Του Βασίλη Λαμπρόπουλου
Ιερωμένος της ανώτατης ιεραρχίας της Εκκλησίας ελέγχεται για συμμετοχή στο νέο παραδικαστικό κύκλωμα! Σύμφωνα με έγγραφα που περιέχονται στη δικογραφία της υπόθεσης, ο κληρικός αυτός φέρεται να επεδίωξε - με τη διαμεσολάβηση άλλων ατόμων - την απαλλαγή 40χρονου ιερέα που είχε κατηγορηθεί για κλοπή ιερής εικόνας. Ο ιερωμένος κλήθηκε πριν από μερικές ημέρες να δώσει έγγραφες εξηγήσεις στον εισαγγελέα εφετών κ. Ισίδωρο Ντογιάκο ο οποίος ερευνά τη υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες ανέφερε στον δικαστικό λειτουργό ότι δεν έχει προχωρήσει «σε καμία παράτυπη ενέργεια» και ποτέ δεν συνεννοήθηκε «με οποιονδήποτε για την απαλλαγή του ιερέα».
Ο κ. Ντογιάκος ερευνά σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛΑΣ την υπόθεση δράσης κυκλώματος στο οποίο συμμετείχαν κυρίως δικηγόροι, κρατικοί υπάλληλοι και ιδιώτες το οποίο φέρεται να συνέστησε, από το 1997 ως σήμερα, 158 εταιρείες προκειμένου να ιδιοποιείται ακίνητα που εισέρχονταν σε διαδικασία πλειστηριασμού. Το ίδιο σύστημα ανθρώπων εμφανίζεται να έχει προσβάσεις σε δικαστικούς λειτουργούς προκειμένου να εκδίδονται ευνοϊκές δικαστικές αποφάσεις
Κλοπή εικόνας
Μια από αυτές τις ύποπτες εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις που φέρεται να συσχετίζονται με τη δράση του παραδικαστικού κυκλώματος αφορά την κλοπή - το 2006 - μίας ιερής εικόνας από εκκλησία στη νότιο Ελλάδα. Την εικόνα αυτή επιχείρησε να πουλήσει ο προαναφερόμενος ιερέας μαζί με έναν ιδιώτη στη Λαμία αλλά συνελήφθησαν από αξιωματικούς της ΕΛΑΣ. Ο 40χρονος ιερέας υποστήριξε ότι είχε δώσει την εικόνα στον ιδιώτη προκειμένου να την παραδώσει σε έναν συντηρητή στην Αθήνα κι αυτός προσπάθησε να την εμπορευθεί.
Σε πόρισμα λοιπόν 489 σελίδων που έχει συντάξει η ΕΛΑΣ με απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες εμπλεκομένων στην υπόθεση του νέου παραδικαστικού κυκλώματος υπάρχουν αναφορές για «παρέμβαση» στους δικαστές προκειμένου να απαλλαγεί ο ιερέας. Ως άμεσα «ενδιαφερόμενοι» για την απαλλαγή του εμφανίζονται σε πρώτη φάση ένας 56χρόνος πολιτικός μηχανικός, ένας αρχιμανδρίτης κι ένας πρώην συνεργάτης άλλου ανώτατου κληρικού ο οποίος έχει αποβιώσει.
Αρχικά σε μία από αυτές τις συνομιλίες - στις 9 Φεβρουαρίου 2010 - ακούγεται ο πολιτικός μηχανικός να λέει ότι «αυτός που αποφασίζει στο δικαστήριο είναι δικός μας άνθρωπος, ο ιερέας αντιμετωπίζει κάθειρξη από οκτώ έως δέκα χρόνια, όμως μπορούμε να εξασφαλίσουμε την αθώωσή του. Ομως πρέπει να του πούνε τι κοστίζει το "παλτό"». Οπως μνημονεύεται στο έγγραφο της ΕΛΑΣ το «παλτό» για την απαλλαγή του ιερέα ορίζεται στις 70.000 ευρω.
Εμπλεκόμενοι στην υπόθεση ακούγονται ακόμη να συζητούν για τις γυναίκες δικαστές που θα εκδικάσουν τη συγκεκριμένη υπόθεση, λέγοντας ότι «δεν είναι καμιά παπαδοπαίδι, δεν είναι καμιά που να πιστεύει. Πιστεύουν μόνο σε ένα πράγμα. Το χρήμα...».
Το κρίσιμο σημείο με τις ενδείξεις για την εμπλοκή του ιερωμένου της ανώτατης ιεραρχίας της Εκκλησίας φαίνεται να είναι στιχομυθίες μεταξύ του πρώην συνεργάτη του ανώτατου κληρικού και του αρχιμανδρίτη. Στην σελίδα 316 του πορίσματος της ΕΛΑΣ, αναφέρεται μεταξύ των μεσαζόντων ότι ο ιερωμένος ενδιαφέρεται άμεσα για την απαλλαγή του 40χρονου ιερέα. Μνημονεύεται ακόμη ότι «ο κληρικός αυτός έχει φροντίσει ώστε να μην τιμωρηθεί ο ιερέας. Αν καταδικαστεί θα πληγεί βάναυσα, αφού ο 40χρονος είναι το alter ego του».
Οταν ο συγκεκριμένος κληρικός κλήθηκε προ μερικών ημερών να δώσει εξηγήσεις στον κ. Ντογιάκο σημείωσε ότι «πράγματι είχα φροντίσει ώστε να μην τιμωρηθεί ο 40χρονος ιερέας γιατί δεν υπήρχε τελεσίδικη δικαστική απόφαση για την ενοχή του. Ομως δεν είπα σε οποιονδήποτε να προχωρήσουν σε παρέμβαση σε δικαστές που θα εκδίκαζαν την υπόθεσή του. Οσοι επικαλούνται το όνομα μου λένε ψέματα...». Σημειώνεται τέλος ότι ο ιερέας καταδικάστηκε τελικώς σε 3,5 χρόνια φυλακή [τοβημα].