9/3/12

Κλέφτες με γλυκά

Εξαρθρώθηκε, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας, εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας έχουν διαπράξει σωρεία διακεκριμένων περιπτώσεων διαρρήξεων και κλοπών από σπίτια, στην πόλη της Λάρισας.
Συνελήφθησαν, προχθές (07-03-2012) το πρωί, ένας 38χρονος Έλληνας και ένας 31χρονος αλλοδαπός υπήκοος Γεωργίας, μέλη της εγκληματικής ομάδας, στην οποία συμμετείχαν και άλλοι, άγνωστοι μέχρι στιγμής, συνεργοί τους.
Από τη μέχρι τώρα έρευνα έχουν εξιχνιαστεί εξήντα μία (61) περιπτώσεις διαρρήξεων και όπως διαπιστώθηκε δρούσαν τουλάχιστον, κατά το τελευταίο 12μηνο (από τα τέλη του μήνα Φεβρουαρίου του 2011).
Οι συλληφθέντες, μετέβαιναν στην πόλη της Λάρισας, από την Θεσσαλονίκη, όπου διέμεναν και εφαρμόζοντας συγκεκριμένη τακτική και μεθοδολογία δράσης προέβαιναν στην εγκληματική τους δραστηριότητα.

 Ειδικότερα επέλεγαν διαμερίσματα, από τα οποία απουσίαζαν οι ένοικοι, κυρίως κατά τις πρωινές ώρες και αφού έσπαζαν τις κλειδαριές από τις κεντρικές εισόδους των σπιτιών, προέβαιναν σε κλοπές και στη συνέχεια ασφάλιζαν τις παραβιασμένες θύρες, για να κερδίσουν χρόνο μέχρι τη διαπίστωση της πράξης από τους παθόντες, ενώ ποτέ δεν εγκατέλειπαν στο χώρο τα θραύσματα της κλειδαριάς.
Από τις οικίες αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, κοσμήματα-χρυσαφικά, φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και αλλά αντικείμενα αξίας. Επιπλέον οι δράστες για να μην προκαλούν υποψίες και προκειμένου να δίνουν εντύπωση επισκεπτών στους περιοίκους, κρατούσαν κουτιά με γλυκά.
Στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης (ενέδρες σε επίκαιρα σημεία της πόλης) οι δύο δράστες εντοπίσθηκαν και συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, τις πρωινές ώρες της 07-03-2012 .
Αρχικά εθεάθησαν να εισέρχονται σε πολυκατοικία, κρατώντας ο ένας από τους δύο κουτί με γλυκά και τέθηκαν υπό διακριτική επιτήρηση. Στη συνέχεια αφού εξήλθαν και επιβιβάστηκαν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, οι αστυνομικοί τους ακινητοποίησαν και διενήργησαν έλεγχο, κατά τη διάρκεια του οποίου, στην κατοχή των δύο συλληφθέντων, καθώς και στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του 38χρονου δράστη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :
  • μία (1) συσκευασία με ηρωίνη βάρους 1,5 γραμμαρίων
  • μία (1) συσκευασία με σκόνη λευκού χρώματος, αγνώστου συνθέσεως, βάρους 5,4 γραμμαρίων
  • διαρρηκτικά εργαλεία (κατσαβίδια, πολυεργαλεία, σουγιάς, γαλλικό κλειδί)
  • το χρηματικό ποσό των 64 ευρώ και 1 δολάριο Η.Π.Α.
  • ένα (1) ασημένιο νόμισμα αγνώστου προελεύσεως
  • δύο (2) ρολόγια χειρός και
  • δύο (2) κινητά τηλέφωνα.
Ακολούθως, σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες τους στη Θεσσαλονίκη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :
  • μεγάλος αριθμός χρυσαφικών – κοσμημάτων (δαχτυλίδια, σκουλαρίκια, ρολόγια, καρφίτσες, βραχιόλια, κολιέ, αλυσίδες, κρεμαστά λαιμού, περιδέραια, σταυροί)
  • έξι (6) μαχαίρια και ένα (1) ξιφίδιο
  • πλήθος κινητών τηλεφώνων
  • φωτογραφικές μηχανές και
  • το χρηματικό ποσό των 25 δολαρίων Η.Π.Α.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι δύο συλληφθέντες σε συνεργασία και με άλλους άγνωστους συνεργούς τους, διέπραξαν κατά το χρονικό διάστημα από 28-02-2011 έως 01-03-2012, στην πόλη της Λάρισας εξήντα μία (61) περιπτώσεις κλοπών-διαρρήξεων οικιών, από τις οποίες αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των (11.535) ευρώ, καθώς και αντικείμενα (χρυσαφικά-κοσμήματα και λοιπά αντικείμενα) των οποίων η συνολική αξία ανέρχεται στο ποσό των (440.990) ευρώ.
Μέρος των κατασχεθέντων αντικειμένων αναγνωρίσθηκαν και αποδόθηκαν στους δικαιούχους. Επίσης, κατασχέθηκε το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι δράστες, ως μέσο μεταφοράς προϊόντων κλοπής.
Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των λοιπών αγνώστων συνεργών, καθώς και την ταυτοποίηση των λοιπών κατασχεθέντων αντικειμένων – τιμαλφών.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, της παράνομης οπλοκατοχής, της κατοχής ναρκωτικών ουσιών και της απείθειας.
Παρακαλούνται όσοι πολίτες της Λάρισας έχουν υποστεί κλοπές-διαρρήξεις στα σπίτια τους, με την ανωτέρω μέθοδο, κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα, να τηλεφωνούν στα 2410-683171 και 2410-683184-5, προκείμενου να προσέρχονται στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας για τυχόν αναγνώριση κλοπιμαίων.