5/10/16

Ο Ερυθρός Σταυρός για την "ταυτοποίηση"




Με ιδιαίτερη επιτυχία συνδιοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ( I.C. R.C.), Ημερίδα με θέμα «Ορθές πρακτικές ταυτοποίησης νεκρών αγνώστων στοιχείων, με έμφαση στη διαχείριση δεδομένων», η οποία πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.
Την έναρξη της ημερίδας χαιρέτησαν η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ευτύχης Φυτράκης, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τζανέτος Φιλιππάκος, η Προϊσταμένη Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Δρ. Αντώνιος Αυγερινός.
Από πλευράς των συνδιοργανωτών ομιλίες πραγματοποίησαν η Επικεφαλής της αποστολής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού ( I .C .R .C.) στην Ελλάδα, Sari Nissi και η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, Υποστράτηγος Δρ. Πηνελόπη Μηνιάτη.

Στη Ημερίδα συμμετείχαν ο Αντιεισαγγελέας Εφετών, Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, εκπρόσωποι Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών, του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας.
Από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας συμμετείχαν στελέχη από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.ΚΕ.ΔΙ.Κ.) καθώς και τις Διευθύνσεις Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, Εγκληματολογικών Ερευνών, Υγειονομικού και Ασφάλειας Αττικής.
Στις ουσιαστικές και παραγωγικές συζητήσεις που αναπτύχθηκαν στις εργασίες της Ημερίδας, αναλύθηκαν θέματα, προκλήσεις και λύσεις σχετικά με την ταυτοποίηση σορών αγνώστων στοιχείων και ειδικότερα σορών προσφύγων-μεταναστών.
Πιο αναλυτικά, συζητήθηκαν θεματικές ενότητες που αφορούν:
  • στο νομικό πλαίσιο και στη διαχείριση περιστατικών ταυτοποίησης σορών,
  • στις ψυχολογικές επιπτώσεις στα εμπλεκόμενα άτομα,
  • στην εφαρμογή ορθών πρακτικών σύμφωνα με τις διαδικασίες αναγνώρισης θυμάτων καταστροφών,
  • στην ανάγκη εναρμόνισης των ιατροδικαστικών πράξεων καθώς και
  • στα ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων για την ταυτοποίηση σορών αγνώστων στοιχείων.
Κομβικό σημείο των συζητήσεων αποτέλεσε η ανάγκη δημιουργίας μιας Κεντρικής Βάσης Δεδομένων σορών και αγνοουμένων, στο πλαίσιο της οποίας θα εναρμονιστούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες εμπλοκής των συναρμόδιων Φορέων, με παράλληλη θέσπιση και εφαρμογή του αναγκαίου νομικού πλαισίου.
Η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδικότερα η Υποδιεύθυνση Βιολογικών και Βιοχημικών Εξετάσεων και Αναλύσεων ( DNA ), έχει κύριο ρόλο στην επιστημονικά τεκμηριωμένη ταυτοποίηση των σορών. Μέχρι σήμερα δεκάδες σοροί έχουν αναγνωρισθεί και αποδοθεί στους οικείους τους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχτεί υψηλού επιπέδου συνεργασία μεταξύ της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού ( I . C . R . C .), μέσω της συνεισφοράς και της συμμετοχής τους σε ειδικότερες δράσεις που αφορούν στις διαδικασίες ταυτοποίησης των σορών μεταναστών.