20/2/12

Ο κύριος καθηγητής


Του Γιάννη Δαραβίγκα

 

 

 

Παρακολουθώ εδώ και καιρό τον πρωτομάστορα του συγχρόνου οικονομικού θαύματος της Ελλάδος. Ο λόγος βέβαια, για τον συνταγματολόγο – αντιπρόεδρο – υπουργό οικονομικών – υποψήφιο αρχηγό του παραπαίοντος ΠΑΣΟΚ, τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.


Λες και κάποια διαστροφική μανία με αναγκάζει να παρακολουθώ στην τηλεόραση, τις ατέρμονες ομιλίες, συνεντεύξεις αλλά και απειλές του.

Δεν είναι χρήσιμο να αναφερθώ στα όσα έχει πεί και όσα έχει κάνει, από την ημέρα που ανέλαβε, για το καλό της πατρίδας, την διαχείριση των οικονομικών του τόπου μας. Ο λόγος είναι απλός.
Τίποτα από όσα έχει πεί δεν επαληθεύτηκαν και τίποτα από όσα έχει  κάνει δεν βελτίωσαν, αλλά αντιθέτως έφεραν σε χειρότερη θέση την οικονομία.



Θέλω όμως να επισημάνω ότι ο καθηγητής του συνταγματικού δικαίου, μιλώντας ως υπουργός των οικονομικών, δήλωσε απερίφραστα πως το σύνταγμα και η δημοκρατία, υποτάσσονται στις απαιτήσεις των αγορών.



Η μνημειωδώς απαράδεκτη για πολιτικό και μάλιστα καθηγητή του συνταγματικού δικαίου, δήλωση, έγινε ενώπιον της ολομελείας της Βουλής, στις 12 Φεβρουαρίου 2012, κατά την συζήτηση,  επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών : «Έγκριση σχεδίων συμβάσεων και μνημονίου για τη μείωση του δημοσιονομικού χρέους και τη διάσωση της εθνικής οικονομίας».



Είπε λοιπόν ο κ. Βενιζέλος : 



«Κύριε Πρόεδρε, η ερμηνεία του Συντάγματος είναι ένα νομικό ζήτημα πρωτίστως όμως είναι ένα ζήτημα ερμηνείας της ιστορίας. Γιατί το Σύνταγμα αναμφίβολα συμπυκνώνει ερμηνευτικά ένα συσχετισμό δυνάμεων και κωδικοποιεί το σύνολο των εξελίξεων που ζει μια χώρα, που ζει μια συντεταγμένη πολιτεία.

Ρώτησε ο κ. Λαφαζάνης εισηγούμενος την ένστασή του αντισυνταγματικότητας «Μα ενδιαφέρει το πότε και πώς θα ανοίξουν οι αγορές; Οι δημοκρατίες και τα κράτη καθυποτάσσονται στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου;». Η απάντηση είναι πως δυστυχώς στον ασύμμετρο πόλεμο ανάμεσα στα κράτη από τη μια μεριά, τους διεθνείς Οργανισμούς και τις αγορές από την άλλη μεριά, κατισχύουν
  μέχρι τώρα οι αγορές.»  



Καθηγητής των αγορών




Αν δηλαδή καταλαβαίνω καλά, ο κ. Βενιζέλος δίδασκε ή θα διδάξει τους φοιτητές του πανεπιστημίου, μόλις τελειώσει την ενασχόλησή του με την σωτηρία της Ελλάδος, ότι οι έννοιες του κράτους και των συνταγματικών κανόνων του, αλλά και της δημοκρατίας, περνούν σε δεύτερη μοίρα όταν βρεθούν απέναντι  στις «αγορές».



Ευλόγως λοιπόν διερωτώμαι, μήπως ο κ. Βενιζέλος θα έπρεπε να εγκαταλείψει την έδρα του συνταγματικού δικαίου και να ασχοληθεί με την διδασκαλία του δικαίου της Goldman Sachs, της Moody's και άλλων παρεμφερών ευαγών ιδρυμάτων;  Σε μια τέτοια περίπτωση, θα τολμούσα μάλιστα να του υποδείξω, για την διδασκαλία του στο νέο αυτό γνωστικό αντικείμενο, να προσλάβει ως βοηθό – συνεργάτη του,  τον παγκοσμίου φήμης Καθηγητή των Αγορών, τον γνωστό σε όλους κ. Τζώρτζ Σόρος.



Με όλο τον σεβασμό πρός τον καθηγητή κ. Βενιζέλο, αλλά εγώ ο απλός πολίτης σκέπτομαι πως,  αν όντως ισχύει η πρωτοκαθεδρία των αγορών έναντι του συντεταγμένου κράτους, τι νόημα έχει η διεκδίκηση εκ μέρους του, της αρχηγίας του ΠΑΣΟΚ; Επιθυμεί να προσφέρει, όπως ισχυρίζεται, έργο στην πατρίδα μας, με την ιδιότητα του τοποτηρητή των αγορών και όχι  ως πολιτικός ηγέτης με όραμα ή έστω καλές προθέσεις;;;