Αναβρασμός επικρατεί σ' όλες τις φυλακές της χώρας από Ρώσους και Γεωργιανούς κρατούμενους, που αντιδρούν στην έκδοση του Νοραΐκ Ασογιάν. Ο 38χρονος εδώ και έναν χρόνο κρατείται στον Κορυδαλλό και ενδεχόμενη ... έξοδος του θα σημάνει πόλεμο. Υπολογίζεται πως περίπου 1.300 κρατούμενοι σ' όλη την Ελλάδα είναι με το ... όπλο παρά πόδα για να μην παραδοθεί στις Ρωσικές αρχές ο Ασογιάν. Η υπόθεσή του εξελίσσεται σε δικαστικό θρίλερ. Ο Ρώσος που είναι αρμενικής καταγωγής, θεωρείται διωκτικές αρχές της Ρωσίας κορυφαίο στέλεχος εγκληματικών οργανώσεων. Η υπόθεσή του έγινε γνωστή όταν είχε προγραμματιστεί η μεταγωγή του από τις φυλακές Διαβατών στο εφετείο της Αθήνας, προκειμένου να εξεταστεί το αίτημα της έκδοσης. Πριν από έναν χρόνο στις φυλακές Διαβατών χρειάστηκε να επέμβουν δύο διμοιρίες των ΜΑΤ, για να απομακρύνουν ομοεθνείς του που προσπαθούσαν να τον κρύψουν μέσα στο κελί του, και γι’ αυτό απειλήθηκε εξέγερση.
“Δεν θέλει να εκδοθεί στη Ρωσία, επειδή πιστεύει ότι εκεί θέλουν να τον σκοτώσουν, γι’ αυτό τον ζητούν τόσο επίμονα”, τονίζει ο ίδιος.
Ο 38χρονος συνελήφθη το 2007 επειδή είχε ελληνική ταυτότητα που εκδόθηκε με πλαστά πιστοποιητικά και έκτοτε παραμένει κρατούμενος μέχρι να εκτίσει την ποινή των πέντε μηνών που του επιβλήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Στο μεσοδιάστημα αποφασίστηκε να εκδοθεί στη Ρωσία ύστερα από αίτημα της ρωσικής δικαιοσύνης. Ο Νοραΐκ Ασογιάν, ένας Ρώσος με αρμενική καταγωγή, έφτασε στην Ελλάδα το 2007. Κατέφυγε στην Κομοτηνή, όπου συνελήφθη, καθώς με πλαστά έγγραφα προσπάθησε να παρουσιάσει τη σύζυγό του σαν Ελληνίδα και με τον τρόπο αυτό να αποκτήσει και ο ίδιος ελληνική ταυτότητα - όπως άλλωστε έχουν πράξει δεκάδες άλλοι ομοεθνείς του. Στη χώρα του όμως ήταν κυνηγημένος και περίμενε ότι δεν θα μπλέξει τόσο γρήγορα στα δίχτυα των ελληνικών διωκτικών αρχών. Εκδόθηκε ένταλμα έκδοσης για μία περίπτωση ληστείας, κλοπής και απόπειρα απειλής της ζωής, αλλά οι φήμες γύρω από το πρόσωπό του ανέφεραν πως πρόκειται για ένα από τα υψηλόβαθμα στελέχη της ρωσικής μαφίας.
Η “εμβέλεια” του 38χρονου στους κύκλους των κακοποιών που κατάγονται από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης αποδείχτηκε όταν οργανώθηκε ολόκληρη εξέγερση σε δύο ορόφους των φυλακών Διαβατών, προκειμένου να αποτραπεί η έκδοσή του στη Ρωσία. Οι “συγκάτοικοί” του στο κελί 16 της βʼ πτέρυγας των Διαβατών τον έκρυβαν κάτω από τα κρεβάτια και χλεύαζαν τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Αρκεί να μην έβγαινε από τα Διαβατά. Τελικά χρειάστηκε να επέμβουν διμοιρίες των ΜΑΤ που τον “απήγαγαν”, για να τον οδηγήσουν στην Αθήνα ώστε να εκδοθεί στη Ρωσία.
Από την εξέγερση στα Διαβατά αποκαλύφθηκε πως ο Ασογιάν δεν ήταν διάσημος μόνο στη συγκεκριμένη φυλακή. Όταν έγινε γνωστό πως ο 38χρονος θα έβγαινε από το σωφρονιστικό κατάστημα, άρχισαν κινητοποιήσεις στις “ρωσικές” πτέρυγες των φυλακών Κομοτηνής και Λάρισας. “Ο Ασογιάν είχε το απόλυτο κουμάντο στους Ρώσους, όλοι τον έβλεπαν με σεβασμό, ίσως και με φόβο. Είναι ο μόνος κρατούμενος που κυκλοφορεί στα με σωματοφύλακες μέσα στις φυλακές”, περιγράφει άνθρωπος που γνωρίζει καλά την κατάσταση. Μάλιστα ο μόνιμος συνοδός του παρίστανε τον... μεταφραστή, καθώς ο ίδιος ισχυριζόταν πως δεν γνώριζε ελληνικά.
Οι αρχές γνώριζαν πολύ καλά ότι ο 38χρονος δεν ήταν ένας τυχαίος κρατούμενος. Όταν μπήκε στη φυλακή, όλοι οι ομοεθνείς του περίμεναν έναν “βορ βζακόνια” (κλέφτης του νόμου). “Η φήμη πάντα προηγείται της άφιξής σου”, ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο αστυνομικού που μελέτησε την πορεία του Ασογιάν.
Ο Νοραΐκ εκτιμάται πως έφυγε από τη Ρωσία επειδή πληροφορήθηκε ότι οι αρχές τον είχαν βάλει στο στόχαστρο. Άλλωστε το κατηγορητήριο που συνόδευε το αίτημα έκδοσής του από την Ελλάδα και εκδόθηκε από την εισαγγελία του Ροστόφ της Ρωσίας δεν δικαιολογεί την επιμονή των ρωσικών αρχών για τη γρήγορη παράδοσή του.
Mέσα στις φυλακές Διαβατών, έδειχνε πως και ο ίδιος απέφευγε να δώσει αφορμές. “Δεν είχε καμία ιστορία και μάλιστα φαίνεται πως απέτρεπε άλλους Ρώσους να προκαλέσουν οποιοδήποτε πρόβλημα” λένε σωφρονιστικοί υπάλληλοι. “
Ο Νοραΐκ Ασογιάν θεωρείται από τις ρωσικές διωκτικές αρχές ως ένα από τα υψηλόβαθμα στελέχη εγκληματικών οργανώσεων και σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία για να ζητηθεί η έκδοσή του στη Ρωσία κινήθηκε ταχύτατα, παρότι το κατηγορητήριο που τον ακολουθεί είναι ασαφές.
Όταν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των Διαβατών τον ενημέρωσαν πως θα έπρεπε να οδηγηθεί στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, για να εξεταστεί το αίτημα έκδοσής του στη Ρωσία, ο 38χρονος αντέδρασε έντονα.
Ο Ασογιάν καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι μηνών, επειδή κατηγορήθηκε πως επιχειρώντας να εκδώσει ελληνική ταυτότητα χρησιμοποίησε πλαστό πιστοποιητικό γάμου και οικογενειακής κατάστασης. Ο ίδιος αρνήθηκε την κατηγορία, ενώ στην απολογία του είπε πως στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εκκρεμεί το αίτημά του για επανεξέταση των εγγράφων που κατέθεσε για την ελληνοποίησή του. Προτίμησε μάλιστα να εκτίσει την ποινή του και όχι να την εξαγοράσει, καθώς με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η παραμονή του στην Ελλάδα.