8/3/11

HΠΑ: Διασπείρουν το μίσος


Ακόμη και τον ενδεχόμενο εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών ανταρτών της Λιβύης εξετάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα εμφανίζεται διχασμένη ως προς την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την εμπόλεμη χώρα.
Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξετάζει «όλες τις πιθανές λύσεις» για την κατάσταση στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένης της «συνεργασίας» με τους αντάρτες.
«Η πιθανότητα της παροχής στρατιωτικής βοήθειας στους αντάρτες δεν έχει αποκλειστεί διότι καμία επιλογή δεν έχει αποκλειστεί» εξήγησε ο Τζέι Κάρνει μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. Ωστόσο, τόνισε ότι θα ήταν «πρόωρο οι ΗΠΑ να στείλουν μερικά όπλα σε κάποια ταχυδρομική διεύθυνση στην ανατολική Λιβύη πριν εξεταστούν πρώτα όλες οι επιλογές».
Ειδικοί εξηγούν ότι η Ουάσιγκτον διστάζει να εφαρμόσει τη λύση του εξοπλισμού των ανταρτών επειδή προσπαθεί ακόμη να διαπιστώσει ποιες είναι εκείνες οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης που μάχονται κατά του Μουαμάρ Καντάφι αλλά και πόσο φιλικές είναι προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο κ. Κάρνει είπε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να έρθουν σε επαφή με αυτές τις ομάδες μέσω διπλωματών, επιχειρηματιών και μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Παράλληλα αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, ιδέα ιδιαίτερα δημοφιλής τόσο στους Δημοκρατικούς όσο και τους Ρεπουμπλικάνους, είναι δύσκολη στην εφαρμογή της και ενδεχομένως να μην εμπόδιζε τα στρατιωτικά πολεμικά ελικόπτερα από το να εξαπολύουν επιθέσεις κατά των ανταρτών.
Βρετανία και Γαλλία προωθούν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη μέσω σχετικής πρότασης που πρόκειται να καταθέσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι η Βρετανία εργάζεται «με εταίρους ως προς τα στοιχεία ενός ψηφίσματος για μία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» και προσέθεσε ότι θα χρειαστεί τη νομική στήριξη ενός ψηφίσματος του ΟΗΕ.
Η γερμανική κυβέρνηση από την πλευρά της δεν έχει αποφασίσει αν θα στηρίξει τη γαλλο - βρετανική πρωτοβουλία, λέγοντας ότι ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας από μόνο του δεν είναι ικανό να νομιμοποιήσει τέτοια επιχείρηση.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φoγκ Ράσμουσεν επανέλαβε ότι το ΝΑΤΟ δεν σκοπεύει να επέμβει στη Λιβύη, ωστόσο θα το έκανε έπειτα από σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Δεν μπορώ να φανταστώ τη διεθνή κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη να παραμένουν άπραγα αν ο Καντάφι και το καθεστώς του συνεχίσουν να επιτίθενται εναντίον του ίδιου του λαού τους», δήλωσε από τις Βρυξέλλες.
Την ίδια στιγμή οι κανταφικές δυνάμεις συνεχίζουν να εξαπολύουν επιθέσεις κατά των ανταρτών κάνοντας χρήση ρουκετών, τανκ και πολεμικών αεροσκαφών στο δυτικό και το ανατολικό μέτωπο, εντείνοντας τις προσπάθειές τους για καταστολή της αντικυβερνητικής εξέγερσης. Το μέτωπο της μάχης εντοπίζεται τώρα στη Ζαουίγια, 50 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Τρίπολης, όπου άρματα μάχης και αεροσκάφη «σφυροκοπούν» ανελέητα τους αντάρτες που ελέγχουν ακόμη το κέντρο της πόλης.
«Οι μάχες συνεχίζονται. Οι δυνάμεις του Καντάφι χρησιμοποιούν άρματα. Σποραδικά γίνονται αεροπορικές επιδρομές (...) Αλλά δεν μπόρεσαν να φτάσουν στο κέντρο της πόλης το οποίο παραμένει υπό τον έλεγχο των επαναστατών», είπε ένας κάτοικος της Ζαουίγια. Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαίωσε τηλεφωνικά και ένας δεύτερος κάτοικος της πόλης [tovima.gr].