12/5/12

Θωρακίζουν τα παιδιά

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε  από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ημερίδα μέσω τηλεδιάσκεψης σε πέντε (5) σχολεία της χώρας.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των παιδιών, σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο.
Στην τηλεδιάσκεψη παραβρέθηκε και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο κοινωνικό έργο της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και στους κινδύνους που εγκυμονούν στο διαδίκτυο, ενώ παράλληλα συνομίλησε με τους μαθητές.

Κύριος στόχος των τηλεδιασκέψεων, είναι να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά, ηλικίας από 5 έως 18 ετών, για τους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο, να μάθουν περισσότερα για τους τρόπους αντιμετώπισης των προκλήσεων του ψηφιακού κόσμου και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
Μέσα από τη διαδραστική συμμετοχή τους τα παιδιά, ενημερώθηκαν από τον Προϊστάμενο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Αστυνομικό Διευθυντή Εμμανουήλ Σφακιανάκη, αλλά και εξειδικευμένους Αξιωματικούς, τόσο για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο, όσο και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά τη πλοήγησή τους σε αυτό.
Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, την οποία παρακολούθησαν και συμμετείχαν περίπου -500- μαθητές, έγινε σύνδεση με τα ακόλουθα σχολεία:
  •  Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Πειραιά
  •  2ο Γυμνάσιο Αργυρούπολης
  •  4ο Γυμνάσιο Αγίων Αναργύρων
  •  3ο Γυμνάσιο Γαλατσίου
  • 2o Γενικό Λύκειο Αγίου Δημητρίου
Ο Προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μαζί με τους συνεργάτες του, συνομίλησαν διαδραστικά με τους μαθητές και τους καθηγητές και αναφέρθηκαν κυρίως:
  • στο σκοπό διοργάνωσης των τηλεδιασκέψεων για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο
  • στην αποστολή της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
  • στα αδικήματα και στον τρόπο που αυτά διαπράττονται μέσω διαδικτύου, καθώς και σε πρακτικές πρόληψης
  • σε στατιστικά στοιχεία, που αφορούν τη διείσδυση των Ελλήνων στο διαδίκτυο και τις υποθέσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με συγκεκριμένα παραδείγματα και περιστατικά.
Στο πλαίσιο της ημερίδας, οι μαθητές και οι καθηγητές είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν αλλά και να θέσουν ερωτήματα στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και στους αξιωματικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία υποστηρίζεται από την εταιρεία Vodafone και περιλαμβάνει τη νέα υπηρεσία Microsoft 365.