3/6/11

Πυροβόλισαν ξανά αστυνομικούς στον Έβρο

Μ΄ αυτή την πλαστική βάρκα πέρασε ο Τούρκος δουλέμπορος τους 12 λαθρομετανάστες, όταν ο συνεργός του που ανέμενε στην απέναντι όχθη, πυροβολούσε με πιστόλι, όπως αυτό αποτυπώθηκε στην θερμική κάμερα ακριβείας της αστυνομίας.
Μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα και την στιγμή που αστυνομικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας και ειδικότερα της ειδικής ομάδας για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, έδιναν μάχη για να συλλάβουν τον Τούρκο δουλέμπορο, ο συνεργός του από την αντίπερα όχθη, τους πυροβολούσε με πιστόλι.
Είναι το δεύτερο επεισόδιο που γίνεται μέσα σε λίγες ημέρες, καθώς υπό τις ίδιες συνθήκες μόλις τον περασμένο μήνα  ντόπιοι αστυνομικοί αλλά και της FRONTEX δέχτηκαν πυρά με κυνηγετική καραμπίνα. Το τελευταίο επεισόδιο ξεκίνησε όταν Έλληνες αστυνομικοί που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή Ορεστιάδας - Χειμωνίου – Θουρίου, εντόπισαν με τεχνικά μέσα (κάμερα θερμικής απεικόνισης), ομάδα παράνομων μεταναστών να κατευθύνεται από δύο διακινητές στην τουρκική όχθη του ποταμού Έβρου. Ο ένας από τους δύο διακινητές παρέμεινε επί του τουρκικού εδάφους, ενώ ο δεύτερος με πλαστική βάρκα, αφού μετέφερε και αποβίβασε στην ελληνική όχθη του ποταμού δώδεκα (12) παράνομους μετανάστες, επιχείρησε να επιστρέψει στην τουρκική πλευρά. Αστυνομικοί της ειδικής ομάδας, που επέβαιναν σε βάρκα, επενέβησαν για να συλλάβουν τον διακινητή, ο οποίος προέβαλε αντίσταση για να αποφύγει τη σύλληψη και να διαφύγει. Το χρονικό διάστημα, που οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να συλλάβουν τον διακινητή και να τον επιβιβάσουν στη βάρκα, ενημερώθηκαν μέσω ασυρμάτου, από τους αστυνομικούς οι οποίοι κατόπτευαν το χώρο με κάμερα θερμικής απεικόνισης, ότι ο δεύτερος διακινητής εμφανίστηκε στην τουρκική όχθη του ποταμού να κρατάει στα χέρια του όπλο (πιθανόν πιστόλι). Στη συνέχεια, ο ένοπλος διακινητής πυροβόλησε από το τουρκικό έδαφος δυο έως τρεις φορές και από απόσταση 80-90 μέτρων περίπου, κατά των αστυνομικών που επιχειρούσαν τη σύλληψη, οι οποίοι ανταπέδωσαν τα πυρά. Από τους πυροβολισμούς δεν προκλήθηκε τραυματισμός και ο διακινητής απομακρύνθηκε στο τουρκικό έδαφος. Συνελήφθησαν, ο πρώτος διακινητής (υπήκοος Τουρκίας) και οι 12 παράνομοι μετανάστες (1 υπήκοος Σιέρα Λεόνε, 3 υπήκοοι Μαρόκου και 8 υπήκοοι Σομαλίας), οι οποίοι με τη δικογραφία που σχηματίζεται σε βάρος τους θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών
Ορεστιάδας.

Και στην Κορνοφωλιά

Στο μεταξύ στην Κορνοφωλιά Έβρου, συνελήφθησαν από Αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Λαθρομετανάστευσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης, σε συνεργασία με αξιωματούχους του FRONTEX και Αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου, δύο (2) διακινητές και οκτώ (8) μη νόμιμοι μετανάστες. Συγκεκριμένα, την 03.45΄ ώρα της 01-06-2011, εντοπίστηκε με τη χρήση τεχνικών μέσων, ομάδα ατόμων να κινείται στην τουρκική όχθη του ποταμού Έβρου, απέναντι από την αγροτική περιοχή Κορνοφωλιάς Έβρου. Οι ανωτέρω σταμάτησαν σε σημείο, όπου δύο (2) άτομα, με πλαστική βάρκα, επιβίβασαν σ’ αυτήν οκτώ (8) μη νόμιμους μετανάστες και τους μετέφεραν στην ελληνική όχθη. Οι διακινητές, μετά την αποβίβαση των μη νομίμων μεταναστών προσπάθησαν να επιστρέψουν στην τουρκική όχθη για να παραλάβουν τους εναπομείναντες. Οι αστυνομικοί, χρησιμοποιώντας λέμβο κινήθηκαν για τη σύλληψή τους. Οι προαναφερόμενοι δράστες μόλις αντιλήφθηκαν την παρουσία των αστυνομικών προσπάθησαν να διαφύγουν βουτώντας στο νερό, πλην όμως συνελήφθησαν.
Από την προανάκριση προέκυψε ότι οι μετανάστες, για τη μεταφορά τους, κατέβαλαν στο κύκλωμα διακίνησης που δρα τόσο στην Τουρκία όσο και στη Χώρα μας, το ποσό των 3.000,00 €, έκαστος.