Ο Παναγιώτης Πανούσης που βρέθηκε στο στόχαστρο της εφορίας |
Λίγους μήνες πριν από την προφυλάκιση Πανούση, ο οποίος παρουσιάζεται ως ο εγκέφαλος της χειραγώγησης της μετοχής τής Σιγάλας («απογειώθηκε» κατά 789% την περίοδο 1999-2000), τον ίδιο δρόμο για τις φυλακές είχε πάρει ένας άλλος εκ των πρωταγωνιστών του σκανδάλου Σιγάλας, ο επιχειρηματίας Τρύφων Αποστολόπουλος. Ο συνεργάτης του Π. Πανούση, που κατηγορείται και αυτός για μανιπουλάρισμα της μετοχής, φέρεται επίσης να δωροδόκησε την ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια με 300.000 ευρώ ώστε να ρίξει την υπόθεση Σιγάλα αλλά και τον ίδιο στα μαλακά.
Αντίθετα, άλλοι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση (στελέχη χρηματιστηριακών εταιρειών, αμοιβαίων κεφαλαίων κ.ά.) έχουν αφεθεί ελεύθεροι με υψηλές εγγυήσεις (συνολικά ξεπερνούν το 1,5 εκατ. ευρώ και περιοριστικούς όρους). Στα πλοκάμια της υπόθεσης ενεπλάκη στο παρελθόν και ο πρώην γ.γ. του υπουργείου Απασχόλησης Ευγένιος Παπαδόπουλος, ο οποίος την επίμαχη περίοδο ήταν στενός συνεργάτης του Π. Πανούση. Με αφορμή αυτή την υπόθεση, είχαν παυθεί από τον πρωθυπουργό τόσο ο ίδιος όσο και ο τότε προϊστάμενός του, υπουργός Σάββας Τσιτουρίδης, εν μέσω του σκανδάλου των ομολόγων. Μπλεγμένη, όμως, βρέθηκε προσωρινά και η Ιλεάνα Πανούρη, κόρη του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαισύνης Π. Πανούρη, η οποία στο παρελθόν εργαζόταν σε χρηματιστηριακή εταιρεία και είχε πραγματοποιήσει συναλλαγές σε μετοχές κατασκευαστικών εταιρειών.
Παλιός χειριστής μπουλντόζας, ο Παναγιώτης Πανούσης της ΑΤΤΙ-ΚΑΤ (που σήμερα βρίσκεται σε διαδικασία στρατηγικής συνεργασίας με τον όμιλο ΓΕΚ-Τέρνα) και της εταιρείας Παρνασσός Επιχειρήσεις, κατάφερε στα χρόνια της χρηματιστηριακής φούσκας να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους εργολάβους της χώρας, να κερδίσει αλλά και να χάσει πολλά χρήματα και τελικά να συνδέσει το όνομά του με μεγάλα χρηματιστηριακά σκάνδαλα.
Περιστοιχισμένος από πλήθος άτυπων συμβούλων απολάμβανε τον καφέ του στο γνωστό ζαχαροπλαστείο «Αθηναϊκόν» στο Χαλάνδρι και συζητούσε πάντα για μετοχές και για εξαγορές. Συνεργάστηκε μέσω των χρηματιστηριακών δραστηριοτήτων με διάφορους επιχειρηματίες από τον κλάδο του και μη. Αγόρασε την εταιρεία Σιγάλας, την οποία στη συνέχεια παζάρευε στον Ευάγγελο Μυτιληναίο, συμβάλλοντας έτσι και στη μεγάλη άνοδο της τιμής της μετοχής. Η πώληση δεν έγινε ποτέ και η Σιγάλας απορροφήθηκε από τη βασική του εταιρεία ΑΤΤΙ-ΚΑΤ.
Εξαγόρασε την κατασκευαστική Ευκλείδης αντί 30 δισ. δρχ. και στη συνέχεια την πούλησε στην ΑΕΓΕΚ. Εξαγόρασε τον Παρνασσό των αδελφών Γιωργάκη, που διαθέτει σημαντικά περιουσιακά στοιχεία (Σείριος) και επιχείρησε να ελέγξει την Τεχνοδομή των αδελφών Τραυλού με συνεταίρους τον Κούτλα της Προοδευτικής και τον Τσέλο, συνεργάτη του στην ΑΤΤΙ-ΚΑΤ. Συναντήθηκε με τον Μπατατούδη στη Νηματεμπορική, θέλοντας να πάρει τον έλεγχό της για να τη χρησιμοποιήσει για να βάλει στο Χρηματιστήριο την Αλφα Μπετόν.
Καταδικάστηκε μαζί με τους συναδέλφους του κατασκευαστές Γ. Μπατατούδη και Γιώργο Στέγγο (Τεχνική Ολυμπιακή) για χειραγώγηση μετοχών.
Στο παρελθόν η εταιρεία ΑΤΤΙ-ΚΑΤ ανέλαβε σημαντικά κατασκευαστικά έργα. Μειοδότησε σε τρία έργα της Εγνατίας Οδού, του οδικού άξονα ΠΑΘΕ, συμμετείχε στην κοινοπραξία της Αττικής Οδού, στην κατασκευή του Ολυμπιακού Ιστιοποοϊκού Κέντρου στον Αγιο Κοσμά, του Ολυμπιακού Χωριού και άλλων.