8/2/13

Συνέδριο υπόδειγμα για το Ηλεκτρονικό Έγκλημα



Ο Μάνος Σφακιανάκης Διοικητής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
 
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 2ο Συνέδριο σε θέματα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο
Το Συνέδριο διοργανώθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος , με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο»
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο Συνέδριο σε θέματα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, που διοργανώθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, χθες (07.02.2013) το πρωί, σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.
O Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Νικόλαος Δένδιας, χαιρετίζοντας τις εργασίες του Συνεδρίου δήλωσε τα εξής: «Θα μου επιτρέψετε να κάνω ένα πάρα πολύ μικρό χαιρετισμό και να απευθυνθώ κυρίως στα παιδιά, αφού συγχαρώ τους διοργανωτές - και να μην ευλογήσω τα γένια της Ελληνικής Αστυνομίας μόνο- για αυτή την εκδήλωση που είναι εξαιρετικά σημαντική και όλη αυτή την προσπάθεια. Τι είναι το διαδίκτυο σήμερα και γιατί είναι πολύ σημαντική αυτή η εκδήλωση; Το διαδίκτυο είναι η υποκατάσταση της αλάνας, που εμείς παίζαμε παιδιά. Της πλατείας της πόλης, του χωριού. Είναι ο νέος κοινωνικός χώρος και ο νέος χώρος του παιχνιδιού. Είναι ο χώρος στον οποίο αναπτύσσεται η προσωπικότητα των παιδιών. Είναι ο χώρος που τα παιδιά έρχονται σε επικοινωνία με ανθρώπους που όμως δεν τους γνωρίζουν. Γιατί στην αλάνα παλιά ή στην πλατεία, ήξερες τον Γιώργο, τον Τάκη και οι γονείς σου ήξεραν τους γονείς τους, το παρελθόν τους, τι δουλειά έκαναν, τα ήξεραν όλα.

Στο διαδίκτυο όλα αυτά παραμένουν άγνωστα. Το διαδίκτυο είναι ένας χώρος μίας τεράστιας ευκαιρίας. Αλλά στην πραγματικότητα, όπως κάθε πολύ μεγάλη ευκαιρία, είναι πηγή κι ενός πολύ μεγάλου κινδύνου. Η προσπάθεια λοιπόν που πρέπει να γίνει από όλους, πρώτα και κυρίαρχα από τους γονείς, από την Πολιτεία, από εκπαιδευτικούς μηχανισμούς, από τους δασκάλους των οποίων η συμβολή είναι τεράστια σε αυτό τον καινούργιο χώρο, είναι σε αυτή την τεράστια ευκαιρία με την οποία θα ζήσουμε τα επόμενα χρόνια, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την ασφάλεια των παιδιών. Αυτό είναι η τεράστια πρόκληση και χαίρομαι ειλικρινά, που αυτή η διοργάνωση είναι ένα μικρό λιθαράκι στην προσπάθεια που γίνεται να αντιμετωπιστεί αυτή η τεράστια πρόκληση με ένα θετικό πρόσημο.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Καλή επιτυχία
Κατά την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου ο Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κ. Γεώργιος Κουμουτσάκος προλόγισε οπτικοακοακουστικό υλικό που εστάλη για τις ανάγκες του συνεδρίου από την Ευρωπαία Επίτροπο, υπεύθυνη για την Ψηφιακή Ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κα. Neelie Kroes ειδικά για το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Τις εργασίες του Συνεδρίου προλόγισε επίσης και ο κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος , Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
Την κήρυξη των εργασιών του Συνεδρίου πραγματοποίησε ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Ταξίαρχος Δημήτριος Γεωργατζής, ο οποίος δήλωσε τα εξής: «Εκ μέρους του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ως Διευθυντής της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, θα ήθελα να σας καλωσορίσω στο 2ο Συνέδριο Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, που διοργανώνεται από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και την Υπηρεσία μας. Το αντικείμενο του συνεδρίου, ως θεματολογία, δίνει την κατεύθυνση χρήσης και διαχείρισης αυτού του εργαλείου που λέγεται Διαδίκτυο. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα πλεονεκτήματά του και ουσιαστικά, την επανάσταση που έχει επιφέρει σε κάθε επίπεδο της ζωής μας. Όμως η ευρεία και πολυεπίπεδη χρήση του, μας φέρνει αντιμέτωπους με μια σειρά από παρενέργειες και κινδύνους. Στη βάση αυτή πρέπει να λάβουμε κάθε αναγκαίο μέτρο και να θωρακίσουμε τις άμυνές μας, ώστε τελικά να περιορίσουμε και στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, να εξαλείψουμε αυτούς τους κινδύνους. Η ενημέρωση για τα προβλήματα ασφάλειας του Διαδικτύου, η άμβλυνση των ψυχολογικών συνεπειών που επιφέρει η χρήση του και η ενδυνάμωση του Νομοθετικού πλαισίου που το αφορά, είναι μερικές από τις βασικές παραμέτρους που πρέπει να τύχουν της προσοχής και της επιμέλειάς μας. Έτσι, δεν είναι τυχαία και η επιλογή των επιμέρους θεματικών ενοτήτων που θα τύχουν ανάλυσης και ανάπτυξης από τους επιφανείς ομιλητές του Συνεδρίου. Ας γνωρίσουμε και ας εκμεταλλευτούμε τους δρόμους που ανοίγει το Διαδίκτυο. Ταυτόχρονα όμως, ας χτίσουμε τοίχους για την αντιμετώπιση της κακόβουλης χρήσης, της παραβίασης της δεοντολογίας και της νομιμότητας. Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω ότι, η Υπηρεσία μας, μέσω της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, θα συνεχίσει με αμείωτη ένταση το έργο που επιτελεί, για την προστασία του κοινωνικού συνόλου. Αφού ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλλαν στη διοργάνωση του Συνεδρίου, θα ήθελα να καλωσορίσω εκ νέου, τους συμμετέχοντες στις εργασίες του και να ευχηθώ καλή επιτυχία και ευόδωση του επιδιωκόμενου σκοπού του. Ευχαριστώ».
Στην τοποθέτησή του ο Προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Αστυνομικός Διευθυντής Εμμανουήλ Σφακιανάκης, μεταξύ άλλων κάλεσε όσους πολίτες «κακοποιούνται μέσω διαδικτύου», όπως είπε χαρακτηριστικά, να προσφεύγουν στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Το συνέδριο παρακολούθησαν εκπρόσωποι της πολιτικής, οικονομικής και πνευματικής ζωής της χώρας, επιχειρηματίες, διευθύνοντες σύμβουλοι, Δικαστές, Εισαγγελείς, Καθηγητές Νομικών Επιστημών, Δικηγόροι, Φοιτητές Νομικής και Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και περίπου τριακόσια πενήντα (350) παιδιά – μαθητές 3ης τάξης Δημοτικού μέχρι 3ης τάξης Γυμνασίου, από δημόσια και ιδιωτικά Σχολεία της Αττικής.
Η διοργάνωση, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, περιελάμβανε τρεις (3) ενότητες, οι οποίες διεξήχθησαν σε διαφορετικές αίθουσες και σε παράλληλο χρόνο. Πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις από διακεκριμένους και εξειδικευμένους επιστήμονες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε θέματα που αφορούν στην Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο.
Συγκεκριμένα οι τρεις θεματικές ενότητες που αναπτύχθηκαν ήταν:
  • 1η ενότητα - «Ασφάλεια Ηλεκτρονικών Πληροφοριών – Βιομηχανική Κατασκοπεία» , κατά την οποία παρουσιάσθηκε το πρόβλημα της ασφάλειας των ηλεκτρονικών πληροφοριών και συγκεκριμένα του φαινομένου της ηλεκτρονικής Βιομηχανικής κατασκοπείας.
  • 2η ενότητα - «Κυβερνοέγκλημα και νομοθεσία» - «Κραυγές απόγνωσης – πρόληψη αυτοκτονιών» , με σκοπό την ενημέρωση των δικαστικών – εισαγγελικών αρχών και κατ’ επέκταση των νομικών για τους διαδικτυακούς όρους, τη μετάλλαξη του παραδοσιακού – συμβατικού εγκλήματος σε ηλεκτρονικό και το φαινόμενο σχετικά με τις απόπειρες αυτοκτονιών, που λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις.
  • 3η ενότητα - «Cyber bullying» , που στόχος ήταν να προβληματίσει και να ενεργοποιήσει προς την κατεύθυνση άμβλυνσης των συνεπειών από τη ψυχοσωματική βία και τον εκφοβισμό που ασκείται μέσω του διαδικτύου στα παιδιά.
Το συνέδριο ήταν ανοιχτής δομής και επικοινωνίας, δεδομένου ότι μεταδιδόταν μέσω διαδικτύου, με εφαρμογές live - streaming, από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr).