12/12/11

Δολοφονία για 229 ευρώ


Τα φωτογραφικά ντοκουμέντα με τον δολοφονημένο φύλακα που 1η φορά βλέπουν το φως της δημοσιότητας





Γράφει ο βασίλης χήτος


Παραμονή του δεκαπεντάγουστου στο Ρουπάκι Ασπροπύργου 31χρονος πατέρας τριών παιδιών «θέρισε» με το Καλάσνικοφ, τον 29χρονο εποχούμενο φύλακα στις εγκαταστάσεις της Αττικής οδού. Μαζί με το συνεργό του, σέρνουν έξω στον χωμάτινο παράδρομο τον δολοφονημένο για να  κλέψουν  το αυτοκίνητο της εταιρείας  Security και να το χρησιμοποιήσουν σε ληστεία.
 Παρόλο που η θέση του οδηγού  ήταν πλημμυρισμένη στο αίμα, ο δολοφόνος κάνοντας αναστροφή,  συνεχίζει την αιματηρή του πορεία και κατευθύνθηκε στα πρώτα διόδια για να αρπάξει 229 ευρώ από τα γκισέ. Ο οπλοφόρος αδιαφόρησε ακόμη και για την αυτονόητη παρατηρητικότητα του υπαλλήλου των διοδίων, αφού το Καλάσνικοφ που κρατούσε, φαίνονταν στα χέρια του «μινιατούρα» μπροστά στο ύψος του, δυο  μέτρα  και τρία εκατοστά.Η αστυνομία έφτασε στη σύλληψή του από την αφέλεια του 22χρονου συνεργού του, να κλέψει το κινητό τηλέφωνο του νεκρού φύλακα και στη συνέχεια να τοποθετήσει στην συσκευή, τη δική του κάρτα SIM.
Η αστυνομική αναφορά αποτυπώνει ανάγλυφα την τακτική των δυο αδίστακτων δραστών. «Είναι εμπειρικώς διαγιγνώσιμη  και στατιστικώς επιβεβαιώσιμη, η εγκληματολογικού περιεχομένου καταγραφείσα πρακτική των δραστών εγκλημάτων κατά της ιδιοκτησίας, να ιδιοποιούνται πρώτοι την ξένη περιουσία, με οποιονδήποτε τρόπο, πριν διαθέσουν περαιτέρω τα αφαιρεθέντα αντικείμενα. Στην προανακριτική έρευνα οι ενέργειες προσανατολίστηκαν στον πραγματικό κάτοχο της τηλεφωνικής σύνδεσης. Η αποσαφήνιση του de facto κατόχου ήταν κρίσιμη για την συνέχεια της έρευνας, δεδομένου ότι αφενός μεν αποδεικνύεται από τις απαντήσεις των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας η corpore  παρουσία του στην ευρύτερη περιοχή του εγκλήματος, αφετέρου δε η ενεργοποίησή της εν λόγω κάρτας, στην αφαιρεθείσα συσκευή κινητού τηλεφώνου του δολοφονηθέντος , τον καθιστά βασικό ύποπτο». 
Ο «Άλκης» ο ψηλός,  ωστόσο αν και ο συνεργός του ομολόγησε, επιμένει πως είναι «άσχετος» με το φόνο, αλλά και το περιστατικό. 
 «Εν τέλει απαύγασμα των προανακριτικών συλλογισμών ήταν η αβίαστη ομολογία του συνεργού του. Η δε παλινωδία του βασικού κατηγορούμενου, μόνο ως έμπρακτη και ζωντανή εκδήλωση του ενστίκτου της αυτοσυντήρησης ενός ανθρώπου που έχει προβεί σε ανθρωποκτονία μπορεί να ερμηνευτεί» επισημαίνει σε προανακριτικό της έγγραφο η αστυνομία που το  προπερασμένο Σαββατοκύριακο συνέλαβε τους δυο δράστες και οι οποίοι την Πέμπτη οδηγήθηκαν στις φυλακές.
Ο άτυχος φύλακας βρέθηκε λίγα λεπτά μετά τη ληστεία στη θέση «Σκάρπα» στο ρεύμα προς Κόρινθο. Όπως φαίνεται και στα φωτογραφικά ντοκουμέντα το υποψήφιο θύμα που είχε σταματήσει στην άκρη του δρόμου για να ξεκουραστεί, δεν πρόλαβε καν να βγει από το αυτοκίνητο όταν δέχθηκε τη σφαίρα από το Καλάσνικοφ.
«Τον πέταξαν – μας λέει  αξιωματικός της Ασφάλειας- από τη θέση του οδηγού στα χαλίκια για να προλάβουν να κάνουν τη ληστεία, πριν τον βρουν οι διερχόμενοι οδηγοί νεκρό. Ο συγκατηγορούμενος μας ανέφερε πως τάχα ο φύλακας όταν τους είδε, έκανε μέσα από το αυτοκίνητο κίνηση, που έδειχνε ότι είχε όπλο στη ζώνη του. Αυτό όμως αποδείχθηκε ένα ψέμα …».
Ο 29χρονος φύλακας ήταν νυχτερινός και κάθε φορά αναβοκατέβαινε την Αττική οδό μέχρι την Ελευσίνα, στα πλαίσια της περιπολίας του. Οι δυο δράστες που είναι ντόποιοι γνώριζαν και παρακολουθούσαν τις κινήσεις του, ενώ τη μοιραία νύχτα πήγαν στο σημείο όπου και έιχε σταματήσει μ’ ένα «παπί».