27/3/17

Περί απαγωγών


Το σχέδιο απαγωγής τραπεζικών από τους «Πυρήνες»
Ανδρες της Αντιτρομοκρατικής ερευνούν την περιοχή στην οδό Ριζάρη στο Παγκράτι αναζητώντας στοιχεία για τα δέματα-βόμβες που είχαν τοποθετηθει τον Νοέμβριο του 2010

Οι «Πυρήνες» είχαν δημιουργήσει ολόκληρο... αστυνομικό τμήμα για να προχωρούν σε απαγωγές διευθυντικών στελεχών τραπεζών, να υφαρπάζουν στοιχεία ταυτοτήτων κ.λπ. Μάλιστα, για να διευκολύνονται στα σχέδια αρπαγής και στις ληστείες, παρουσιάζονταν σαν ανυποψίαστοι πολίτες και περαστικοί που χαιρετούσαν τους «γνώριμους αστυνομικούς» και έδιναν αληθοφάνεια στο σχέδιο! Τα δύο δέματα-βόμβες που έφθασαν προ 10 ημερών στο γραφείο του γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Σόιμπλε και στα γραφεία του ΔΝΤ στη Γαλλία είχαν μεταφερθεί όχι με εμπορικές πτήσεις - όπως πιστευόταν ως τώρα - αλλά με επιβατικά αεροπλάνα (ελληνικής και γερμανικής εταιρείας) με περισσότερους από 300 επιβάτες, που θα μπορούσαν να διατρέξουν κίνδυνο από τυχόν «ανάφλεξη» στον χώρο αποσκευών.

Αυτά είναι ορισμένα από τα νέα στοιχεία για τη δράση της πολυσύνθετης Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς και τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. που αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής», λίγα 24ωρα μετά την ανακάλυψη 10 δεμάτων-βομβών με προορισμό ευρωπαίους αξιωματούχους.

Η θεατρική απαγωγή

Ενα από τα πιο εντυπωσιακά χειρόγραφα που αποκαλύπτουν την ευρηματικότητα και την εντυπωσιακή οργάνωση των «Πυρήνων» ήταν αυτό που είχε ανακαλυφθεί - χωρίς να δημοσιοποιηθεί - την άνοιξη του 2011 σε «γιάφκα» των συγκεκριμένων ενόπλων στη Νέα Ιωνία στον Βόλο. Είχε προηγηθεί τον Νοέμβριο του 2010 η αποστολή των 14 δεμάτων-βομβών σε ξένους στόχους και στη Μαγνησία, ενώ οι «Πυρήνες» είχαν αλλάξει επιχειρησιακό σχέδιο. Ετσι στόχευαν διευθυντές τραπεζών για να κάνουν ληστείες με μεγάλη λεία. Αφού λοιπόν είχαν βιντεσκοπήσει χώρους, δρομολόγια κ.λπ., αποφασίζουν να απαγάγουν έναν υποδιευθυντή τοπικής τράπεζας. Εκεί λοιπόν έκπληκτοι οι αστυνομικοί διάβασαν - σε χειρόγραφο - το σχέδιο του ηγετικού μέλους των «Πυρήνων».

Ανέφερε λοιπόν ο υπεύθυνος σχεδιασμού των «Πυρήνων»: «στην αλάνα το περιπολικό (σ.σ: μετασκευασμένο όχημα της «Συνωμοσίας») αναμμένος φάρος (σ.σ.: πειστικό) ανοίγει πόρτα. Μέσα ο οδηγός και ο συνοδηγός, και ο επικεφαλής χαιρετά τον ΥΠΟ (σ.σ.: υποδιευθυντή τράπεζας). "Καλημέρα, ο κύριος ΥΠΟ;". Εκεί λογικά θα ... κωλώσει και θα αναρωτηθεί όπως κάθε φυσιολογικός άνθρωπος μπροστά στον κάθε μπατσέο. Θα απαντήσει: "Μάλιστα, τι συμβαίνει;". Ο επικεφαλής καλό θα είναι να μιλήσει τότε στον ασύρματο στο τηλεφωνικό κέντρο και να πει "ενημερώνω κι επαναλαμβάνω για το συμβάν". Και ταυτόχρονα σε επαγγελματικό ύφος λέει στον ΥΠΟ: "Λάβαμε κλήση για μια διάρρηξη. Παρακαλώ ακολουθήστε μας". Και στο καπάκι, για να μην προλάβει να σκεφτεί, θα του πούμε ότι στην τράπεζά του είχε γίνει "ριφιφί" την Πρωτοχρονιά (σ.σ.: κι αυτό αποδίδεται στους «Πυρήνες»). Ετσι τον κρατάμε σε εγρήγορση για να μην αμφιβάλλει. Ο επικεφαλής τού λέει "παρακαλώ περάστε στο αυτοκίνητο". Στον οδηγό λέει "βγάλτε τον φάρο, δεν θέλουμε να ανησυχήσουμε τους πολίτες". Στη συνέχεια ο επικεφαλής όντας φλύαρος τον απασχολεί διαρκώς τον ΥΠΟ για να μη σκέφτεται».
 
Το εντυπωσιακό σχέδιο του... υπευθύνου απαγωγής των «Πυρήνων» δεν σταματά εδώ. Δημιουργεί και έναν περαστικό, τον κ. «Φραγκιαδάκη» με το όνομα, προκειμένου να ξεπεραστούν οι επιφυλάξεις του υποδιευθυντή της τράπεζας. Οπως σημειώνει λοιπόν ο πολυμήχανος οργανωτής των «Πυρήνων», «για να γίνει πιο πιστευτό, έξω από την τράπεζα πρέπει να υπάρχει ένας δικός μας άνθρωπος που να πει στον επικεφαλής "Καλημέρα, κύριε αστυνόμε. Ο Φραγκιαδάκης είμαι... με θυμόσαστε;", για να του απαντήσει ο επικεφαλής "Συγγνώμη! Ομως είμαι σε υπηρεσία"...». Στο σενάριο προβλεπόταν και η δέουσα αυστηρότητα του κυρίου επικεφαλής.

Και ακολούθως δίνονται εντολές για το πώς οι αστυνομικοί-μέλη των «Πυρήνων» θα μπουν στο υποκατάστημα της τράπεζας, πώς θα απενεργοποιηθεί ο συναγερμός εν όψει της έρευνας για τη «διάρρηξη» και πώς θα παρασυρθεί ο υποδιευθυντής της τράπεζας στο πατάρι για να ολοκληρωθεί η αρπαγή των χρημάτων. Σημειώνεται ότι στις τελευταίες δίκες των «Πυρήνων» εμφανίστηκαν τουλάχιστον 20 πολίτες που κατέθεσαν ότι τα μέλη της «Συνωμοσίας» είχαν ντυθεί αστυνομικοί, προχωρούσαν σε έλεγχο ταυτοτήτων τους και τους υφάρπαζαν τα στοιχεία για να εκδώσουν πλαστά έγγραφα.

Νέα στοιχεία για τα δέματα

Εντυπωσιακά στοιχεία έχουν ανακύψει από τις έρευνες των αστυνομικών για τα 10 τρομοδέματα που στάλθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Τα δύο εξ αυτών που έφθασαν στο ΔΝΤ και στον κ. Σόιμπλε φορτώθηκαν σε χώρο αποσκευών δύο επιβατικών αεροπλάνων. Σύμφωνα με ειδικό πυροτεχνουργό «μια τυχόν, πρόχειρη κακή συνδεσμολογία θα μπορούσε να προκαλέσει - λόγω αναταράξεων ή άλλων τριβών - ανάφλεξή τους στον αέρα με οδυνηρές συνέπειες».
Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να προσδιορίσουν τον σχετικό κίνδυνο υπενθύμιζαν πως όταν τον Νοέμβριο του 2010 είχε διαπιστωθεί ότι ταξίδευε ένα από τα 14 δέματα-βόμβες με επιβατικό αεροπλάνο με προορισμό τη Ρώμη (παραλήπτης φερόταν ο τότε ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μερλουσκόνι) είχε ζητηθεί η άμεση προσγείωσή του στο αεροδρόμιο της Μπολόνια με τον φόβο ότι θα μπορούσε να υπάρξει έκρηξη ανά πάσα στιγμή. Το εντυπωσιακό είναι πως (σύμφωνα με αναφορές στο «Βήμα» τότε στελεχών της ΕΛ.ΑΣ.) την πληροφορία ότι δέμα-βόμβα ταξίδευε για Ιταλία την είχε δώσει μέλος των «Πυρήνων» που είχε συλληφθεί σε άλλη χρονική στιγμή. Και φαίνεται να το έπραξε «όταν οι αστυνομικοί τού επεσήμαναν τις τεράστιες συνέπειες αν συνέβαινε κάτι στη διάρκεια της συγκεκριμένης πτήσης προς Ρώμη».

Πλέον οι αστυνομικοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δύο ποινικοί συνέδραμαν τους «Πυρήνες» για να κατασκευάσουν τη βόμβα που εξερράγη προ έξι μηνών έξω από την κατοικία - στα Εξάρχεια - της δικαστικής λειτουργού κυρίας Γεωργίας Τσατάνη. Παραμένει άγνωστη η συμμετοχή των δύο αυτών ατόμων σε μελλοντικό χτύπημα της οργάνωσης. Ακολούθως η κατασκευή των δεμάτων-βομβών με εξαιρετικά μικρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης φαίνεται να υποβοηθήθηκε από δύο-τρεις νεαρούς αναρχικούς, με βάση στοιχεία και σχεδιαγράμματα που δόθηκαν από τις φυλακές Κορυδαλλού και στρατολογήσεις από συναντήσεις εντός και εκτός σωφρονιστικών ιδρυμάτων.

Τέτοιου είδους συνεργασία αναρχικών εντός και εκτός φυλακής για κατασκευή δεμάτων- βομβών έχει εμφανιστεί και σε περίπτωση βόμβας που εστάλη από τη Θεσσαλονίκη. Η έρευνα φέρεται να είναι σε «σχετικά καλό σημείο». Διαρκή ενημέρωση έχει ζητήσει και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Νίκος Τόσκας.

Το δέμα-βόμβα που «έφθασε» σε Βουλή και Μαξίμου

Η ΕΛ.ΑΣ. περιμένει το νέο κείμενο των «Πυρήνων» και φοβάται ότι η αποστολή δεμάτων-βομβών θα επιχειρηθεί εκ νέου. Υπενθυμίζεται ότι στη δίκη που είχε πραγματοποιηθεί την περίοδο 2013 -2014 για την αποστολή των 14 δεμάτων-βομβών τον Νοέμβριο του 2010 είχε υπάρξει αναλυτική εξέταση περίπου 15 μαρτύρων ταχυδρομικών εταιρειών για τον λόγο για τον οποίο δεν είχαν εντοπιστεί και τότε τα δέματα-βόμβες. Δεν ανακαλύφθηκε όμως κάποιο αξιοποιήσιμο στοιχείο. Σε εκείνη τη δίκη εντυπωσιακή ήταν η άγνωστη μαρτυρία υπαλλήλου εταιρείας courier που μετέφερε ύποπτο δέμα στην πρεσβεία της Χιλής, το οποίο άρχισε να περιφέρει στα κυριότερα κυβερνητικά κτίρια. Αρχικά το πήγε στο Μαξίμου, όπου γνώριζε τους αστυνομικούς. Ακολούθως, ύστερα από σχετικές συστάσεις το μετέφερε στο Ζάππειο, όπου είναι ερημιά και όπου υπάρχουν αστυνομικοί με εκπαιδευμένα στην ανίχνευση εκρηκτικών σκυλιά! Ωστόσο ο υπάλληλος δεν βρήκε κανέναν στο Ζάππειο και κατευθύνθηκε στη Βουλή. Οι φρουροί ειδοποίησαν τους πυροτεχνουργούς που εξουδετέρωσαν το δέμα με ελεγχόμενη έκρηξη πίσω από το αστυνομικό φυλάκιο της Βασιλίσσης Σοφίας.