19/12/16

Στη φωλιά της παιδεραστίας

Οι διώκτες τους

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας συμμετείχε στη 3η Συνάντηση Στρατηγικού χαρακτήρα για τις απάτες με κάρτες πληρωμής, που πραγματοποιήθηκε στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2016 στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης.
Η συνάντηση διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για το Έγκλημα στον Κυβερνοχώρο (EC3) της EUROPOL , σε συνεργασία με την ASEANAPOL και την INTERPOL , και την υποστήριξη της Εθνικής Αστυνομίας της Ρουμανίας και της Αστυνομίας της Ταϊλάνδης.
Η εν λόγω πρωτοβουλία εντάσσεται στον Ευρωπαϊκό Κύκλο Πολιτικής για το σοβαρό και οργανωμένο έγκλημα ετών 2013-2017, ο οποίος εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την ανάπτυξη διεθνούς συνεργασίας με σκοπό την καταπολέμηση των απατών με κάρτες πληρωμής.

Στη διήμερη αυτή στρατηγικού χαρακτήρα συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι αστυνομικών αρχών από (4) Ευρωπαϊκές και οκτώ (8) Ασιατικές χώρες.
Πιο αναλυτικά, από πλευράς Ευρώπης συμμετείχαν εκπρόσωποι αστυνομικών αρχών της Αυστρίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας και της Ρουμανίας ενώ από πλευράς Ασίας συμμετείχαν εκπρόσωποι αστυνομικών αρχών του Μπρουνέι, της Καμπότζης, της Ινδονησίας, της Μαλαισίας, του Μιανμάρ, των Φιλιππίνων, της Σινγκαπούρης και της Ταϊλάνδης.
Η Ελληνική Αστυνομία, μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, επιλέχθηκε από το σύνολο των Ευρωπαϊκών χωρών για τη συμμετοχή και συνεισφορά της σε αυτή τη συνάντηση, όπως ομοίως είχε επιλεχθεί και συμμετάσχει στη προηγούμενη συνάντηση που είχε λάβει χώρα νωρίτερα αυτό το έτος στη Μαλαισία.
Στην εν λόγω συνάντηση αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούν στην ασφάλεια όλων των μέσων πληρωμής, πλην των μετρητών, μέσω της παρουσίασης επιτυχών αστυνομικών επιχειρήσεων, της συζήτησης νέων προκλήσεων και της σύναψης συμφωνίας των επόμενων σταδίων για την από κοινού αντιμετώπιση αυτών.
Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν εμπειρία σχετικά με διακύβευση δεδομένων, κακόβουλο λογισμικό σε ΑΤΜ και απάτες στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στον τομέα των αερομεταφορών, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διαπεριφερειακή συνεργασία μεταξύ Ευρωπαϊκών και Ασιατικών χωρών ως αποτέλεσμα των επιτυχών επιχειρήσεων μεταξύ των δύο μερών.
Αξιοσημείωτο γεγονός αποτελεί η εγκαθίδρυση συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που επιτεύχθηκε μέσω της ενεργούς συμμετοχής στη Συνάντηση της EAST ( European ATM Security Team - Ευρωπαϊκή Ομάδα για την Ασφάλεια των ΑΤΜ ), ιδιωτικής εταιρείας και τραπεζικών ιδρυμάτων της Ταϊλάνδης.