12/12/13

Τους φίλεψαν με κουλούρι και φρυγανιές

Τον Εσθονό υπουργό και την Frontex
Με γάντια ο Εσθονός αξιωματούχος

 
 
Σαν οι φτωχοί συγγενείς ... Ο συνήθως αυστηρός Εκτελεστικός Διευθυντής της Frontex κ. Ilkka Laitinen, δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να σκέφτεται για τον εύσωμο Ταξίαρχο Τσουκνάδη της ΑΔ Αλεξανδρούπολης
 
Με κουλούρι και φγυγανιές
 
Βλέμμα που σκοτώνει για τον Ilkka Laitinen, κοιτάζοντας προς τον Υποστράτηγο Σαλαμάγκα. Μόνο ο Χρυσοχοΐδης τον έκανε καλά τον εκτελεστικό διευθυντή
 
Την Αλεξανδρούπολη και άλλες περιοχές του Έβρου επισκέφθηκε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών της Εσθονίας και ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Frontex
Ο Εσθονός Υπουργός σχολίασε θετικά τις ενέργειες της χώρας μας για το θέμα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Η Ελλάδα είναι ο πρωταθλητής Ευρώπης στις επιστροφές παράνομων μεταναστών»
Την Αλεξανδρούπολη και άλλες πόλεις - περιοχές του Έβρου επισκέφθηκε σήμερα (11.12.2013) ο Υπουργός Εσωτερικών της Εσθονίας κ. Ken Marti Vaher, μαζί με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Frontex κ. Ilkka Laitinen.
Τους ξένους επισήμους συνόδευαν ο Υποστράτηγος Εμμανουήλ Κατριαδάκης, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Υποστράτηγος Γεώργιος Σαλαμάγκας και ο Αστυνομικός Διευθυντής Αλεξανδρούπολης, Ταξίαρχος Ιωακείμ Τσουκνάδης.
Πρώτο σημείο της επίσκεψης ήταν το Επιχειρησιακό Κέντρο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης, όπου ενημερώθηκαν σχετικά με τις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και τις δομές του Κέντρου.
Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φερών και ύστερα ξεναγήθηκαν στον χώρο πρώτης διαχείρισης συλληφθέντων παράνομων μεταναστών στον Πόρο, όπου ενημερώθηκαν για συναφή θέματα και ακολούθως μετέβησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Κήπων.
Ο Υπουργός Εσωτερικών της Εσθονίας, ο οποίος συνεχίζει και αύριο το πρόγραμμά του στον Έβρο, με επισκέψεις σε διάφορες περιοχές της Ορεστιάδας, σε δηλώσεις του και σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ανέφερε :
«Σκοπός της επίσκεψής μας είναι καταρχάς η ανταλλαγή εμπειριών με τους Έλληνες συναδέλφους μας, καθώς η Εσθονία και η Ελλάδα είναι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα σύνορα των οποίων είναι σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα θέλαμε επιπλέον να εκφράσουμε την υποστήριξή μας στην Επιχείρηση της Frontex, καθώς και στους Έλληνες συναδέλφους μας, όπως άλλωστε κάνουμε τα τελευταία χρόνια. Μόλις απόψε είχα μια συνάντηση με τους Εσθονούς συνοριοφύλακες που υπηρετούν στην Ελλάδα. Όπως καταλαβαίνετε οι καταστάσεις και οι εξελίξεις που συμβαίνουν εδώ στην ελληνοτουρκική μεθόριο, είναι σημαντικές επίσης για την Εσθονία και την ΕΕ.

Ως εκ τούτου εξαιρετικά ευτυχείς να βλέπουμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Ο αριθμός των παράνομων μεταναστών έχει μειωθεί θεαματικά και επίσης η συνεργασία με την Τουρκία έχει αποδειχτεί εξαιρετικά επιτυχής.
Για να δείξουμε την ικανοποίηση μας στην τουρκική πλευρά, πραγματοποιήσαμε μια μη προγραμματισμένη επίσκεψη, μόλις πριν από μια ώρα, στο συνοριακό φυλάκιο της Ιψάλα (Κυψέλη), στην Τουρκία. Εκτιμώ πως εξέπληξε θετικά την τουρκική πλευρά όπως επίσης και τον Επικεφαλής της Frontex, το γεγονός πως ένας Υπουργός Εσωτερικών της ΕΕ επισκέφθηκε το σημείο αυτό.
Εν κατακλείδι, είμαστε επίσης ικανοποιημένοι, για την πρόοδο που πραγματοποιείται στο εσωτερικό της Ελλάδας. Τα πράγματα οδεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση και δεσμευτήκαμε να βοηθήσουμε στο εγγύς μέλλον, σε κοινές επιχειρήσεις με τη Frontex με άλλα μέλη κράτη.
Ερώτηση δημοσιογράφου: Το συμπέρασμα της καλής συνεργασίας με την Τουρκία προκύπτει από τον αριθμό των παράνομων μεταναστών που έχει μειωθεί ;
Υπουργός Εσωτερικών Εσθονίας: Όπως αντιλαμβάνομαι, πριν από λίγα χρόνια, 3 ή 4, η πιθανότητα να καθίσουμε στο τραπέζι των συνομιλιών με την τουρκική πλευρά ήταν λίγο πολύπλοκη, όμως αυτή τη στιγμή παρατηρούμε μια γόνιμη συνεργασία στην πράξη μεταξύ των δύο χωρών καθώς επίσης και μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένουμε την υπογραφή της Συμφωνίας Επαναπροώθησης που θα σημάνει μια νέα μορφή συνεργασίας, ειδικά ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία.
Ερώτηση δημοσιογράφου: Ενόψει της ανάληψης της ελληνικής Προεδρίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η πληροφορία που διακινείται είναι ότι η Ελλάδα θα έχει στα βασικά της ζητήματα την παράνομη μετανάστευση. Η Εσθονία σε αυτό θα είναι σύμμαχος της Ελλάδας;
Υπουργός Εσωτερικών Εσθονίας: Φυσικά. Θεωρώ πώς είναι ένας σημαντικός στόχος, όχι μόνο για τον ελληνικό λαό αλλά και για την ΕΕ συνολικά. Οι προσπάθειες της ΕΕ είναι ασφαλώς ο έλεγχος της παράνομης μετανάστευσης. Αλλά ασφαλώς οφείλουμε να λαμβάνουμε υπόψιν ότι τα αίτια της μετανάστευσης βρίσκονται αλλού στον κόσμο. Η Συρία είναι μια περιοχή, που βρίσκεται σε αποσταθεροποίηση, όπως και άλλες χώρες από τις οποίες προέρχονται μετανάστες. Συνεπώς είναι ένα πολύ ευρύτερο θέμα και ασφαλώς τα πολύ πρακτικά ζητήματα και ο αποτελεσματικός έλεγχος αυτών των μεταναστευτικών ροών είναι μόνο μία διάσταση του προβλήματος. Και είναι πολύ σημαντικό που ακούσαμε στη διάρκεια της συνάντησης μας, με τον Έλληνα Υπουργό Δημόσιας Τάξης, πως ο αριθμός των επιστροφών παράνομων μεταναστών έχει θεαματικά αυξηθεί και έχουν ενισχυθεί οι προσπάθειες για επιστροφές εκ μέρους της ελληνικής πλευράς. Η Ελλάδα είναι ο πρωταθλητής Ευρώπης στις επιστροφές παράνομων μεταναστών. Ευχαριστώ.»