29/6/12

Ήξεραν για τις ληστείες

                Του Βασίλη Λαμπρόπουλου
 
Η  ΕΛΑΣ «ήξερε» για ληστείες τραπεζών, όμως δεν τις εμπόδισε!
Η ΕΛΑΣ αν και γνώριζε δεν μπόρεσε να αποτρέψει τη δράση της συμμορίας της Μεσσηνίας.
       
Η ΕΛΑΣ αν και πληροφορείται ενίοτε για σχεδιαζόμενες εγκληματικές επιθέσεις, δεν είναι σε θέση να τις αποτρέψει ! Κι αυτό γιατί ενημερώνεται με καθυστέρηση για τα δεδομένα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων κακοποιών από το συστημα υποκλοπών της ΕΥΠ, ενώ πολλές φορές δεν είναι σε θέση να...αποκωδικοποιήσει τα σχέδια των συμμοριών.

Έτσι, δεν λειτουργεί ως αναχώματα στην εγκληματική δράση των κακοποιών παρότι γνωρίζει σε γενικές γραμμές τα σχέδιά τους.

Όπως προκύπτει από την δικογραφία της δράσης του κυκλώματος της «συμμορίας των καταδρομέων» στην Καβάλα που λήστευε τράπεζες και ανατίναζε ΑΤΜ, η ΕΛΑΣ γνώριζε, επί έναν τουλάχιστον μήνα, τη σύνθεση και την δράση της σπείρας. Δεν μπόρεσε όμως να αποτρέψει τις δύο επιθέσεις μελών της εγκληματικής οργάνωσης στις 18 Ιουνίου 2012, όταν επιχείρησαν να ληστέψουν δύο τράπεζες στο Ροδόλιβο Σερρών και στην Κεραμωτή Καβάλας. Και στις δύο περιπτώσεις, πυροβόλησαν αστυνομικούς που προσπάθησαν να τους αποτρέψουν, ενώ γάζωσαν τοπικό αστυνομικό τμήμα.

Σημειώνεται ότι το ίδιο παράδοξο φαινόμενο με την ΕΛΑΣ «να ξέρει αλλά να μην εμποδίζει εγκληματικές ενέργεις», έχει παρατηρηθεί σε ακόμη τρείς, τουλάχιστον, υποθέσεις στο πρόσφατο παρελθόν:

Η πρώτη είναι η μεγάλη ληστεία, τον Οκτωβριο του 2011, στο υπoκατάστημα της Alpa Bank στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με λεία 1,5 εκατομμύρια ευρώ.

Η δεύτερη είναι η ληστεία τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών με λεία 404.000 ευρώ.

Η τρίτη είναι η εγκληματική δράση της συμμορίας στην Μεσσηνία και στην δολοφονία ενός ανήλικου Αλβανού.

Στους δικαστικούς φακέλους και των τριών αυτών υποθέσεων έχουν συμπεριληφθεί υποκλαπείσες συνομιλίες των δραστών, οι οποίες μιλούν για τις συγκεκριμένες επιθέσεις, χωρίς όμως να υπάρχει καμμιά αποτρεπτική κίνηση από την Αστυνομία.

Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ υποστηρίζουν τα εξής γι΄αυτό το περίεργο επιχειρησιακό κενό:

«Πράγματι, από την αρχική ανάγνωση των δικογραφιών δείχνει να ξέρουμε αλλά να αδιαφορούμε. Όμως η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Όταν οι διαλογοι των κακοποιών, μαγνητοφωνούνται από το συστημα υποκλοπων της ΕΥΠ, μεσολαβούν τέσσερις με πέντε ημέρες, έως ότου να σταλούν τα απομαγνητοφωνημένα κείμενα από τον 15 όροφο του κτιρίου της λεωφόρου Κατεχάκη όπου έχει την έδρα του ο «κοριός» της ΕΥΠ στις αστυνομικές υπηρεσίες που έχουν ζητήσει τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα CD με τις υποκλαπείσες συνομιλίες μεταφέρονται καθημερινά με περιπολικά στην Κόρινθο ή στην Λαμία και σε άλλες πόλεις της χώρας, όπου παραδίδονται χέρι με χέρι σε πληρώματα άλλων περιπολικών από τις αστυνομικές υπηρεσίες που έχουν ζητήσει τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις . Μερικές φορές, λοιπόν, οι επίμαχες συζητήσεις για εγκληματικές επιθέσεις, γίνονται σε αυτό το μεσοδιάστημα και λόγω αυτής της χρονοκαθυστέρησης δεν γίνονται άμεσα αντιληπτές. Επιπλέον, «χάνονται» μερικές ημέρες στην ανάγνωση και στην αποκρυπτογράφηση των διαλόγων μεταξύ των κακοποιών, οι οποίοι τις περισσότερες φορές μιλούν κωδικοποιημένα. Έτσι, μπορεί να μιλούν για επιθέσεις αλλά να μην καταλαβαίνουμε είτε ποιός θα είναι ο στόχος τους ή πότε ακριβώς θα πραγματοποιηθούν. Κάτι τέτοιο συνέβη και στην υπόθεση της Καβάλας...» [τοβημα].