5/4/11

Διάλογοι με σκόπιμη εμπλοκή


Τα εφάνταστα σενάρια σε βάρος του  Γιώργου Αναγνωστόπουλου
Ο Γιώργος Τρομπούκης
Το Crimes on air που παρακολουθεί στενά τέτοια  γεγονότα έχει άποψη και δεν έχει διστάσει να την εκφράσει  πολλές φορές. Όπως σας έχουμε αποκαλύψει από το Σαββατοκύριακο [με το σχετικό δικαστικό έγγραφο]  στους διαλόγους τους «μπράβοι» της νύχτας, προσπαθούν να εμπλέξουν με την ΣΕΧΤΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΩΝ τον εργολάβο Γιώργο Τρομπούκη και τον νεκρό πλέον κουμπάρο του Γιώργο Αναγνωστόπουλο. Όταν κατηγορείσαι για «… ξέπλυμα των λύτρων» στην υπόθεση της απαγωγής του μεγαλοεφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλο, είναι πολύ εύκολο να γίνει πιστευτό, πως μπορεί να «πουλάς και όπλα σε τρομοκρατικές οργανώσεις». Τέτοιου είδους από «αφελείς διάλογους ή αναξιόπιστες μαρτυρίες» όμως έχουμε  δει πολλές φορές στο παρελθόν να μετατρέπονται σε «σκοπιμότητες» των διωκτικών αρχών. Δυστυχώς έχουν για παράδειγμα υπάρξει Αξιωματικοί, που έχουν καταλογίσει και συγκεκριμένες δολοφονίες σε άτομα της νύχτας στην ενορχηστρωμένη και πετυχημένη προσπάθειά τους, να ευνοήσουν τους «δικούς» τους κακοποιούς. Παραθέτουμε πάντως το ρεπορτάζ του συναδέλφου Βασίλη Λαμπρόπουλου από το πάντα έγκριτο [tovima.gr]  όπου καταγράφονται και οι συνομιλίες, αυτούσιες των εφάνταστων "μπράβων". Βέβαια ο συνάδελφος εξηγεί εύστοχα στο ρεπορτάζ του πως οι αρχές το ερμηνεύουν αυτό ως "λόγια-επίδειξης εντυπωσιασμού". Ακολουθεί όλο το ρεπορτάζ:

 Απο τον Βασίλη Λαμπρόπουλο

- «Ο Γιώργος ο Τ., αυτοί προμήθευαν όπλα στην "Σέχτα Επαναστατών", με τον Γιώργο τον συγχωρεμένο. Αυτοί τους προμήθευαν όπλα, γι΄ αυτό τους ήξερε ο Τ...»

- «Δεν θυμάσαι που πριν κανένα ένα δύο χρόνια λέγανε ότι η "Σέχτα Επαναστατών" έχει σχέση με το οργανωμένο έγκλημα; Αυτοί, λοιπόν, τους προμήθευαν όπλα. άλλο να δώσεις σε εμάς κι άλλο εκεί. Αυτοί έχουν σε όλον τον κόσμο ομοϊδεάτες...»
Αυτή είναι η επίμαχη συνομιλία, την οποία αποκαλύπτει το «Βήμα on line» και φέρεται να συνδέει το κύκλωμα των 217 νονών της νύχτας, που αποκαλύφθηκε προ μερικών ημερών, με την ένοπλη οργάνωση «Σέχτα Επαναστατών».

Η συνομιλία των νονών αφορά την οργάνωση που έχει πραγματοποιήσει από τον Φεβρουάριο του 2009, οπότε πρωτοεμφανίστηκε, πέντε ένοπλες επιθέσεις και ανάμεσα σε αυτές τις δολοφονίες του αστυνομικού
Νεκτάριου Σάββα και του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια.

Το τηλεφώνημα φέρεται να πραγματοποιήθηκε στις 14 Απριλίου 2010 και ως συνομιλητές εμφανίζονται, σύμφωνα με την Αστυνομία, ένας 39χρόνος ιδιώτης από τη Νέα Φιλαδέλφεια, ο οποίος κατηγορείται ως μέλος συμμορίας «μπράβων» και ένας καταζητούμενος "νονός" της νύχτας, ηλικίας 41 ετών, ο οποίος θεωρείται ηγετικό μέλος συμμορίας με το ψευδώνυμο «Μπιλ».


Ο διάλογος των δύο κατηγορουμένων έχει ηχογραφηθεί από το σύστημα υποκλοπών της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και στα απομαγνητοφωνημένα κείμενα της δικογραφίας αυτή η συνομιλία έχει τον κωδικό Κ-021 77 και 105.

Στην απομαγνητοφώνηση ο 39χρονος ιδιώτης αναφέρεται ως «άγνωστος», αλλά στο διαβιβαστικό της ασφάλειας η ταυτότητά του καταγράφεται.

Από τα αναφερόμενα στην αρχή της συζήτησης προκύπτει ότι οι δύο άνδρες συζητούν για δύο επιχειρηματίες. Ο πρώτος, ο οποίος και κατονομάζεται, είναι ο Γιώργος Τ ., 44 χρονών, και είχε προφυλακισθεί για την υπόθεση απαγωγής του εφοπλιστή
Περικλή Παναγόπουλου, ενώ ήδη κατηγορείται και για την υπόθεση των 217 νονών. Ο δεύτερος, στον οποίο αναφέρονται οι δύο συνομιλητές, είναι ο Γιώργος Α., ο οποίος δολοφονήθηκε στις 11 Ιουνίου 2009 έξω από καφετέρια στο Γαλάτσι.

Ενα αρχικό τμήμα αυτής της συζήτησης δεν έχει καταγραφεί αλλά πιθανολογείται ότι αφορά την δυνατότητα αποφυλάκισης του επιχειρηματία Γιώργου Τ. και τις πιθανολογούμενες σχέσεις του με την «Σέχτα Επαναστατών».


Ο τηλεφωνικός διάλογος


άγνωστος
: Ναι, ναι. Ξέρεις ποιος τους έχει δώσει όπλα;
Μπιλ : Ο Κ;
άγνωστος: Οχι. Ο Γιώργος ο Τ.
Μπιλ: Σώπα, ρε
άγνωστος: Αυτό που σου λέω εγώ. Τους προμήθευαν όπλα με τον Γιώργο τον συχωρεμένο. Αυτοί τους προμήθευαν όπλα για αυτό τους ήξερε.
Μπιλ: Αυτοί κουβαλάγανε;
άγνωστος: Αυτοί τους προμήθευαν όπλα ρε. Δεν θυμάσαι πριν κανένα δύο χρόνια που λέγανε ότι η «Σέχτα Επαναστατών» έχει σχέση με το οργανωμένο έγκλημα. Ε, αυτούς εννοούσαν...
Μπει: Σοβαρά;
άγνωστος: άλλο να δώσεις σ΄ εμάς κι άλλο εκεί. Αυτοί έχουν σε όλον τον κόσμο ομοϊδεάτες, για αυτό κι ο Γιώργος θα βγει..

Το «φιλότιμο αγόρι»

Στην συνέχεια ο "Μπιλ" αναφέρεται στον Γιώργο Τ. και λέει ότι έχει δικές του εκκρεμότητες, τον χαρακτηρίζει πάντως «φιλότιμο αγόρι».


Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ που έχουν πληροφορηθεί το περιεχόμενο αυτών των συνομιλιών έχουν ιδιαίτερες επιφυλάξεις αν οι συγκεκριμένοι ιδιώτες που αναφέρονται ήταν πράγματι προμηθευτές όπλων της «Σέχτας Επαναστατών».


Ο ένας επιχειρηματίας δολοφονήθηκε περίπου 13 μήνες προτού η «Σέχτα Επαναστατών» αποκτήσει το κύριο μέρος του οπλισμού της, ενώ ο δεύτερος εμπλέκεται σε παράνομες οικονομικές συναλλαγές, αλλά δεν φέρεται να διακινεί όπλα. Επιπλέον το κρίσιμο χρονικό διάστημα που φέρεται να παρέδιδε όπλα στη «Σέχτα Επαναστατών» βρισκόταν στην φυλακή.


Δημιουργία εντυπώσεων

Τις ίδιες επιφυλάξεις εκφράζουν και στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας οι οποίοι ανέφεραν ότι
«έχουμε μια προγενέστερη εικόνα για τους προμηθευτές των όπλων των ενόπλων οργανώσεων, οι οποίοι δεν ταυτίζονται με τους δύο επιχειρηματίες που ακούγονται στους διάλογους για την υπόθεση των νονών».

Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ υποστηρίζουν ότι τα αναφερόμενα για σχέσεις «Σέχτας» και ανθρώπων της νύχτας σχετίζονται με
«προσπάθειες εντυπωσιασμού» των μπράβων.

Τα αποσιωπητικά...

Οπως αναφέρει πάντως στο «Βήμα on line» ο δικηγόρος κ.
Σταύρος Γεωργόπουλος, ο οποίος υπερασπίζεται ορισμένους από τους κατηγορουμένους, «από πουθενά από την δικογραφία δεν προκύπτει πως εξακριβώθηκε η ταυτοποίηση των προσώπων σε αρκετές συνομιλίες».

Μάλιστα, όπως σημειώνει,
«σε πολλά σημεία των απομαγνητοφωνημένων διαλόγων υπάρχουν αποσιωπητικά και αυτές οι λέξεις ή προτάσεις που λείπουν να δίνουν άλλο νόημα από αυτό που τους δίνει η Αστυνομία»...