6/10/11

Η Αμερικανική καραμέλα της "Ντεβ Σολ"





 
Γράφει ο βασίλης χήτος


Αυτό θα πει να μην είσαι εσώκλειστος στο γραφείο σου και να έχεις αντανακλαστικά. Από χθες βράδυ όπως μαθαίνουμε ο Διοικητής της Αντιτρομοκρατικής, αναχώρησε εσπευσμένα οδικώς για τη Θεσσαλονίκη, μετά το οπλοστάσιο του βρέθηκε στο σπίτι του νεκρού Κούρδου της «Ντεβ Σολ». Μέχρι αυτήν την ώρα έχει αποκλειστεί μέρος του οπλισμού όπως οι 13 χειροβομβίδες, τα όπλα  Scorpion και Καλάσνικοφ ή το αντιαρματικό τύπου λόου οπλισμένο με βλήμα (Μ80 των 64 mm ) ανατολικού τύπου, να προορίζονταν για ελληνικές οργανώσεις.
 Μέχρι το απόγευμα πάντως αναμένεται να βγει η βαλλιστική εξέταση και να δοθούν στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες του οπλισμού  της γιάφκας. Το θέμα απαιτεί λεπτούς «διπλωματικούς» χειρισμούς καθώς  στο παρελθόν, επί Δροσογιάννη ακόμη,  την πιθανή συνεργασία της τουρκικής οργάνωσης «Nτεβ Σολ» με Eλληνες τρομοκράτες στις επιθέσεις εναντίον αμερικανικών και άλλων στόχων, είχαν υιοθετήσει οι ΗΠΑ. Μάλιστα ο πρώην διευθυντής της ειδικής υπηρεσίας του Στέιτ Nτιπάρτμεντ που ασχολήθηκε  με την τρομοκρατία Πολ Mπρέμερ, είχε εκφράσει δημόσια  την οργή του για τη δολοφονία του Bρετανού στρατιωτικού ακολούθου Στίβεν Σόντερς, ισχυριζόμενος ότι η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε να κλείσει τα γραφεία της «Nτεβ Σολ», στην Aθήνα, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Oυάσιγκτον. O Aμερικανός πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Nτιπάρτμεντ, άφηνε να αιωρείται η κατηγορία ότι άνδρες της τουρκικής οργάνωσης σκότωσαν τέσσερις Aμερικανούς πολίτες, χωρίς να διευκρινίζει πού και πότε συνέβησαν τα περιστατικά αυτά.

Η καραμέλα αυτή πάντως είναι πιο παλιά και ξεκινά από την περίοδο Δροσογιάννη, καθώς οι Αμερικανοί είχαν την πεποίθηση ότι από τη δεκαετία του '80 και επί εποχής Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, η 17Ν αναζητούσε τη διεύρυνση του «ρεπερτορίου» της οργάνωσης. Οι ξένοι πίστευαν πως ο Γιωτόπουλος   που εκπροσωπούσε μια «επαναστατική οργάνωση» πλησίαζε εκπροσώπους των τουρκικών και κουρδικών επαναστατικών και εθνικοαπελευθερωτικών οργανώσεων ζητώντας «πολιτική στήριξη» για ενδεχόμενες ενέργειες. Μετά την εξόντωση των Κούρδων στο ιρακινό Κουρδιστάν με τη χρήση χημικών αερίων στο χωριό Χαλάμπτσα και την εξόντωση των ηγετών του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν στο Ιράν το 1989, ο Γιωτόπουλος φέρεται να πλησίασε στη Βιέννη εκπροσώπους κουρδικών και τουρκικών οργανώσεων ζητώντας «συνεργασία» για «επιχειρήσεις» και «στόχους ». Οι περισσότερες, αν όχι όλες οι τουρκικές οργανώσεις είχαν επιφυλάξεις καθώς θεωρούσαν   ότι «πρόκειται για κόλπο της ΕΥΠ για να δοκιμάσει τις οργανώσεις».