22/8/13

Γύρισε πίσω ...

α...




 
Ο Β. Νέστορας είχε καταδικασθεί σε ισόβια κάθειρξη για το θάνατο αστυνομικού και σε ποινή 18 ετών για απόπειρα ανθρωποκτονίας εις βάρος επίσης αστυνομικού στην Πατρίδα Ημαθίας τον Ιούλιο του 1997.
Πολλοί μπορούν να υποθέσουν τους λόγους που οδήγησαν τον 48χρονο ισοβίτη να δραπετεύσει την Τρίτη από τις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας Βόλου. Κανείς όμως δεν μπορεί να σκεφτεί ποια ήταν η αιτία που -μόλις μία ημέρα μετά- τον έκανε να... επιστρέψει.
Ο Βασίλης Νέστορας, έχοντας ήδη ζήσει μέσα στη φυλακή περίπου 15 χρόνια, είχε αναλάβει τα καθήκοντα του βοσκού. Ουσιαστικά μέρος των καθηκόντων του ήταν να παίρνει το κοπάδι, να το βγάζει εκτός των ορίων της φυλακής με την απαραίτητη συνοδεία -αφού εδώ και χρόνια βρισκόταν σε καθεστώς ημιελεύθερης διαβίωσης- και να επιστρέφει το βράδυ. Από τις φυλακές Βόλου ακούγονται μόνο θετικά σχόλια: δεν είχε δώσει ποτέ δικαιώματα, ήταν ήσυχος και εξέτιε κανονικά την ποινή του.
Κι όμως, το βράδυ της Τρίτης ο 48χρονος καταδικασθείς για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας ήταν άφαντος από την καταμέτρηση. Η αντίδραση της Αστυνομίας, η οποία έστησε την απαραίτητη επιχείρηση, δεν ήταν ικανή να οδηγήσει στον εντοπισμό του.
Παρ' όλα αυτά, χρειάστηκαν να περάσουν μερικές μόνο ώρες για να εμφανιστεί αυτοβούλως στην πύλη των φυλακών, ζητώντας να επιστρέψει στο κελί του, όπου θα παραμείνει έγκλειστος για αρκετά χρόνια.