24/2/12

Ακτινογραφία στο οργανωμένο έγκλημα



Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πενθήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο σε θέματα Ανάλυσης Εγκληματολογικών Πληροφοριών, που πραγματοποιήθηκε από την Πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου με τη συνεργασία της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της Ελληνικής Αστυνομίας, από την 13 έως και την 17-02-2012, σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.
Στους συμμετέχοντες, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του σεμιναρίου απονεμήθηκαν πτυχία από τον Πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα κ. David Landsman και τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Ελευθέριο Οικονόμου.
Στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου ευχαρίστησε τόσο τους εκπαιδευόμενους, όσο και τους εκπαιδευτές από το Ηνωμένο Βασίλειο, για τα εποικοδομητικά αποτελέσματα που επήλθαν την εβδομάδα αυτή. Επεσήμανε επίσης την πολύ καλή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των Ελληνικών Υπηρεσιών και των Υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου, συγκαταλέγοντας αυτή τη συνεργασία μεταξύ των καλύτερων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω το SOCA και την Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα για την εκπαίδευση που παρείχαν στους Έλληνες Αστυνομικούς…Η συγκεκριμένη εκπαίδευση ήταν υψηλού επιπέδου, με διαδικασίες εκμάθησης που στηρίζονταν στην ενεργή συμμετοχή των εκπαιδευομένων, με πρακτικές ασκήσεις και σενάρια, βασισμένα στην πραγματική αστυνομική έρευνα…Αναμφισβήτητα, η ανάλυση των πληροφοριών για το οργανωμένο έγκλημα, αλλά και για τις άλλες μορφές εγκλημάτων, είναι η σύγχρονη και επιστημονική προσέγγιση της Αστυνομίας απέναντι στο έγκλημα. Είναι ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία που μπορεί να κάνει τη διαφορά της σύγχρονης Αστυνομίας από την παραδοσιακή…Δεδομένου ότι το οργανωμένο έγκλημα εμφανίζει διεθνικά χαρακτηριστικά, εκσυγχρονίζεται και εξοπλίζεται διαρκώς, η αντιμετώπισή του απαιτεί στενή συνεργασία τόσο σε διμερές όσο και σε διεθνές επίπεδο. Ισχυρή μας βούληση είναι να συνεχίσουμε την άριστη συνεργασία που υφίσταται μεταξύ των Υπηρεσιών μας για την καταπολέμηση κάθε μορφής εγκλήματος… ».
Το εκπαιδευτικό σεμινάριο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας της Ελληνικής Αστυνομίας με την Υπηρεσία Οργανωμένου Εγκλήματος ( Serious Organized Crime Agency - S.O.C.A.) του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά από πρωτοβουλία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστρατήγου Νικολάου Παπαγιαννόπουλου.

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου αναπτύχθηκαν, μεταξύ άλλων, οι παρακάτω θεματικές ενότητες:
  • Εκτίμηση και διάδοση πληροφορίας.
  • Ανάλυση κοινωνικών δικτύων.
  • Είδη ανάλυσης επεξεργασμένης πληροφορίας.
  • Ανάλυση οικονομικών στοιχείων.
Σκοπός του εκπαιδευτικού σεμιναρίου ήταν η απόκτηση γνώσεων, οι οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα στην ανάλυση επιχειρησιακών πληροφοριών και την υποβοήθηση της αστυνομικής έρευνας κατά την προανάκριση σημαντικών υποθέσεων.
Στο εκπαιδευτικό σεμινάριο συμμετείχαν συνολικά (23) Αστυνομικοί, Αξιωματικοί και λοιπό προσωπικό διαφόρων Υπηρεσιών, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν από εξειδικευμένους εκπαιδευτές της S.O.C.A.
Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε με μέριμνα της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης, αποστολή της οποίας είναι η μετεκπαίδευση, επιμόρφωση και εξειδίκευση του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, με σκοπό τη διαρκή ενημέρωση του στα σύγχρονα αστυνομικά θέματα και προβλήματα, γενικού και ειδικού ενδιαφέροντος, ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στα καθήκοντά του.