27/8/11

Κυνήγι στο παραεμπόριο


Σε νομοθετική ρύθμιση που θα συμβάλει στην πάταξη του παραεμπορίου, προχωρά άμεσα το υπουργείο Ανάπτυξης, όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, έπειτα από σύσκεψη που είχε στη Θεσσαλονίκη με εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων και φορέων της πόλης.
Όπως είπε ο υπουργός, η ρύθμιση, μέσω της οποίας θα ενισχυθούν με ανθρώπινο δυναμικό και αρμοδιότητες οι φορείς που καταβάλλουν προσπάθειες για την πάταξη του παραεμπορίου, θα προβλέπει -μεταξύ άλλων- και την πρόσληψη ιδιωτών από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και τα Επιμελητήρια.

Θα τεθεί, μάλιστα, σε δημόσια διαβούλευση, καθώς θα ενταχθεί στις διατάξεις του νόμου για τα
Επιμελητήρια.

Χαρακτηρίζοντας το παραεμπόριο πλήγμα για την ελληνική οικονομία, τις επιχειρήσεις και την απασχόληση, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε πως τα πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία αποφέρει κάθε χρόνο το φαινόμενο του πεζοδρομίου στο δίκτυο του οργανωμένου εγκλήματος, αποκομίζονται και σε βάρος δυστυχισμένων ανθρώπων, «που πωλούν ψεύτικα προϊόντα, επιβλαβή για τους καταναλωτές και τη δημόσια υγεία».

Πρόσθεσε, πάντως, πως έχει τεθεί ήδη σε ισχύ πρόγραμμα, το οποίο στοχεύει στην αντιμετώπιση του παραεμπορίου στη βάση του.

Ανέφερε ακόμη ότι μέχρι το τέλος του 2011 θα υπάρξουν και συγκεκριμένα αποτελέσματα, τόσο για τις εισαγωγές και το χονδρεμπόριο, όσο και για την καταστροφή αποθηκών και χώρων, όπου συγκεντρώνονται παράνομα εμπορεύματα.

Επίσης, διεμήνυσε πως, στο εξής θα υπάρχουν σε καθημερινή βάση συνεργεία, τα οποία θα επιλαμβάνονται επιτόπου το πρόβλημα του παραεμπορίου και εντός των πόλεων.

Επικεφαλής της προσπάθειας για την πάταξη του παραεμπορίου στη Θεσσαλονίκη ορίστηκε εκ νέου από τον κ. Χρυσοχοΐδη ο κεντρικός δήμος της πόλης.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη, Καλυψώ Γούλα, ο δήμος σε συνεργασία με τις παραγωγικές τάξεις, οικονομικούς φορείς, τη δημοτική αστυνομία και το ΣΔΟΕ, πρόκειται να εντατικοποιήσει τους ελέγχους που ήδη διενεργούνται.

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, χαρακτηρίζοντας ουσιαστική τη σημερινή σύσκεψη, τάχθηκε υπέρ της πρόσληψης ατόμων για πάταξη του παραεμπορίου με εκτελεστική αρμοδιότητα.

Θετική χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κώστας Χαντζαρίδης,
την έναρξη ενημερωτικής καμπάνιας για τις επιπτώσεις του παραεμπορίου.

Ο κ. Χαντζαρίδης τάχθηκε και υπέρ της πρόσληψης ιδιωτών για την πάταξη του παραεμπορίου, «αρκεί να έχουν εκτελεστική αρμοδιότητα και να καταστρέφουν άμεσα τα παράνομα προϊόντα», όπως είπε.

Επίσης, πρόσθεσε πως σύμφωνα με τις ΕΣΥΕ, η αξία του παραεμπορίου στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι ανέρχεται στα 25 δισ. ευρώ, σε ετήσια βάση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των βορειοελλαδιτών εξαγωγέων, Δημήτρης Λακασάς, ανέφερε πως το παραεμπόριο είναι η βασική αιτία διάλυσης του παραγωγικού ιστού της χώρας και πρόσθεσε πως δεν αρκεί να απομακρυνθούν τα σεντόνια από τους δρόμους αλλά χρειάζεται να αποσυρθούν και τα προϊόντα-«μαϊμού» και μέσα από τα καταστήματα.