8/2/11

Το έγκλημα στο μικροσκόπιο






Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας είναι στη διάθεση της ιατρικής επιστήμης στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που φέτος συμπληρώνει 13 χρόνια ζωής, έχοντας να παρουσιάσει σημαντικό και πλούσιο εκπαιδευτικό, ερευνητικό και ιατροκοινωνικό έργο. Ο πολυμαθής καθηγητής της Ιατροδικαστικής Θεόδωρος Βουγιουκλάκης όλα αυτά τα χρόνια έχει κληθεί να διερευνήσει και εκτός συνόρων εγκλήματα που εξάπτουν τη φαντασία και παραπέμπουν σε πλοκή και δράση ανάλογες μ' αυτές στις κινηματογραφικές ταινίες του Τζέιμς Μπόντ.

Το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής & Τοξικολογίας εγκαθιδρύθηκε νομοθετικά το 1998 με αντικείμενο δραστηριότητας τη διερεύνηση και την εγκληματολογική προσέγγιση περιστατικών με νομικό ενδιαφέρον και φυσικά για τις διδακτικές και ερευνητικές ανάγκες στο συγκεκριμένο επιστημονικό αντικείμενο.

Είναι ο καθ΄ ύλη αρμόδιος φορέας στην Ήπειρο για τη διενέργεια ιατροδικαστικών πράξεων. Αμέσως μετά την εκλογή του Ιατροδικαστή κ. Θεόδωρου Βουγιουκλάκη [φωτο] στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την ανάληψη της Διεύθυνσης του Εργαστηρίου χρειάστηκε να καταβληθεί μια αρκετά σοβαρή προσπάθεια για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και γενικότερα τη λειτουργία του εργαστηρίου. Στα πλαίσια της προσπάθειας αυτής αναμφίβολα αναλώθηκε σημαντικός χρόνος.

Από το 1998 μέχρι σήμερα διενεργήθηκε ένας μεγάλος αριθμός πράξεων που περιελάμβανε αυτοψίες του χώρου του συμβάντος, την διερεύνηση των αιφνίδιων και βίαιων θανάτων τόσο ως προς την αιτία του θανάτου όσο και ως προς τον τρόπο θανάτου (αυτοκτονία, έγκλημα, ατύχημα).

Επίσης διενεργήθηκε ένας μεγάλος αριθμός κλινικών πραγματογνωμοσυνών που αφορούσαν περιπτώσεις σωματικών βλαβών, εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας κλπ.,. Ακόμη εξετάστηκαν πειστήρια από πολλές υποθέσεις που αφορούσαν ταυτοποίηση οστών, κλπ.

Επισημαίνεται ότι στο εργαστήριο διενεργούνται τοξικολογικές αναλύσεις μετά από εντολή αστυνομικών ή δικαστικών αρχών για την ανίχνευση αιθανόλης, τοξικών ουσιών κλπ, καθώς επίσης και αναλύσεις για διαγνωστικούς- θεραπευτικούς σκοπούς από τα νοσοκομεία της Ηπείρου κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι πριν λίγα χρόνια οι τοξικολογικές αναλύσεις διενεργούντο σε άλλα μέρη της Ελλάδος με ότι αυτό συνεπάγεται.

Πρακτικά το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής & Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι επιφορτισμένο με:

Εκπαιδευτικό έργο: Αποτελεί την κατεξοχήν αποστολή ενός Πανεπιστημιακού εργαστηρίου. Η ιατροδικαστική διδάσκεται ως μάθημα υποχρεωτικό στους φοιτητές του 6ου έτους της ιατρικής Σχολής. Παράλληλα από το 2008 εκπαιδεύονται νέοι γιατροί αφού έχει αναγνωριστεί στο εργαστήριο το δικαίωμα της χορήγησης πλήρους ειδικότητας στην ιατροδικαστική.

Ερευνητικό έργο: Μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων που υπάρχουν από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού, υλικοτεχνικής υποδομής και οικονομικών παροχών, έχει αναπτυχθεί μια αξιόλογη ερευνητική προσπάθεια. Επειδή το εργαστήριο εξυπηρετεί μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή έχουν γίνει αξιόπιστες επιδημιολογικές μελέτες που αποτυπώνουν τη φυσιογνωμία της Ηπείρου σε σημαντικά θέματα ιατροκοινωνικού ενδιαφέροντος (αυτοκτονίες, ναρκωτικά, κλπ).

Ιατροκοινωνικό έργο: Η ιατροδικαστική είναι η ιατρική ειδικότητα με το κατεξοχήν ιατροκοινωνικό περιεχόμενο και την ευρύτερη κοινωνική αποστολή. Η δραστηριοποίηση στο χώρο αυτό έγινε με την οργάνωση ημερίδων, συζητήσεων, γνωμοδοτήσεων κλπ. πάνω σε επίκαιρα θέματα (τροχαία ατυχήματα, αποτέφρωση νεκρών κλπ).

Εγκληματολογικό Μουσείο

Επίσης με το Προεδρικό Διάταγμα 262/98 στο χώρο του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής & Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στεγάζεται και λειτουργεί Εγκληματολογικό Μουσείο.

Αποστολή του Εγκληματολογικού Μουσείου είναι η καταγραφή της ιστορίας του εγκλήματος στην Ήπειρο, μέσω της συλλογής, ταξινόμησης, σχολιασμού, και ανάδειξης δημοσίευσης πειστηρίων εγκλήματος, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν κατά το παρελθόν για την άσκηση βίας.

Η καταγραφή και η ανάδειξη της ιστορίας του εγκλήματος ως ιδιαίτερου εκπαιδευτικού, ερευνητικού και ευρύτερα πληροφοριακού υλικού καθίστανται σημαντικές, καθώς άπτονται άμεσα τομέων όπως η Εγκληματολογία, η Ιατροδικαστική, η Τοξικολογία, η Δικαστική Ανθρωπολογία και οι κλάδοι της Κοινωνιολογίας. Σύντομα οι βάσεις δεδομένων του Μουσείου θα είναι ελεύθερα επισκέψιμες μέσω του Διαδικτύου όχι μόνο για την επιστημονική κοινότητα, αλλά και για κάθε ενδιαφερόμενο.

Με αφορμή την συμπλήρωση 13 ετών από την έναρξη λειτουργίας του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής & Τοξικολογίας ο Kαθηγητής Ιατροδικαστικής κ. Θεόδωρος Βουγιουκλάκης δήλωσε τα εξής: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους συνεργάτες μου στο Εργαστήριο, με τους οποίους συνεργάστηκα άψογα όλα αυτά τα χρόνια, αναλωνόμενοι στην κοινή μας προσπάθεια.

Το εργαστήριο Ιατροδικαστικής & Τοξικολογίας παρά τη σωρεία προβλημάτων συνεχώς προσπαθεί. Προσπαθεί να ανταπεξέλθει στο εξαιρετικά ευρύ εκπαιδευτικό του έργο, να παρακολουθήσει ερευνητικά τις προόδους του κλάδου του, να υποβοηθήσει το έργο της δικαιοσύνης και να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον ευρύτερο κοινωνικό χώρο.

Σε κάθε μας δραστηριότητα η προσπάθεια διατήρησης του Ακαδημαϊκού ήθους πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Το αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής επαφίεται στην αβίαστη κρίση του καθενός».