Εννιακόσιες τρεις
(903) δικογραφίες, προανακρίσεις και προκαταρκτικές εξετάσεις, σχετικές με αδικήματα, που διαπράχ
θηκαν μέσω διαδικτύου, χειρίστηκε το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής του Μάνου Σφακιανάκη το 2010. Οι από κοινού υποθέσεις με τη Διεθνή Αστυνομική Συνεργασία (
Interpol ) έφτασαν σε αριθμό τις
(71) , ενώ με την Ευρωπαϊκή Αστυνομική Συνεργασία (
Europol ) ήταν
(18) . Η αυτόφωρη διαδικασία εφαρμόσθηκε σε
(149) υποθέσεις, όπως φαίνεται και στο ακόλουθο Διάγραμμα.
Χαρακτηριστικές υποθέσ
εις
Εξήντα έξι (66) από
πειρες αυτοκτονιών, που εκδηλώθηκαν στο διαδίκτυο χειρίστηκε το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κατά τη διάρκεια του 2010. Σημειώνεται ότι από το 2004 – έτος ιδρύσεως της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος – έως σήμερα έχουν σημειωθεί (141) απόπειρες αυτοκτονιών που εκδηλώθηκαν στο διαδίκτυο.
Σημαντικές υποθέσεις:
24-8-2010: Βέλγος υπήκοος, ηλικίας 45 ετών, χρήστης του διαδικτύου εκδήλωσε πρόθεση αυτοκτονίας μέσα από διεθνή ιστοσελίδα επικοινωνίας (facebook ). Μετά από μελέτη και αξιολόγηση των εν λόγω μηνυμάτων αλλά και των ηλεκτρονικών ιχνών, που προέκυψαν από την ηλεκτρονική διερεύνηση του παραπάνω χρήστη του διαδικτύου, εντοπίσθηκε ψηφιακά η τοποθεσία στην οποία προσωρινά διέμενε. Κατόπιν συντονισμένων ενεργειών εντοπίστηκε σε ξενοδοχειακή μονάδα του Ηρακλείου Κρήτης και οδηγήθηκε στο δημόσιο ψυχιατρικό τμήμα του νοσοκομείου «Π.Α.Γ.Ν.Η», όπου και κρίθηκε επιβεβλημένη η παραμονή του.
26-09-2010: Εντοπίσθηκε ημεδαπός ανήλικος, χρήστης διαδικτυακού παιχνιδιού να εκδηλώνει πρόθεση αυτοκτονίας. Ειδικότερα ο παραπάνω ανήλικος συμμετείχε σε ηλεκτρονικό διαδικτυακό παιχνίδι, το οποίο προσέφερε στους παίκτες την συμμετοχή τους σε ηλεκτρονικό τζόγο, πλην όμως τα χρήματα που πόνταραν για να διενεργηθεί ήταν εικονικά . Ο ανήλικος πίστεψε ότι είχε χάσει -17.000- ευρώ, γεγονός που τον ώθησε να εγκαταλείψει την οικία του, αφήνοντας δύο χειρόγραφα σημειώματα. Μετά από τη διενέργεια ψηφιακού ελέγχου, αλλά και την αξιολόγηση μηνυμάτων εντοπίσθηκε σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Άμεσα κλήθηκαν ψυχολόγοι , από την Μ.Κ.Ο ΚΛΙΜΑΚΑ, με σκοπό να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον ανήλικο, ο οποίος μετά από την υποστήριξη των ψυχολόγων επέστρεψε στην οικία του.
Σαράντα επτά (47) υποθέσεις καταγράφηκαν, κατά τη διάρκεια του 2010, σχετικές με πορνογραφία ανηλίκων, οι περισσότερες των οποίων στο πλαίσιο πανελλαδικών επιχειρήσεων. Η πλέον σημαντική επιχείρηση ήταν αυτή που έφερε την κωδική ονομασία «ΣΦΥΡΟΚΟΠΗΜΑ- SLEDGEHAMMER ».
Αναλυτικά:
Δεύτερο Εξάμηνο 2010: Από παγκόσμια ψηφιακή έρευνα στο διαδίκτυο, η οποία διενεργήθηκε στο πλαίσιο της ίδιας αστυνομικής επιχείρησης, διαπιστώθηκε παγκοσμίως η εμπλοκή χρηστών του διαδικτύου από 170 Χώρες σε 144.285 ηλεκτρονικά ίχνη. Για την χώρα μας διαπιστώθηκε η εμπλοκή ( προμήθεια υλικού παιδικής πορνογραφίας ) τριακοσίων εξήντα ενός (361) διαφορετικών μοναδικών ηλεκτρονικών ιχνών.
Για την πάταξη του φαινομένου της πορνογραφίας ανηλίκων, διενεργήθηκε Αστυνομική Επιχείρηση σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος με κωδική ονομασία « ΣΦΥΡΟΚΟΠΗΜΑ » και σχηματίσθηκαν δικογραφίες σε βάρος (177) ατόμων. Συνελήφθησαν εντός των ορίων του αυτοφώρου (18) εκ των οποίων δέκα έξι (16) ημεδαποί και δύο (2) αλλοδαποί.
Στο πλαίσιο μηνύσεων για καταπάτηση πνευματικής ιδιοκτησίας διεξήχθησαν επιχειρήσεις πανελλαδικής κλίμακας. Αξίζει να γίνει μνεία στις εξής:
04-02-2010 : Διενεργήθηκε επιχείρηση για την καταπολέμηση του φαινομένου της οργανωμένης μορφής δορυφορικής πειρατείας μέσω Ίντερνετ. Η επιχείρηση έλαβε χώρα σε Αθήνα, Ηράκλειο Κρήτης, Ρόδο, Θεσσαλονίκη, Σύρο, Δράμα και Κόρινθo, όπου συνελήφθησαν οκτώ (8) ημεδαποί και δύο (2) αλλοδαποί, κατόπιν υποβολής μηνύσεως κατά αγνώστων χρηστών διαδικτύου (ΙΝΤΕΡΝΕΤ). Ειδικότερα, οι δράστες με χρήση ειδικών δικτυακών συσκευών τύπου DREAMBOX , υπέκλεπταν, αποκρυπτογραφούσαν και διένειμαν οργανωμένα και παράνομα μέσω διαδικτύου σε έτερους χρήστες ΙΝΤΕΡΝΕΤ - κατόχους ομοίων δικτυακών συσκευών τηλεοπτικό συνδρομητικό σήμα του μπουκέτου καναλιών της εταιρείας NOVA, πράξεις που οδηγούσαν στην απώλεια κερδών για το Ελληνικό Δημόσιο για τα έτη 2008 και 2009 ανερχόμενη στο ποσό των - 30.520.000 - ευρώ.
10-03-2010: Στο πλαίσιο πάταξης του φαινομένου της «πειρατείας μέσω Διαδικτύου», διενεργήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε Αθήνα, Λάρισα, Πέλλα και Θεσσαλονίκη, όπου σχηματίστηκαν δικογραφίες για ένδεκα (11) ημεδαπούς, εκ των οποίων συνελήφθησαν οι έξι (6) κατηγορούμενοι για τον Νόμο περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Η επιχείρηση έγινε στο πλαίσιο μήνυσης από την εταιρία προστασίας οπτικοακουστικών έργων «Ε.Π.Ο.E.» κατά των διαχειριστών ιστοσελίδας, οι οποίοι ανέβαζαν (upload) και στην συνέχεια διαμοίραζαν χωρίς την προηγούμενη έγκριση των αρμόδιων εταιρειών, παράνομο ψηφιακό υλικό (τραγούδια, ταινίες και παιχνίδια) στην ιστοσελίδα www.gamato.info την οποία και είχαν την δυνατότητα να τροποποιούν και να υποστηρίζουν τεχνικά.
Η εν λόγω ιστοσελίδα είχε 850.000 μέλη και δεχόταν καθημερινά 16.000.000 επισκέψεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη οικονομική ζημιά στις εταιρείες εμπορίας αυτών, παράλληλα με την φοροδιαφυγή. Με εξαίρεση τις απώλειες από τις ισοτιμίες, οι οικονομικές απώλειες για την Ελλάδα ανέρχονται σε €171 εκατομμύρια μόνο για παράνομο λογισμικό ενώ αν προσθέσουμε και τα πνευματικά δικαιώματα από τις κινηματογραφικές ταινίες ,μουσικά τραγούδια, παιχνίδια κ.ά. οι απώλειες τα τελευταία 7 έτη, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των εταιρειών, πλησιάζουν το 1 δις ευρώ , το οποίο μεταφράζεται σε λιγότερες θέσεις εργασίας και μειωμένη ανταγωνιστικότητα για τον εγχώριο κλάδο της πληροφορικής, μουσικής και θεαμάτων.
08-03-2010: Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος εταιρειών, που εμπλέκονται σε αποστολή απατηλών μηνυμάτων, μέσω της κινητής τηλεφωνίας με σκοπό το εμπορικό κέρδος.
Ειδικότερα, σε συνεργασία με την Ε.Ε.Τ.Τ. και τον Συνήγορο του Καταναλωτή διερευνήθηκε μεγάλος αριθμός καταγγελιών, οι οποίες ήταν σχετικές με μη εξουσιοδοτημένες χρεώσεις σε λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας, εταιρειών παροχής πολυμεσικών υπηρεσιών προστιθέμενης χρέωσης, μέσω λήψης μηνυμάτων SMS, που προέρχονται από πενταψήφιους αριθμούς της μορφής 54ΧΧΧ, χωρίς οι πελάτες να έχουν ποτέ συναινέσει, υπογράψει, εξουσιοδοτήσει ή να έχουν ενημερωθεί για τις χρεώσεις των υπό έρευνα μηνυμάτων.
Αντιπροσωπευτική υπόθεση ήταν η εξής:
11-08-2010: Εξιχνιάσθηκε, η κακόβουλη επίθεση στα υπολογιστικά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, που έγινε κατά το διάστημα της απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων. Δράστης ( cracker ) ήταν ένας 39χρονος ημεδαπός, δημοτικός υπάλληλος, κάτοικος Πατρών, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για «Παραβίαση Απορρήτων».
Συγκεκριμένα, από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ενημερώθηκε το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ότι το υπολογιστικό σύστημα, που είχε αναπτυχθεί για την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων και ιδίως η ιστοσελίδα «www.apografi.gov.gr » δεχόταν συνεχείς κακόβουλες ηλεκτρονικές επιθέσεις από άγνωστο χρήστη του διαδικτύου (cracker). Αποτέλεσμα των επιθέσεων αυτών ήταν να μειωθεί η απόδοση των Υπολογιστικών Συστημάτων και παράλληλα να πέσει η ποιότητα των ανάλογων ηλεκτρονικών υπηρεσιών σε όσους δημοσίους υπαλλήλους ενεργούσαν απογραφή, με κίνδυνο να μην τηρηθούν οι σχετικές προθεσμίες της απογραφής.
Σε βάρος του Ο.Π.Α.Π. συνέβη η εξής υπόθεση:
08-09-2010: Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 29χρονου ημεδαπού, κατηγορούμενου για «Απειλή Τρομοκρατικών Πράξεων». Ειδικότερα άγνωστος χρήστης του Διαδικτύου την 22-8-2010 απέστειλε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη θυρίδα του Ο.Π.Α.Π., με το οποίο απειλούσε ότι θα προβεί σε τρομοκρατική ενέργεια σε βάρος των εγκαταστάσεων του προαναφερόμενου Οργανισμού . Ύστερα από έρευνες μέσω της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας αλλά και ενδελεχείς ψηφιακές αναλύσεις, που διεξήχθησαν σε πληθώρα ηλεκτρονικών ιχνών, εντοπίστηκε η οικία από την οποία απεστάλη το απειλητικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε περιοχή της Αττικής.