11/10/11

Το ένα χαστούκι μετά το άλλο

Διαβάστε τι γράφει το έγκριτο "Βήμα" για τους "ατσίδες" του Τμήματος Εκβιαστών που διοικεί ο κ. Κοτλίδας και για την ληστεία στο "Ελευθέριος Βενιζέλος". Θα φρίξετε αφού για άλλο λόγο είχαν στήσει αυτί αλλά δεν πήραν πρέφα ότι οργανώνεται ληστεία. Μια δικογραφία που ανέλαβε τελικά το Τμήμα Ληστειών, υποπίπτοντας όμως στο ένα μετά το άλλο δικονομικά λάθη. Θαυμάστε το ΥΔΕΖΙ που διοικεί και κατευθύνει ο κ. Παπαζαφείρης, που στην αμέσως προηγούμενη θέση του ήταν διοικητής του Εκβιαστών.


Του Βασίλη Λαμπρόπουλου

Η ΕΛ.ΑΣ... γνώριζε ότι θα γίνει η ληστεία-μαμούθ σε τράπεζα, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Ωστόσο δεν μπόρεσε να την αποτρέψει γιατί δεν αντελήφθη τι ακριβώς συνέβαινε...

Το εντυπωσιακό αυτό συμπέρασμα προκύπτει από τα έγγραφα των διωκτικών αρχών για την κινηματογραφική ληστεία, στις 2 Οκτωβρίου, στο υποκατάστημα της «Alpha Bank»με λεία 1,5 εκατομμύριο ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτει «Το Βήμα», η ληστεία δεν εξιχνιάσθηκε -όπως θεωρείται έως τώρα- με βάση την μαρτυρία του οδηγού ταξί που παρέλαβε τον ληστή από το αεροδρόμιο αλλά από παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων που είχαν ξεκινήσει πριν ακόμη γίνει η ληστρική επιδρομή. Επιπλέον, από τα ίδια έγραφα φαίνεται να ανακύπτει ότι οι συμμετέχοντες στη ληστεία πιθανόν σχετίζονται με κύκλωμα εκβιαστών της νύκτας αλλά και με απόδραση κρατουμένου. Διαπιστώνεται ακόμη ότι ο 30χρονος Αλβανός ληστής της τράπεζας ήταν πρωταθλητής πολεμικών τεχνών και ιδιοκτήτης αθλητικού συλλόγου.
Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα της Κυριακής, ένα άτομο που φορούσε μπλε φόρμα εργασίας και είχε επαγγελματική κάρτα στο όνομα «Κωνσταντίνος Χρήστου» πήγε στην συγκεκριμένη τράπεζα στο αεροδρόμιο. Κατόρθωσε να ακινητοποιήσει έναν άντρα και δύο γυναίκες υπαλλήλους και άρπαξε το προαναφερόμενο ποσό. Στην συνέχεια επιβιβάσθηκε σε ταξί και αναχώρησε για την περιοχή των Εξαρχείων. Την Παρασκευή το βράδυ μετά από έρευνες πέντε ημερών η ΕΛ.ΑΣ συνέλαβε για τη ληστεία πέντε συνολικά άτομα εκ των οποίων ο ένας ήταν ο 30χρονος Αλβανός, ο 23χρονος υπάλληλος της τράπεζας αλλά κι ένας 43χρονος μπράβος, μέσω των οποίων γνωρίσθηκαν τα περισσότερα από τα μέλη της σπείρας.
Από το διαβιβαστικό έγγραφο της 8ης Οκτωβρίου 2011 με αριθμό πρωτοκόλλου 1047 /5/79 προκύπτει ότι πολλές ημέρες πριν την ληστεία ο 30χρνος Αλβανός κι ο 43χρονος μπράβος βρίσκονταν υπό παρακολούθηση από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής για υποθέσεις πώλησης προστασίας, άλλες ληστείες αλλά και για ελευθέρωση κρατουμένου! Η ΕΛ.ΑΣ παρακολουθούσε τα τηλέφωνα των δύο υπόπτων και κατέγραψε συνομιλίες τους, την προηγουμένη μάλιστα της ληστείας, όπου μιλούν για τον τρόπο που θα κτυπήσουν την τράπεζα, για τον τρόπο κατασκευής της επαγγελματικής κάρτας που θα έδειχνε ο τεχνικός-ληστής αλλά και για τα οχήματα που θα χρησιμοποιήσουν για την επιδρομή τους. Αλλά και αμέσως μετά τη ληστεία ακούγεται συνομιλία μεταξύ δύο ήδη κατηγορουμένων για την ληστεία στην οποία λένε «να μην πιστεύουν ότι όλα πήγαν εντάξει».


Ομως σε πρώτη φάση οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ δεν αντελήφθησαν τι ακριβώς διαμειβόταν στις συγκεκριμένες συζητήσεις. Και έτσι πραγματοποιήθηκε η ληστεία με χαρακτηριστική άνεση. Λίγες ώρες όμως αργότερα οι αστυνομικοί άρχισαν να συνδυάζουν τα δεδομένα της αρπαγής των χρημάτων από το αεροδρόμιο με αυτά που άκουγαν συνάδελφοί τους από άλλες υπηρεσίες για τα κυκλώματα των νονών της νύκτας. Και έτσι λίγα 24ωρα αργότερα συνέλαβαν τους δράστες αφού ήξεραν από πριν για τους περισσότερους από αυτούς, τα τηλέφωνά τους και τον τόπο διαμονής τους...


Οπως ανέφεραν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ στο «Βήμα» «στην περίπτωση εξιχνίασης της ληστείας είχαμε αρκετή δόση τύχης». Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο οδηγός του ταξί που μετέφερε τον δράστη από το αεροδρόμιο, κοντά στο σπίτι του στα Εξάρχεια, δεν εντοπίσθηκε από τους αστυνομικούς παρότι είχε τελικώς προσδιορισθεί η διέλευσή του στα διόδια της Αττικής οδού, αλλά ο ίδιος εμφανίσθηκε οικειοθελώς αφού ενημερώθηκε για την ληστεία μέσω του Διαδικτύου. Ο οδηγός ταξί ανέφερε ότι στη διάρκεια της διαδρομής ο ληστής του ανέλυε διάφορα κοινωνικά θέματα ενώ του έδινε συμβουλές για ηλεκτρολογικά θέματα του οχήματός του.


Τέλος από την δικογραφία της υπόθεσης προκύπτουν διάφορα στοιχεία που οδήγησαν τους αστυνομικούς να υποπτευθούν τον 23χρονο υπάλληλο ως «πληροφοριοδότη» των ληστών. Ενα εξ αυτών ήταν ότι ο ληστής της τράπεζας πριν την διαφύγη του κατέστρεψε τα δύο κινητά των γυναικών-υπαλλήλων αλλά όχι την συσκευή του 23χρονου. Ακόμη μία υπάλληλος της τράπεζας κατέθεσε στην ΕΛ.ΑΣ ότι «στο παρελθόν είχε παρουσιασθεί -σε δύο περιπτώσεις- έλλειμμα συνολικά 10.000 ευρώ στο συγκεκριμένο υποκατάστημα που είχε αποδοθεί στον 23χρονο. Επιπλέον ο ίδιος έλεγε ότι κυκλοφορεί σε λέσχες και οπλοφορεί».


Οπως συμπλήρωσε η ίδια υπάλληλος «όλα αυτά τα συζητούσαν οι υπάλληλοι του καταστήματος πλην όμως κανείς δεν μιλούσε γιατί στενός συγγενής του είναι διευθυντής ασφαλείας της τράπεζας». Αναφέρεται πάντως ότι ο 23χρονος αρνείται κατηγορηματικά ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με την ληστεία.