5/3/11

Έβαλε ΤΕΛΟΣ στην βεντέτα

Ο Μανώλης Παραβολιδάκης [φωτο] που ανέλαβε Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης, πριν δυο μήνες είχε πρωταγωνιστήσει για να κλείσει ο κύκλος μιας από τις πλέον αιματοβαμμένες βεντέτες της Κρήτης. Ο 53χρονος δραπέτης Βαγγέλης Σελιανάκης αυτοπυροβολήθηκε στις 5 Ιανουαρίου, στο σπίτι μιας χήρας-ερωμένης του, για να μην πέσει σε αστυνομικά χέρια. Με … δάφνες από την Κρήτη πάντως αποχωρεί και ο Υποστράτηγος Φώτης Γεωργόπουλος [φωτο, πολιτικά] που «ορκίστηκε» πολίτης.


Της ΠΟΠΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ


Ο Βαγγέλης Σελιανάκης ήταν ένας εκ των πρωταγωνιστών της μεγαλύτερης ίσως βεντέτας και τελευταίας, την τελευταία 50ετία στην Κρήτη. Ανήκε σε οικογένεια του Αποκόρωνα Χανίων που βρισκόταν σε πολύχρονη βεντέτα με την οικογένεια Μουζουράκη. Εμπλεκόμενη στην ίδια αιματηρή αλυσίδα, ήταν μια ακόμα οικογένεια, αυτή των Δικονιμάκη. Ένας κύκλος αίματος στιγμάτισε τις οικογένειες, με συνολικά έξι νεκρούς από τις τρεις πλευρές, ανάμεσα τους μια γυναίκα, η δολοφονία της οποίας ήταν και η αρχή του κύκλου της βεντέτας που την κάνει και ιδιαίτερα ξεχωριστή καθώς ανέκαθεν στην Κρήτη, οι άνδρες δεν σκότωναν γυναίκες για λόγους αντεκδίκησης. Την 53χρονη Φωτούλα Μουζουράκη, στις 23 Μαΐου 1994, βρήκε νεκρή ο γιός της στο χωριό Πάτημα Αποκορώνου ενώ όπως είχε διαπιστωθεί τότε, προηγουμένως είχε βιαστεί. Για τη δολοφονία της είχε συλληφθεί ο Μιχάλης Δικονιμάκης που στις 6 Δεκεμβρίου 1997 καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Λίγους μήνες αργότερα, στις 16 Αυγούστου 1994 σε ορεινή περιοχή του Κουρνά Αποκορώνου έπεσε νεκρός ο 24χρονος Κώστας Μουζουράκης, γιος της Φωτούλας, και η δολοφονία αυτή αποδόθηκε στον Βαγγέλη Σελιανάκη με τον οποίο το θύμα φαίνεται να είχε κτηματικές διαφορές ενώ φέρεται να διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον καταδικασμένο Δικονιμάκη. Από κει και ύστερα, ο κύκλος αίματος άνοιξε ακόμα περισσότερο. Ο Βαγγέλης Σελιανάκης καταδικάστηκε για την δολοφονία του 24χρονου σε ισόβια κάθειρξη τον Φεβρουάριο του 1996 αλλά τον Ιούλιο του ιδίου έτους οργάνωσε την απόδραση του μαζί με άλλους επτά κρατούμενους από τις φυλακές Αλικαρνασσού Ηρακλείου και οι πληροφορίες τον ήθελαν να διαφεύγει με βαρύ οπλισμό. Από τότε παρέμενε ασύλληπτος. Στο διάστημα αυτό όμως, από το 1994 έως σήμερα, μέλη των οικογενειών των Σελιανάκηδων, Μουζουράκηδων και Δικονιμάκηδων, έπεφταν νεκροί από σφαίρες όπλων στο πλαίσιο ενός ανελέητου ηθικού πολέμου-εθίμου, της αντεκδίκησης δηλαδή.

Το ποινικό παρελθόν του Β. Σελλιανάκη

Ο Βαγγέλης Σελιανάκης, είχε κατηγορηθεί για σωρεία αδικημάτων κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα. Σε άλλες περιπτώσεις απλά υπήρχαν ενδείξεις και σε άλλες αποδεικτικά στοιχεία. Για άλλες υποθέσεις δικάστηκε, για άλλες αθωώθηκε ενώ για ορισμένες δεν του ασκήθηκε ούτε καν δίωξη εφόσον δεν υπήρχαν στοιχεία.

Από το ποινικό παρελθόν του 53χρονου νεκρού πλέον δραπέτη, τα «Ρ.Ν.» μέσω της αρχειακής έρευνας ξεχωρίζουν τις παρακάτω περιπτώσεις.

*Το 1985: Απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον του Νικολακάκη Πέτρου. Ως συνεργός του είχε κατηγορηθεί ένας φίλος του τότε, κάτοικος Αρχοντικής.

*Το 1985 στις 24 προς 25/12: Διάρρηξη σε σπίτι αστυφύλακα, στο χωριό Μουσέλα του δήμου Λαππαίων. Με συνεργό ένα τότε φίλο του, έκλεψαν το υπηρσιακό περίστροφο του αστυφύλακα το οποίο αργότερα βρέθηκε σε σπίτι τρίτου φίλου τους.

*Το 1986: Απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον Μ.Χ., στην Επισκοπή του δήμου Λαππαίων.

*Το 1986: Συμμετοχή στη διάπραξη έξι κλοπών και διαρρήξεων στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Λαππαίων. *Το 1987: Δράστης απόπειρας ανθρωποκτονίας εις βάρος του Καντατζόγλου Νικολάου στο πολύ γνωστό τότε μπαρ Γκρέιζι γκέρλς στην οδό Μαινάλου στην Αθήνα. Για την πράξη αυτή εκδόθηκε εις βάρος του ένταλμα σύλληψης και με απόφαση του Εφετείου Αθηνών καταδικάστηκε σε κάθειρξη δέκα ετών και έξι μηνών.

*Το 1988 στις 24 Μαρτίου: Στο νυχτερινό κέντρο ΚΑΝ-ΚΑΝ στην Αθήνα, πυροβόλησε μια φορά με πιστόλι τον Τσουράκη Γεώργιο τραυματίζοντας τον. Μετά την πράξη του παραδόθηκε.

*Το 1994 στις 16 Αυγούστου: Δράστης ανθρωποκτονίας του Μουζουράκη Κωνσταντίνου στην θέση Κουμαρές του Κουρνά Αποκορώνου, για κτηματικές διαφορές όπως είχε τότε λεχθεί. Διέφευγε για μήνες την σύλληψη. Εκδόθηκε εις βάρος του ένταλμα σύλληψης.

*Το 1995 στις 26 Φεβρουαρίου, συνελήφθη στο Ανατολικό Αεροδρόμιο την ώρα που ετοιμαζόταν να φύγει από την Ελλάδα για Καναδά.

*Το 1996, στις 8 Ιανουαρίου, καταδικάστηκε σε ισόβια για την δολοφονία Μουζουράκη.

*Το 1996, στις 20 Ιουλίου, έξι μήνες μετά την εις βάρος του καταδίκη, κι ενώ είναι κρατούμενος στις φυλακές Αλικαρνασσού Ηρακλείου, με την απειλή περιστρόφου που κατείχε παράνομα απέδρασε με επτά άλλους κρατούμενους. Όταν εξήλθε από τον χώρο των φυλακών και αφού αντιλήφθηκε ότι τον καταδιώκουν αστυνομικοί, πυροβόλησε εναντίον τους έξι φορές και τραυμάτισε δύο. Από την ημέρα εκείνη, κι ενώ όλοι οι άλλοι δραπέτες είχαν συλληφθεί, εκείνος φυγοδικούσε. Για την απόδραση και τον τραυματισμό των δυο αστυνομικών, ασκήθηκε δίωξη εναντίον του για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή και εκδόθηκε σε βάρος του από τον ανακριτή Ηρακλείου, ένταλμα σύλληψης.

Στα 15 χρόνια που μεσολάβησαν, ο Βαγγέλης Σελιανάκης κατηγορήθηκε επίσημα ή ανεπίσημα για ικανό αριθμό κακουργηματικών πράξεων: Ανθρωποκτονίες και απόπειρες ανθρωποκτονιών. Για τις πράξεις αυτές δεν πρόκειται να λογοδοτήσει ποτέ και ποτέ δεν θα αποδειχθεί αν όντως εκείνος τις διέπραξε. Κάποιες, θεωρείται βέβαιον ότι έχουν εκείνο ως φυσικό και ηθικό αυτουργό ενώ για κάποιες άλλες οι αστυνομικές αρχές είχαν μόνο πληροφορίες για την ενοχή του.

Η ενοχή του θεωρείται βέβαιη στις ανθρωποκτονίες όπου θύμα ήταν άτομο του κρίκου της αλυσίδας της βεντέτας που υπήρχε μεταξύ της οικογένειας του και της οικογένειας Μουζουράκη. Οι πράξεις για τις οποίες υπήρχαν υποψίες πως είναι δράστης, στα 15 χρόνια της φυγοδικίας του, είναι οι παρακάτω:

*Το 1999 στις 5/1 ανθρωποκτονία σε βάρος του 31χρονου Μουζουράκη Ιωάννη του Στυλιανού, στο Περιστέρι Αττικής, αδελφού του Κώστα Μουζουράκη που ο 53χρονος είχε σκοτώσει το 1994 στον Κουρνά. Τον 31χρονο τον πυροβόλησε με τουλάχιστον δέκα βολίδες πυροβόλου όπλου τύπου Καλάσνικοφ (τον θεωρούσε ως τον δολοφόνο του ανιψιού του, του 24χρονου Βαγγέλη Σελιανάκη). Για την πράξη αυτή είχε εκδοθεί εναντίον του ένταλμα σύλληψης από την 15η Ανακρίτρια Αθηνών.

*Το 2009 δολοφονήθηκε στην Αθήνα, την Κυριακή των Βαΐων ο 75χρονος Γ. Παπαδονικολάκης. Εξετάζεται η συμμετοχή Σελιανάκη στην ανθρωποκτονία.

*Το 2009 στις 24 Αυγούστου, δολοφονήθηκε στο χωριό Αρχοντική ο Μανώλης Βρανάκης. Εξετάζεται η συμμετοχή Σελιανάκη και σε αυτήν την ανθρωποκτονία.

*Το 2010 στις 24 Φεβρουαρίου, δολοφονήθηκε στον οικισμό Πρασσές Ρεθύμνου, ο Μανώλης Ζακάκης. Είναι επίσης μια ανθρωποκτονία «ορφανή» για την τέλεση της οποίας εξετάζεται από τις διωκτικές αρχές η συμμετοχή του 53χρονου Βαγγέλη Σελιανάκη [san paramythia].