9/2/13

Με τροχισμένα κλειδιά χτύπησαν 88 ΙΧ

ΤΑ ΚΑΤΑΣΧΕΜΕΝΑ
 
Εξιχνιάστηκαν   μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου, σωρεία διαρρήξεων και κλοπών αυτοκινήτων στην πόλη της Ρόδου.
Δράστες είναι δυο αλλοδαποί υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 31 και 22 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για διάπραξη από κοινού διακεκριμένων κλοπών.
Για την ίδια υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία και σε βάρος ακόμη ενός 32χρονου υπηκόου Αλβανίας για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος.
Ειδικότερα, ύστερα από πολύμηνη μεθοδική έρευνα, κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε την 06-02-2013 (Τέταρτη) το βράδυ στην πόλη της Ρόδου εντοπίστηκαν οι δυο διαρρήκτες να επιχειρούν να επιβιβαστούν σε Ι.Χ. φορτηγό αυτοκίνητο κλειστού τύπου, το οποίο είχαν αφαιρέσει τις προηγούμενες μέρες.
Από αστυνομικούς που βρίσκονταν στο σημείο ακινητοποιήθηκε ο 31χρονος και σε έλεγχο που έγινε βρέθηκαν στην κατοχή του ένα ζευγάρι μάλλινα γάντια και έξι (6) κλειδιά διαφόρων τύπων αυτοκίνητου, εκ των οποίων το ένα ήταν ειδικά διαμορφωμένο (τροχισμένο).
Ο 31χρονος προσήχθη στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ρόδου και εξεταζόμενος παραδέχτηκε την διάπραξη μεγάλου αριθμού διαρρήξεων και κλοπών οχημάτων, από κοινού με τον 22χρονο ομοεθνή του (τα στοιχειά του οποίου έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητείται).
Συγκεκριμένα το τελευταίο τετράμηνο στην πόλη της Ρόδου οι δυο δράστες παραβίασαν συνολικά ογδόντα οκτώ (88) σταθμευμένα αυτοκίνητα, από τα οποία οι αφαιρούσαν αντικείμενα που υπήρχαν στο εσωτερικό τους, όπως τσάντες, πορτοφόλια, χρήματα, κάρτες και βιβλιάρια τραπεζών, προσωπικά έγγραφα, φωτογραφικές μηχανές, κινητά τηλέφωνα, γυαλιά ηλίου, Η/Υ, ηχοσυστήματα, εργαλεία, εξοπλισμό κ.α.
Μάλιστα σε τέσσερις (4) περιπτώσεις αφαίρεσαν τα ίδια τα οχήματα και αφού τα χρησιμοποίησαν για μικρό χρονικό διάστημα, τα εγκατέλειψαν σε άλλα σημεία της πόλης.
Τονίζεται ότι οι δράστες επέλεγαν για να παραβιάσουν αυτοκίνητα που, είτε ήταν ανασφάλιστα (ξεκλείδωτα), είτε στο εσωτερικό τους οι παθόντες είχαν αφήσει σε εμφανή σημεία διάφορα αντικείμενα αξίας.
Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του 31χρονου βρέθηκαν κλεμμένα αντικείμενα, τα οποία αφού αναγνωρίστηκαν αποδόθηκαν στους δικαιούχους.
Επιπλέον στο πλαίσιο διερεύνησης των παραπάνω υποθέσεων προέκυψε ότι ο 31χρονος πούλησε στον 32χρονο ομοεθνή ένα φορητό Η/Υ, ένα ηλεκτρικό τρυπάνι και μια γυναικεία τσάντα, έναντι του χρηματικού ποσού των 100 ευρώ. Τα εν λόγω αντικείμενα βρέθηκαν σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος που διατηρεί ο 32χρονος στην περιοχή Φαληράκι και κατασχέθηκαν.
Μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου, χθες το απόγευμα εκδόθηκαν από το κ. Ανακριτή Ρόδου εντάλματα σύλληψης και αμέσως συνελήφθη, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, ο 31χρονος.
Την προανάκριση και τις αστυνομικές έρευνες διεξήγαγε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, η οποία διερευνά τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες περιπτώσεις διαρρήξεων.
Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο του προληπτικού και κοινωνικού της ρόλου υπενθυμίζει στους πολίτες χρήσιμες συμβουλές για την προστασία του οχήματος τους από διάρρηξη ή κλοπή:
  • Να έχετε πάντα τις πόρτες και το πορτπαγκάζ του αυτοκινήτου σας, κλειδωµένα όταν οδηγείτε στην πόλη.
  • Μην αφήνετε ποτέ το όχηµα µε αναµµένη τη µηχανή και το κλειδί στην υποδοχή του, ακόµα και αν βγαίνετε για µερικά δευτερόλεπτα από αυτό. Πάντοτε να παίρνετε το κλειδί µαζί σας.
  • Να κλειδώνετε πάντα τις πόρτες, να κλείνετε τα παράθυρα και να ενεργοποιείτε το συναγερµό όταν σταθµεύετε το αυτοκίνητο κάπου.
  • Μην αφήνετε κανενός είδους αντικείµενα, χρήµατα, πορτοφόλι, κινητά τηλέφωνα, γυαλιά ηλίου, τσάντες και τιµαλφή µέσα στο αυτοκίνητο.
  • Αφαιρείτε την πρόσοψη του ραδιοφώνου και κάθε τι πολύτιµο όταν βγαίνετε από το αυτοκίνητό σας.
  • Μη φυλάσσετε τα εφεδρικά κλειδιά του οχήµατος µέσα σ’ αυτό, αλλά σε άλλο, ασφαλέστερο µέρος.
  • Αν παρκάρετε το αυτοκίνητο ή το δίκυκλό σας σε χώρο στάθµευσης (parking), να παίρνετε µαζί σας τα κλειδιά του. Μην αφήνετε στο όχηµα στοιχεία που δηλωτικά της ταυτότητάς σας.
  • Να αποφεύγετε να σταθµεύετε το όχηµά σας σε ερηµικά μέρη.
  • Αν έχετε ακινητοποιήσει το όχημα σας για μεγάλο χρονικό διάστημα, να αποσυνδέετε την μπαταριά του.
  • Σε περίπτωση που διαπιστώσετε, ότι το όχημα σας έχει παραβιαστεί καταγγείλετε το γεγονός στην Αστυνομία.