25/4/10

Δίκη Ζωνιανών: Η ώρα της απόφασης

Έναν ολόκληρο χρόνο χρειάστηκε για να φτάσει κοντά στην ολοκλήρωσή της η δίκη για τις υποθέσεις που σχετίζονται με κατοίκους των Ζωνιανών. Εκατοντάδες ώρες ακροαματικής διαδικασίας, χιλιάδες σελίδες δικογραφίας, εκατοντάδες καταθέσεις μαρτύρων, απολογίες 42 κατηγορουμένων και αγορεύσεις δεκάδων δικηγόρων έφτασαν χθες το βράδυ στο τέλος τους, αφού ολοκληρώθηκαν και οι αγορεύσεις των τελευταίων τριών δικηγόρων, που εκπροσωπούν κάποιους από τους ανθρώπους που κατηγορούνται για αρκετά αδικήματα.
Τώρα ήρθε η ώρα της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Πειραιά, το οποίο καλείται στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας να ανακοινώσει την ετυμηγορία του για τους 42 ανθρώπους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν δεκάδες κατηγορίες και κάποιοι από αυτούς βαρύνονται με περισσότερες από μία και μάλιστα εξαιρετικά σοβαρές: σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση για τον τραυματισμό του ειδικού φρουρού, Στάθη Λαζαρίδη και 49 ακόμα ατόμων, που συμμετείχαν στην επιχείρηση της 5ης Νοεμβρίου 2007, κλοπές ΑΤΜ και ληστείες τραπεζών, κατοχή, εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, κατοχή όπλων και πυρομαχικών, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και πολλά ακόμα…
Το δικαστήριο καλείται να εξετάσει τις εκατοντάδες μαρτυρικές καταθέσεις, να λάβει υπόψη τις απολογίες των ίδιων των κατηγορουμένων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αρνήθηκε τις κατηγορίες που τους προσάπτονται. Την ίδια ώρα, στις αγορεύσεις τους, και οι δικηγόροι υπερασπιζόμενοι τους εντολείς τους, σημείωσαν και από την πλευρά τους ότι οι κατηγορίες δεν ευσταθούν, ενώ από την πρώτη στιγμή αμφισβητήθηκαν έντονα οι δύο εκθέσεις του ειδικού αναλυτή της ΕΛ.ΑΣ., Σήφη Καμπανάκη, με την «αποκρυπτογράφηση» των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, που έστειλαν πολλούς από τους κατηγορουμένους στο εδώλιο.
Νεαρής κατά κύριο λόγο ηλικίας οι κατηγορούμενοι, πολλοί εξ αυτών έχουν και στενή συγγενική σχέση, βρέθηκαν στο εδώλιο μετά από τις πολυήμερες επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. αμέσως μετά το τραγικό συμβάν της 5ης Νοεμβρίου 2007. Αρνούνται τις κατηγορίες, όμως στη διάρκεια των απολογιών τους κανείς δεν κατονόμασε τους δράστες της δολοφονικής επίθεσης του πρωινού εκείνου του Νοεμβρίου, παρά τις επανειλημμένες «υποδείξεις» των δικαστών να το πράξουν, εφόσον οι ίδιοι δηλώνουν αθώοι.
Στην πρότασή του ο Εισαγγελέας της έδρας, κ. Μπρακουμάτσος πρότεινε την ενοχή των περισσοτέρων για τη συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση, όμως ήταν κατά κύριο λόγο αθωωτικός ως προς τις κατηγορίες των κλοπών ΑΤΜ και τις ληστείες τραπεζών. Παράλληλα, για την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας πρότεινε την ενοχή μόνο δύο από τους κατηγορουμένους για απλή συνέργεια, ενώ καταπέλτης ήταν η πρότασή του για την κατοχή, διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών ουσιών για κάποιους από τους ανθρώπους που κάθονται στο εδώλιο.
Λίγες ημέρες πριν την ολοκλήρωση της δίκης, τέσσερις άνθρωποι παραμένουν προφυλακισμένοι και περιμένουν μαζί με τους υπόλοιπους την ανακοίνωση της απόφασης, που είναι σίγουρο ότι θα τους αλλάξει τη ζωή…
Ολοκλήρωση των αγορεύσεων από τρεις δικηγόρους
Για περισσότερες από έξι ώρες αγόρευε χθες ο δικηγόρος Ηρακλείου, Διονύσης Βέρρας, ο οποίος εκπροσωπεί δέκα τουλάχιστον κατηγορουμένους. Εξαιρετικά αναλυτικός ως προς την κάθε κατηγορία, ο κ. Βέρρας επανέλαβε ό,τι και οι εντολείς του: ότι δηλαδή δεν έχουν σχέση με τις κατηγορίες που τους βαραίνουν. Ειδικά για τον νεαρό Μ.Κ., ο οποίος είχε συλληφθεί το απόγευμα της 3ης Νοεμβρίου 2007 στο Φόδελε, όντας συνοδηγός αυτοκινήτου, στο οποίο έγινε έρευνα από τους αστυνομικούς και βρέθηκαν ναρκωτικά, υποστήριξε πως δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση. Υποστήριξε και ο κ. Βέρρας, όπως και ο Μ.Κ., ότι είναι τοξικομανής και πως τα ναρκωτικά τα κατείχε για προσωπική χρήση. Παράλληλα, ο δικηγόρος αμφισβήτησε ευθέως την εγκυρότητα της ιατροδικαστικής έκθεσης του ιατροδικαστή, Γ. Στειακάκη, όπου δεν αναγνωριζόταν πως ο νεαρός είναι τοξικομανής.
Ακολούθησε ο δικηγόρος, Φίλιππος Φίλιας, που εκπροσωπεί τον νεαρό, Χ.Κ., ο οποίος ήταν ο οδηγός του οχήματος στο Φόδελε και είχε διαφύγει της σύλληψης. Τότε, η επιχείρηση της Δευτέρας 5ης Νοεμβρίου στα Ζωνιανά οργανώθηκε για να γίνει έρευνα στο σπίτι του, πράγμα που δεν έγινε ποτέ, λόγω της επίθεσης εναντίον της αστυνομικής δύναμης. Ο νεαρός είχε παραδοθεί λίγα 24ωρα αργότερα. Χθες, ο κ. Φίλιας, όπως και ο έτερος δικηγόρος του, Νίκος Μαυρομάτης, υποστήριξαν πως τα ναρκωτικά που είχε στην κατοχή του ο νεαρός δεν ήταν δικά του, αλλά ενός Αλβανού υπηκόου (επίσης κατηγορουμένου), ο οποίος του είχε ζητήσει να τα κρύψει. Αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση με την εμπορία και διακίνηση για την οποία κατηγορείται ο Χ.Κ.
Η διαδικασία ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ και το δικαστήριο διέκοψε, προκειμένου την ερχόμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος, κ. Μπαλιτσάρης, να ανακοινωθεί η απόφαση της μακρόχρονης δίκης.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ