικοί -διαμένουν σήμερα στην Ηλεία ο ένας και σε νησί του Αιγαίου ο άλλος- μίλησαν για «εξαντλητικές έρευνες και εξέταση και άλλων σεναρίων τότε για την εξαφάνιση του Μπεν».

Οι αναφορές τους φέρεται να αποτελούν ένα νέο πλήγμα στην ορθότητα της τωρινής έρευνας βρετανών αξιωματικών που βασίζεται σε μαρτυρία έλληνα πληροφοριοδότη για«εμπλοκή στον χαμό του Μπεν του οδηγού μπουλντόζας που έκανε τις κρίσιμες ώρες χωματουργικές εργασίες στο σημείο εκείνο».

Τα ίχνη του μικρού Άγγλου χάθηκαν το μεσημέρι της 24ης Ιουλίου 1991 από την αγροτική περιοχή Ηρακλής στην Κω. Η μητέρα του και τρεις άλλοι συγγενείς του (παππούς, γιαγιά και θείος) διέμεναν στο νησί, συνδυάζοντας εργασία και διακοπές. Ο μικρός ξέφυγε από την προσοχή του 20χρονου τότε θείου του, ο οποίος είχε αναλάβει να τον επιτηρεί. Από το 1991 μέχρι σήμερα αναπτύχθηκαν διάφορα σενάρια για τις συνθήκες εξαφάνισης του Μπεν που αφορούν «τυχόν αρπαγή του από αθίγγανους ή τουρίστες, από την πτώση του σε πηγάδι της περιοχής μέχρι ότι μπορεί να έπεσε θύμα εγκληματικής ενέργειας από κάτοικο της περιοχής» κ.λπ.

Όπως λένε και οι αστυνομικοί που υπηρετούσαν τότε στο νησί, ένα από τα πρώτα σενάρια που εξετάστηκαν ήταν ο μικρός Άγγλος να καταπλακώθηκε από τον εκσκαφέα του 36χρονου τότε χειριστή εκσκαφέα Κωνσταντίνου Μπάρκα, ο οποίος απεβίωσε πέρυσι από καρκίνο. Τη μοιραία ημέρα έκανε χωματουργικές εργασίες στην περιοχή. Όμως η έρευνα που έγινε τότε σπιθαμή προς σπιθαμή στο σημείο αυτό δεν απέδωσε τίποτε.

Τώρα οι αστυνομικοί του Νοτίου Γιορκσάιρ (εκεί διαμένει η μητέρα του Μπεν Νίνταμ), που συμμετέχουν σε χρηματοδοτούμενη με 1 εκατ. ευρώ έρευνα, επανήλθαν στο σενάριο. Επικαλούνται μαρτυρία ενός φίλου του χειριστή του εκσκαφέα ο οποίος μετά τον θάνατο εκείνου «μίλησε πιο ελεύθερα». Υποστήριξε ότι κατάλαβε «το βράδυ της εξαφάνισης του Μπεν να πηγαίνει ταραγμένος να καταθέσει στην Αστυνομία και ότι πιθανόν είχε κτυπήσει με τον εκσκαφέα τον μικρό Άγγλο και τον έθαψε στο σημείο εκείνο».

Ωστόσο τώρα οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που χειρίσθηκαν τις κρίσιμες ώρες το συμβάν με τον μικρό Άγγλο σημειώνουν: «Διαβάζουμε και εμείς αυτά που γράφονται τώρα για τον τυχόν ρόλο του χειριστή του εκσκαφέα. Τον είχαμε εξετάσει τότε διεξοδικά και ούτε μας έδινε την εικόνα ταραγμένου ή ότι είχε κάτι να κρύψει. Τον συναντήσαμε και άλλες φορές αργότερα, συζητήσαμε πολλές παραμέτρους της υπόθεσης και δεν έδειχνε ότι είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στην εξαφάνιση του Μπεν».

Σημειώνεται πάντως ότι τις τελευταίες ώρες οι βρετανοί ντετέκτιβ που βρίσκονται στο νησί εγκατέλειψαν ξαφνικά την έρευνα στα οικόπεδα που εκινείτο τότε η μπουλντόζα του Κ. Μπάρκα και άρχισαν να ψάχνουν ένα επιπλέον οίκημα που είχε κατασκευάσει τότε ο παππούς του παιδιού. Ο τελευταίος κλήθηκε επειγόντως στο νησί για να διερευνηθεί ένα ακόμη σενάριο.