Ο Νίκος Μαζιώτης έξω από τη δικαστική αίθουσα |
Με την εξέταση του πρώτου και -βασικού- μάρτυρα κατηγορίας , προϊστάμενου του 1ου τμήματος αντιμετώπισης εσωτερικής τρομοκρατίας της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, ξεκίνησε τη Δευτέρα, η διαδικασία της εξέτασης των μαρτύρων στη δίκη των οκτώ κατηγορούμενων για τη συμμετοχή στην οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας.Ο αξιωματικός της ΕΛΑΣ, αναφέρθηκε στις έρευνες της υπηρεσίας του, που ακολούθησαν τη συμπλοκή στη Δάφνη τον Μαρτίου του 2010, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Λάμπρος Φούντας έχασε τη ζωή του.
Σύμφωνα με τον αξιωματικό της Αντιτρομοκρατικής, από την επεξεργασία των στοιχείων τηλεκάρτας που βρέθηκε στο σπίτι του Φούντα και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου που ακολούθησε, προέκυψε η επικοινωνία του με δύο από τους κατηγορουμένους. Ακολούθησε η παρακολούθηση τόσο των ιδίων όσο και των τηλεφωνικών επικοινωνιών τους. Ο μάρτυρας έκανε λόγο για μια σειρά από συναντήσεις ανάμεσα στους κατηγορούμενους στις αρχές Απρίλη, λίγες μέρες πριν από τη σύλληψή τους. Επίσης αναφέρθηκε σε τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ των κατηγορουμένων στις οποίες «απέφευγαν να αναφερθούν σε ονόματα ή δηλωτικά στοιχεία της ταυτότητας τους».
Πάντως, εξεταζόμενος από τον συνήγορο του Χρ. Κορτέρση, κ. Γιάννη Ραχιώτη ο μάρτυρας ανέφερε πως με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από τις παρακολουθήσεις και τις συνακροάσεις των τηλεφωνικών γραμμών των κατηγορουμένων «δεν προέκυψε κανένα στοιχεία για κανένα "χτύπημα" της οργάνωσης που είχε συντελεστεί στο παρελθόν, ούτε στοιχεία για κάποια ενέργεια που προετοιμαζόταν. Η μοναδική αξιόποινη πράξη που προέκυψε ήταν η χρήση ενός αυτοκινήτου που είχε κλαπεί, με άλλες πινακίδες από εκείνες που του αντιστοιχούσαν». Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, κατέθεσε ο μάρτυρας, βρέθηκε καμένο στο Γαλάτσι, αρκετές μέρες μετά τη σύλληψη των κατηγορουμένων.
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, η υπεράσπιση εστίασε ιδιαίτερα στο γεγονός πως -όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο μάρτυρας- το μεγαλύτερο μέρος της κατάθεσης του δεν προέρχεται από προσωπική γνώση ή αυτοψία, αλλά από τις αναφορές των υφισταμένων του. Σε δεκάδες ερωτήματα που είχαν να κάνουν με τα ευρήματα των ερευνών ή την προέλευση των πληροφοριών του, ο εξεταζόμενος απάντησε μονολεκτικά «δε θυμάμαι», κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της υπεράσπισης. «Το δικαστήριο δε μπορεί να μένει στις διαβεβαιώσεις του μάρτυρα για το πώς συνέβησαν τα πράγματα . Ο μάρτυρας είναι εδώ για να καταθέτει γεγονότα», τόνισε ο κ. Ραχιώτης.
Το δικαστήριο διέκοψε για τις 12 Δεκέμβρη όταν και θα συνεχιστεί η εξέταση του συγκεκριμένου μάρτυρα [τοβημα].