7/2/13

Νοίκι με το μήνα





 


Του Βασίλη Λαμπρόπουλου
 
 
 
«Το είχε νοικιάσει ένας νεαρός που ερχόταν αργά το βράδυ. Ζήτησε να το νοικιάσει μόνο για ένα μήνα, και οι ιδιοκτήτες, όπως συμβαίνει τώρα με την οικονομική κρίση, το αποδέχονται» λέει στο «Βήμα» ένοικος της πολυκατοικίας στην οδό Αλκέτου 24-26 στο Παγκράτι όπου πραγματοποιεί έρευνα η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία από το μεσημέρι της Πέμπτης ύστερα από αναφορές ότι εκεί διέμενε ο 20χρονος Νίκος Ρωμανός που συνελήφθη προ μίας εβδομάδας για τη διπλή ληστεία στον Βελβεντό Κοζάνης.
«Κυκλοφορούσε μόνο με μοτοσικλέτα. Έφυγε στα τέλη Δεκέμβρη χωρίς να πληρώσει κοινόχρηστα. Μάταια του έριχναν σημειώματα για να καταβάλει το αντίτιμο. Κανείς δεν ήξερε τι συνέβαινε μέσα στο διαμέρισμα. Το διαμέρισμα είναι τώρα άδειο και έχει μόνο δύο τρία έπιπλα» συμπλήρωσε ο ίδιος ένοικος.
Όπως διαπιστώνεται από την έρευνα, οι ληστές του Βελβεντού νοίκιαζαν γιάφκες χρησιμοποιώντας τα ονόματα των ιδιοκτητών διαμερισμάτων τα οποία είχαν προηγουμένως χρησιμοποιήσει ως γιάφκες. Ένα επιπλέον στοιχείο είναι ότι χρησιμοποιούσαν ταυτότητες ατόμων που διαμένουν στην Κρήτη.

«Γιάφκες» με τον μήνα

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο 20χρονος έμεινε στο διαμέρισμα της οδού Αλκέτου στο Παγκράτι για περίπου 40 ημέρες και το εντόπισε μέσω αγγελίας. Αμέσως μετά προχώρησε στην ενοικίαση διαμερίσματος στην οδό Ελ Αλαμέιν στο Μαρούσι, το οποίο έχει ήδη εντοπίσει η ΕΛ.ΑΣ. Ήδη στο διαμέρισμα του Παγκρατίου διενεργείται ενδελεχής έλεγχος της Σήμανσης για τον εντοπισμό αποτυπωμάτων και δειγμάτων DNA που μπορεί να διευρύνουν τις έρευνες των διωκτικών αρχών για τους νέους βραχίονες της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Ωστόσο οι αστυνομικοί συνεχίζουν να ψάχνουν - κυρίως στην Αθήνα αλλά και στη βόρειο Ελλάδα - ακόμη ένα ή δύο διαμερίσματα που χρησιμοποιούν τώρα ως κρησφύγετα ή οπλαποθήκες όσοι διέφυγαν από τη ληστεία στον Βελβεντό.
Πλέον οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν αντιληφθεί τη νέα τακτική των μελών της οργάνωσης να ενοικιάζουν καταλύματα μόνο για έναν μήνα για λόγους ασφαλείας. Και σε αυτό έχουν σύμμαχό τους την κρίση. Όπως λένε αστυνομικοί, «ψάχνουμε λοιπόν ουσιαστικά τώρα τα σπίτια που έχουν νοικιάσει για τον Φεβρουάριο. Τον Μάρτιο πιθανόν να έχουν πάει σε άλλα».

Με τις ταυτότητες των ιδιοκτητών

Εκείνο ωστόσο που εντυπωσιάζει είναι ότι στην κατοχή συλληφθέντων στον Βελβεντό βρέθηκαν δύο πλαστές ταυτότητες - προκειμένου να ενοικιάζουν διαμερίσματα - σε ονόματα που έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον της ΕΛ.ΑΣ.
Το πρώτο όνομα που χρησιμοποιήθηκε για την πλαστή ταυτότητα είναι αυτό ενός 26χρονου νεαρού που ήταν ο άνθρωπος ο οποίος ενοικίασε σε κατηγορούμενους για συμμετοχή στη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» το διαμέρισμα στην οδό Σαπφούς 182, στην Καλλιθέα. Είναι αυτό που εντοπίστηκε από την Αντιτρομοκρατική τον Μάρτιο του 2011 μαζί με το διαμέρισμα στη Νέα Ιωνία Βόλου.
Πολλές αναφορές για αυτό το σπίτι υπάρχουν σε καταθέσεις αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Όπως αναφέρουν, στο συγκεκριμένο διαμέρισμα έδιναν το «παρών» τουλάχιστον πέντε μέλη της οργάνωσης που συμμετείχαν και σε μεταφορά οπλισμού την περίοδο 2010-2011. Ανάμεσα μάλιστα σε αυτούς που είχαν εντοπισθεί στις συγκεκριμένες παρακολουθήσεις ήταν και ο Τάσος Θεοφίλου ο οποίος είχε κατηγορηθεί για την αιματηρή ληστεία στην Πάρο. Στο ίδιο διαμέρισμα στην Καλλιθέα βρέθηκαν αποτυπώματα των Γιάννη Μιχαηλίδη, Δημήτρη Μιχαήλ αλλά και του Νίκου Ρωμανού.
Τώρα λοιπόν εντοπίστηκε ένα νέο στοιχείο, το οποίο, κατά τους αστυνομικούς, επιβεβαιώνει τους δεσμούς των συλληφθέντων στον Βελβεντό με τη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Χρησιμοποίησαν την ταυτότητα του ανυποψίαστου ιδιοκτήτη του διαμερίσματος στην οδό Σαπφούς 182, ο οποίος διαμένει στην ίδια πολυκατοικία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., «ο άνθρωπος αυτός τους έδωσε την ταυτότητά του για τη διαδικασία ενοικίασης του διαμερίσματος και εκείνοι χρησιμοποίησαν τα στοιχεία του για να βγάλουν ψεύτικη ταυτότητα. Όμως αυτό δείχνει ερασιτεχνισμό γιατί τώρα επιβαρύνει τη θέση τους».
Ερωτηματικά δημιουργούνται και για την άλλη πλαστή ταυτότητα που βρέθηκε στα χέρια των ληστών του Βελβεντού. Όπως προέκυψε από τις έρευνες, τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν ανήκουν σε έναν 20χρονο φοιτητή στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η οικογένειά του διαμένει στην Αθήνα και ο ίδιος φέρεται να έχει αναφέρει στους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. ότι ουδέποτε κάποιος του ζήτησε την ταυτότητά του η οποία είναι ακόμη και σήμερα στην κατοχή του. Οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η υφαρπαγή των στοιχείων να έγινε σε πανεπιστημιακό ίδρυμα από αγνώστους.