8/6/12

Το χρυσό στεφάνι βελανιδιάς



Συνελήφθησαν στην Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης, έπειτα από αξιοποίηση πληροφοριών και μεθοδική έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, δύο (2) ημεδαποί ηλικίας 41 και 60 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίζεται δικογραφία για παράβαση του Νόμου «Περί Προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και παράβαση του Νόμου «Περί όπλων».
Συγκεκριμένα, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν οι ανωτέρω, βρέθηκαν επιμελώς κρυμμένα εντός κουτιού παπουτσιών και κατασχέθηκαν:

  • Ένα (1) χρυσό στεφάνι από φύλλα και καρπούς βελανιδιάς και
  • Ένα (1) χρυσό ψέλλιο, που σχηματίζεται από φίδια που συμπλέκονται για να σχηματίσουν το λεγόμενο κόμβο του Ηρακλή, ο οποίος κοσμείται με ερυθρό ημιπολύτιμο λίθο, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, τα οποία χρονολογούνται στον 4ο π.Χ. αιώνα και είναι προϊόντα λαθρανασκαφής.
Επίσης, βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα (1) μαχαίρι με συνολικό μήκος 28 εκατοστά.
Τα παραπάνω κατασχεθέντα αντικείμενα εξετάστηκαν από αρμόδιους αρχαιολόγους, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Ν. 3028/2002 «Για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.