1/10/11

Στην τύχη τους ...




Του Διονύση Βυθούλκα
 
Στην τύχη τους, καταδικασμένοι στην εγκατάλειψη και τελικά την αχρηστία, έχουν αφεθεί, μετά την περικοπή κονδυλίων λόγω της κρίσης, οι πυροσβεστικοί σταθμοί στα περισσότερα λιμάνια της χώρας. Η Ενωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, που προχώρησε στη σχετική καταγγελία, απέστειλε πρόσφατα επιστολή στον Αρχηγό της Πυροσβεστικής διεκτραγωδώντας του το πρόβλημα και προειδοποιώντας για τους κινδύνους που δημιουργούνται.


Στους λιμενικούς πυροσβεστικούς σταθμούς, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην επιστολή, «παρατηρείται εγκατάλειψη, συρρίκνωση και απαξία». Απαιτείται, λένε οι πυροσβέστες,«ουσιαστική επιχειρησιακή αξιοποίησή των υπηρεσιών αυτών προς όφελος της ναυτιλίας, του τουρισμού και της ασφάλειας των λιμένων μας».

Σήμερα, όπως υποστηρίζουν, οι λιμενικοί πυροσβεστικοί σταθμοί που λειτουργούν σε Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Πειραιά και Ηράκλειο Κρήτης έχουν εγκαταλειφθεί και απαξιώνονται καθημερινά.


Αφορμή για την αποστολή της επιστολής αποτέλεσε η απόφαση του Αρχηγού για συγκρότηση επιτροπής για την τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας των Λιμενικών Πυροσβεστικών Σταθμών, πρωτοβουλία η οποία, όπως υποστηρίζουν συνδικαλιστές, γεννά ερωτήματα για τη σκοπιμότητά της, καθώς ο κανονισμός αυτός είχε δημιουργηθεί μόλις πριν από δύο χρόνια (αρ. ΦΕΚ 281 / 17-2-2009).


Επικαλούνται μάλιστα πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής μελετά το ενδεχόμενο να κλείσει τις συγκεκριμένες υπηρεσίες ή να τις εκχωρήσει στους κατά τόπους Οργανισμούς Λιμένων με το σκεπτικό ότι αποτελούν βάρος για την Πυροσβεστική, που τους λειτουργεί αν και δεν σημειώνονται πυρκαγιές σε πλοία.


Αυτή τη στιγμή το Πυροσβεστικό Σώμα διαθέτει έξι πυροσβεστικά πλοιάρια με έτη κατασκευής από το 1969 ως το 2002 και ένα σκάφος έρευνας και διάσωσης [τοβημα].