14/6/12

... Πειρατικός κλέφτης

Ο Μάνος Σφακιανάκης
Ακόμα ένας «πειρατής» συνδρομητικών δορυφορικών υπηρεσιών συνελήφθη στη Λάρισα από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Μάνου Σφακιανάκη.
Εκτιμάται ότι η οικονομική ζημία που έχει υποστεί το Ελληνικό Δημόσιο τα έτη 2008, 2009 και 2010, από παρόμοιες περιπτώσεις, ξεπερνά τα 17 εκατομμύρια ευρώ

Συνελήφθη στη Λάρισα από στελέχη της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, 40χρονος ημεδαπός, για υποκλοπή, αποκρυπτογράφηση και παράνομη διανομή τηλεοπτικού συνδρομητικού σήματος μέσω διαδικτύου.
Ειδικότερα, μετά από μήνυση που υπέβαλλε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, πληρεξούσιος δικηγόρος ανώνυμης εταιρίας παροχής υπηρεσιών σε ηλεκτρονικά μέσα μαζικής επικοινωνίας, για δορυφορική πειρατεία και παράνομη διανομή τηλεοπτικού σήματος της σε μεγάλο αριθμό παράνομων συνδρομητών, σχηματίσθηκε δικογραφία και εκδόθηκαν διατάξεις και βουλεύματα άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών.

Από την αστυνομική ηλεκτρονική έρευνα, που έγινε στο πλαίσιο των διευκολύνσεων της άρσης του σχετικού απορρήτου, διακριβώθηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη και τα στοιχεία ταυτότητας του εμπλεκόμενου προσώπου. Όπως διαπιστώθηκε από την ψηφιακή διαδικτυακή έρευνα, ο 40χρονος την 2-9-2011 διαμοίραζε το κωδικοποιημένο τηλεοπτικό σήμα σε απροσδιόριστο αριθμό χρηστών του διαδικτύου, που κατείχαν ειδικές συσκευές αποκωδικοποίησης.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε, προχθές (12.06.2012) το πρωί στην οικία του 40χρονου, παρουσία Εισαγγελικού Λειτουργού, διαπιστώθηκε ότι παράνομα είχε πρόσβαση σε συνδρομητικό κανάλι, χωρίς να έχει καταβάλλει την απαιτούμενη συνδρομή. Επιπλέον στο χώρο της οικίας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
  • Ένας (1) δικτυακός ψηφιακός δορυφορικός δέκτης
  • Μία (1) κάρτα συνδρομητικού καναλιού
  • Δύο (2) ηλεκτρονικούς αναγνώστες καρτών ( card reader )
  • Ένας (1) ηλεκτρονικός υπολογιστής
  • Ένας (1) δρομολογητής ( router )
Ερευνάται το ποσό της οικονομικής ζημίας που έχει υποστεί η εγκαλούσα εταιρεία, μέρος του οποίου αποτελεί ζημία του Ελληνικού Δημοσίου ως Φ.Π.Α. και ποσοστό από υφιστάμενη Σύμβαση μεταξύ των δύο μερών.
Ο συλληφθείς με τη σχηματισθείσα σε βάρος του δικογραφία οδηγήθηκε στις τοπικές Εισαγγελικές Αρχές.
Σύμφωνα με έκθεση της εγκαλούσας εταιρείας η οικονομική ζημιά που έχει υποστεί το Ελληνικό Δημόσιο, τα έτη 2008, 2009 και 2010, από παράνομη διανομή τηλεοπτικού συνδρομητικού σήματος μέσω διαδικτύου, ανέρχεται στο ποσό των -17.089.920- ευρώ.