13/7/11

Έσπασαν τα δεσμά για τον Βασίλη Στεφανάκο

Ο Βασίλης Στεφανάκος στον ανακριτή
Ο Βασίλης Καπερνάρος που τον συνδέει βαθιά φιλία με τον επιχειρηματία πελάτη του
Ο ποινικολόγος Παύλος Σαράκης συνήγορος του πρώην αστυνομικού που ενεπλάκη στην υπόθεση "Ελικόπτερο"
Το βάρος της ισόβιας καταδίκης έφυγε από τους ώμους του  Βασίλη  Στεφανάκου με μια απόφαση που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση για το σκεπτικό της. Το πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων  κατέβασε την πρωτόδικη ποινή των ισοβίων δεσμών στα είκοσι χρόνια και 15 μήνες κάθειρξης, αποδεχόμενο πως ο επιχειρηματίας έγινε ηθικός αυτουργός στη δολοφονία του σεσημασμένου κακοποιού Κουτελιέρη από αγανάκτηση και οργή,
 αφού η αντίπαλη συμμορία είχε δολοφονήσει φίλους του, ενώ είχε τοποθετήσει βόμβα και στην πολυτελή έκθεση αυτοκινήτων που διέθετε στο Παλατάκι Χαϊδαρίου. Μάλιστα στην ακροαματική διαδικασία έγινε ειδική αναφορά,  στον νόμο 84 παράγραφος [2Γ] του ποινικού κώδικα που προβλέπει   την σχετική αναγνώριση του ελαφρυντικού. Ήταν από τις λίγες φορές που ο Βασίλης Καπερνάρος δικηγόρος  και φίλος του κατηγορούμενου, έδειχνε δικαιωμένος από την πολύχρονη μάχη που έδωσε για τον πελάτη του.          
Ο Βασίλης Στεφανάκος πάντως εξ αρχής αρνήθηκε κάθε συμμετοχή στην δολοφονία ενώ αντέκρουσε και τον αστυνομικό ισχυρισμό πως «επειδή βοήθησε την πρώτη φορά τον Αλκέτ Ριζάι να αποδράσει με τον Παλαιοκώστα με ελικόπτρερο από τις φυλακές Κορυδαλλού, ο φίλος του είχε την … ηθική υποχρέωση να κάνει το συμβόλαιο θανάτου σε βάρος του Κουτελιέρη σε καφενείο στο Περιστέρι». Η απόδραση με το ελικόπτερο έγινε στις  4 Ιουνίου του 2006 ενώ ο φόνος Κουτελιέρη στις 26 Αυγούστου του 2008. Το εφετείο πάντως  απάλλαξε τον επιχειρηματία από κάθε συμμετοχή στην απόδραση με ελικόπτερο των Ριζάι-Παλαιοκώστα, δίνοντας όμως την εξήγηση για την φερόμενη συνδρομή στο φόνο  Κουτελιέρη, με τον ισχυρισμό  ότι « Ο Αλκέτ Ριζάι του ήταν υποχρεωμένος, επειδή μετά την απόδραση ο Στεφανάκος ως φίλος, του παρείχε καταφύγιο και πλήρη κάλυψη». Το δικαστήριο τιμώρησε όπως και πρωτόδικα  με δις ισόβια τον Αλκέτ Ριζάι για δυο φόνους, καθώς όταν πυροβολήθηκε ο Κουτελιέρης ο εκτελεστής σκότωσε και τον φίλο του Γιάννη Κάσιο που ήταν στο ίδιο τραπέζι. Αθώος απ’ όλες τις κατηγορίες κρίθηκε ο πρώην αστυνομικός Ιωάννης Πιπέρας, ο μοναδικός από τους εφτά συνολικά κατηγορούμενους για την υπόθεση της απόδρασης με ελικόπτερο. Ο  συνήγορός του Παύλος Σαράκης δήλωσε το μεσημέρι στα δικαστήρια του Πειραιά ότι: « Ο εντολέας μου, αισθάνεται απόλυτα δικαιωμένος, γιατί η αθωότητά του αποδείχτηκε χωρίς την παραμικρή αμφιβολία.» Ο κ. Πιπέρας την περίοδο που ο Αλκέτ Ριζάι κρυβόταν κοντά στο Κιάτο,  με την προτροπή του Βασίλη Στεφανάκου φέρεται να του ζήτησε  να μάθει αν οι αρμόδιοι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής βρίσκονται  στα ίχνη του δραπέτη.