14/2/13

Ζει κανείς με 500 ευρώ?

Χτύπησαν Βουλευτές για ... χατίρι του Μέργου

Με επέμβαση των ΜΑΤ έληξε η κατάληψη στο γραφείο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Γιώργου Μέργου, από τους νεολαίους του ΣΥΡΙΖΑ που το είχαν καταλάβει, διαμαρτυρόμενοι για τις δηλώσεις του κυβενητικού στελέχους για τον κατώτατο μισθό.

Η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να καταλάβει συμβολικά το ακαδημαϊκό γραφείο του κ. Μέργου, στην οδό Σταδίου 5, στο Σύνταγμα. Νωρίς το πρωί της Πέμπτης μπήκαν στο γραφείο περίπου δέκα μέλη της νεολαίας, όπου ανήρτησαν πανό με το σύνθημα «Κανείς δε ζει με 500 ευρώ». Σε άλλο πανό στην είσοδο του κτιρίου ανέφεραν: «Μέργο των 6 χιλιάδων ευρώ, σου φαίνονται πολλά τα 586 ευρώ. Ζήσε εσύ με τόσα». Απ' έξω διαδήλωνε άλλη ομάδα νεολαίων.

Οι διαδηλωτές καλούσαν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην απεργία της Τετάρτης 20 Φεβρουαρίου. Την ώρα που κατέβαιναν οι νεολαίοι, που είχαν ανεβεί στο γραφείο, επενέβησαν δύο διμοιρίες των ΜΑΤ για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας και Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, οι οποίοι μετέβησαν στην γειτονική Πολυκλινική για τις πρώτες βοήθειες, ενώ δήλωσαν ότι θα καταθέσουν μηνύσεις εναντίον της Αστυνομίας.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες τους, μόλις είχαν βγει οι νεολαίοι από το γραφείο του γενικού γραμματέα, άνδρες των ΜΑΤ τους επιτέθηκαν με γκλομπς, γροθιές και κλωτσιές. Αστυνομικές πηγές έλεγαν πως εντοπίστηκαν φθορές στην είσοδο του γραφείου του γενικού γραμματέα, προφανώς κατά την προσπάθεια των καταληψιών να την ανοίξουν. Στο σημείο πήγε κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (Δ.Ε.Ε.) για να διαπιστωθεί πως προκλήθηκαν οι ζημιές.

Εν τω μεταξύ στην συγκέντρωση των νεολαίων, που συνεχίστηκε πλέον στο δρόμο, έσπευσαν και άλλοι βουλευτές του κόμματος, μεταξύ άλλων ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Πέτρος Τατσόπουλος, όπως και άλλοι διαδηλωτες. Πλέον η είσοδος της στοάς είναι αποκλεισμένη από δυνάμεις της αστυνομίας.

Για τα επεισόδια και τους τραυματισμούς ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με τον αρχηγό της ΕΛΑΣ και ζήτησε τη διενέργεια ένορκης διοκητικής εξέτασης

Ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

«Οι Νέοι και οι Νέες του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, πραγματοποιούν συμβολική κατάληψη στο γραφείο του Γ.Γ. του Υπουργείου Οικονομικών, Γ.Μέργου με αφορμή τις δηλώσεις του περί ανάγκης μείωσης του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα, με σκοπό να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της «ανάπτυξης» της κυβέρνησης Σαμαρά.

Σε μια χώρα που οι νέοι και οι νέες «απολαμβάνουν» μισθούς 500 ευρώ και η πλειοψηφία των εργαζομένων αναγκάζεται από σήμερα που λήγει η ισχύς των συλλογικών συμβάσεων, γεγονός που σημαίνει ότι οι μισθοί θα καθορίζονται με υπουργική απόφαση από 1η Απρίλη, συνιστά πρόκληση ο ισχυρισμός ότι οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα είναι «υπεραμειβόμενοι».

Ο κ. Μέργος δεν είπε κάτι εκτός πλαισίου της μνημονιακής πολιτικής. Δεν είπε κάτι που δεν γνωρίζαμε. Απλά είπε με ξεκάθαρο τρόπο αυτό που επιβεβαίωσε μια μέρα μετά ο Όλι Ρεν και αφορά τη μνημονιακή υποχρέωση για περαιτέρω συμπίεση του εργατικού κόστους και, συνεπαγόμενα, τη μείωση του κατώτατου μισθού.

Μόνη απάντηση σε όλους αυτούς που στο όνομα της «ανάπτυξης», ετοιμάζονται να εφαρμόσουν νέα μέτρα εξαθλίωσης των εργαζομένων και της νεολαίας, είναι οι συλλογικοί και ανυποχώρητοι αγώνες για την ανατροπή της κυβέρνησης και των μνημονίων.

Η απεργία της Τετάρτης να γίνει η αρχή του τέλους τους.

Όλοι και όλες στους δρόμους για την ανατροπή».


Ανακοίνωση Κεδίκογλου


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου με αφορμή την εισβολή που πραγματοποίησαν μέλη της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε χώρο όπου βρίσκονται πανεπιστημιακά γραφεία, στη Σταδίου 5, δήλωσε:

«Η εισβολή σε πανεπιστημιακά γραφεία, η διάρρηξη, η κατάληψη  και οι υλικές ζημιές που προκάλεσαν οι νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ εντάσσονται απολύτως στη στρατηγική της έντασης, την οποία υποτίθεται ότι καταγγέλλει ο κ. Τσίπρας.

Η διπροσωπία σε όλο της το μεγαλείο…»

Ενταση στην Ολομέλεια της Βουλής για τα επεισόδια

Στην αίθουσα της Ολομέλειας μεταφέρθηκε η ένταση λόγω της κατάληψης από τον ΣΥΡΙΖΑ στο ακαδημαϊκό γραφείο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Γ. Μέργου και των επεισοδίων που ακολούθησαν με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δυο βουλευτών του κόμματος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Δ. Παπαδημούλης έκανε λόγο για «κρεσέντο βίας των ΜΑΤ παρότι οι βουλευτές που συμμετείχαν επεδείκνυαν την βουλευτική τους ταυτότητα». Όπως είπε, πρόκειται για «ωμή παραβίαση του νόμου» και «οφείλει να αντιδράσει σε αυτή την παρανομία και το Προεδρείο της Βουλής». Μάλιστα εκτίμησε ότι είναι μια κλιμάκωση βίας ενόψει της απεργίας της 20ής Φεβρουαρίου.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού κ. Κ. Τζαβάρας επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «το πρώτο ζήτημα που πρέπει να τοποθετηθεί η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αν θέλει κράτος ή χάος σε αυτό τον τόπο». «Είναι αδιανόητο για μια πολιτική παράταξη που έχει θεσμικό ρόλο να προσπαθεί και να επιδίδεται σε έναν άγονο αγώνα εκμετάλλευσης της πιο ασήμαντης επικαιρότητας», είπε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Μ. Βορίδης τόνισε ότι «οι καταλήψεις δημοσίων χώρων είναι παράνομη πρακτική και ως τέτοια θα αντιμετωπίζεται», ενώ από το ΠαΣοΚ ο κ. Μ. Χρυσοχοίδης απέδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι διακατέχεται από «πολιτική αμηχανία» καθώς τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις πέφτουν. «Εμείς είμαστε κατά της βίας και της αστυνομικής βίας τη στιγμή που εσείς δεν καταγγέλλετε τη βία, κάτι που πρέπει να κάνετε επώνυμα και ευθέως», πρόσθεσε, τονίζοντας: «Αφήστε τις κατεβασιές και αποκτήστε την πολιτική ενός κόμματος που θέλει να πάρει την εξουσία».

Από την πλευρά τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες τόνισαν δια του κ. Ν. Μαριά ότι «αυτό που κάνει σύσσωμος ο Ελληνικός λαός είναι να αντιδρά στην αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης». «Αυτοί που καταλαμβάνουν παράνομα τα υπουργεία είναι η τρόικα και αν η κυβέρνηση θέλει το νόμο να πετάξει τους τροικανούς έξω από τα υπουργεία», είπε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, κ. Χρ. Παππάς, ανέφερε ότι «οποιαδήποτε πάλη του ελληνικού λαού ανεξαρτήτως προέλευσης μας βρίσκει συμφώνους». Ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Αθ. Παφίλης κατήγγειλε την κυβέρνηση για κλιμάκωση του αυταρχισμού και της βίας.

Στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ το ΚΚΕ

Την έντονη αντίδραση του ΚΚΕ προκάλεσαν τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο ακαδημαϊκό γραφείο του Γ.Μέργου, εκδηλώνοντας την αλληλεγγύη του στους νέους του ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστικά όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση:

«Η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-πλουτοκρατίας προχωράει μαζί με την αποφασιστική εφαρμογή του νόμου και της τάξης με ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού απέναντι σε κάθε διαμαρτυρία, όπως ενάντια στους αγρότες, στους ναυτεργάτες, στους εργαζόμενους στο μετρό, στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και σήμερα στη διαμαρτυρία των νέων του ΣΥΡΙΖΑ.»

» Οι εργαζόμενοι, η νεολαία και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να δυναμώσουν τον αγώνα για τα δικαιώματά τους με οργάνωση της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και τον αυταρχισμό