21/9/12

Θέλουν το ξεκουκούλιασμα οι κυβερνώντες

 
Επιμένει η κυβέρνηση περί ιδιώνυμου αδικήματος για την κουκούλα

      Επαναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Χ. Αθανασίου την πρόταση να γίνει ιδιώνυμο αδίκημα η κουκούλα στις διαδηλώσεις ακόμη και στην περίπτωση που δεν διαπράττεται ποινικά κολάσιμη πράξη από αυτόν που την φορά. Το θέμα έθεσε στην Βουλή κατά την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την αποζημίωση των πληγέντων επαγγελματιών από τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας τον περασμένο Φεβρουάριο, προκαλώντας αντιδράσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, ο κ. Αθανασίου επέμεινε ότι για να περιοριστεί η δράση των κουκουλοφόρων «γιατί να μην γίνει ιδιώνυμο αδίκημα η κουκούλα και να τιμωρούνται οι κουκουλοφόροι μόνο που την φορούν και συμμετέχουν σε μια διαδήλωση, αφού ο νομοθέτης ούτως ή άλλως τον τιμωρεί για το ίδιο αδίκημα πιο αυστηρά;». Διευκρίνισε δε ότι δεν αναφέρεται «στην κουκούλα του τζάκετ ή της φανέλας του φοιτητή μας, του παιδιού μας», αλλά στην κουκούλα «που είναι ειδικά κατασκευασμένη, καλύπτει το πρόσωπο και έχει δυο οπές, μόνο και μόνο για να καλύπτει τα χαρακτηριστικά».

Τα λεγόμενα του κ. Αθανασίου προκάλεσαν την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνη, ο οποίος τον ρώτησε αν αυτό σημαίνει ότι κάποιος θα τιμωρείται αν φοράει κουκούλα ακόμη και αν δεν έχει διαπράξει κάποια πράξη, για να λάβει την απάντηση του αναπληρωτή υπουργού: «Ναι, έτσι πρέπει». Ο κ. Αθανασίου αιτιολογώντας την πρότασή του είπε ότι μελέτησε την σχετική νομοθεσία άλλων χωρών και διαπίστωσε ότι είναι πολύ αυστηρή. Ωστόσο, επισήμανε ότι «δεν λέω να πάμε σε ακραίες περιπτώσεις, αλλά έχουμε χρέος να περιφρουρήσουμε τη Δημοκρατία μας».

Υπέρ της θέσπισης ενός αυστηρότερου νομοθετικού πλαισίου τάχθηκε και ο βουλευτής της ΝΔ κ. Ανδ. Ψυχάρης, ο οποίος τόνισε ότι «εάν χρειάζεται να αλλάξουμε το θεσμικό πλαίσιο ώστε να τιμωρούνται οι κουκουλοφόροι κι αυτοί που προκαλούν τους τραμπουκισμούς, να το κάνουμε». Και πρότεινε να βρεθεί μια κοινή νομοθετική φόρμουλα στην οποία να συμφωνήσουν οι πολιτικές δυνάμεις ώστε να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα αυτά, που όπως υπογράμμισε, «κάνουν ζημιά στο δημοκρατικό μας πολίτευμα και άρα σε όλους μας». «Να βρούμε έναν κοινό νόμο, κάτι που συμφωνούμε επιτέλους, να μην υπάρχουν κουκουλοφόροι και αυτοί να τιμωρούνται παραδειγματικά», κατέληξε.