7/2/14

Θα τους έστελναν μετανάστες στον Καναδά

 
Εξαρθρώθηκε, έπειτα από συστηματική έρευνα και συντονισμένες ενέργειες αστυνομικών του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, εξαμελής εγκληματική ομάδα, η εξαπάτησε τουλάχιστον είκοσι άτομα, αποσπώντας τους παράνομα χρηματικά ποσά, με το πρόσχημα της ανεύρεσης εργασίας.
Συνελήφθησαν , πρωινές ώρες της 06-02-2014, 54χρονη ημεδαπή και 59χρονος ημεδαπός (αντρόγυνο), σε βάρος των οποίων, καθώς και επιπλέον τεσσάρων συνεργών τους, σχηματίζεται δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, απάτης κακουργηματικής μορφής και πλαστογραφίας.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και την αξιοποίηση στοιχείων, οι ανωτέρω δράστες συγκρότησαν από το Σεπτέμβριο του 2012, εγκληματική οργάνωση με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους με σκοπό να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος, διαπράττοντας απάτες.
Προκειμένου να επιτύχουν το σκοπό τους, ίδρυσαν σε διάφορες περιοχές της πόλης, τρία γραφεία εύρεσης εργασίας και μετανάστευσης στον Καναδά.
Στη συνέχεια, εκμεταλλευόμενοι τη δυσχερή οικονομική κατάσταση και ανάγκη για εργασία ενδιαφερόμενων πολιτών που αναζητούσαν επαγγελματική αποκατάσταση, αποσπούσαν χρηματικά ποσά, με το πρόσχημα της ανεύρεσης εργασίας.
Επίσης, για λόγους αληθοφάνειας, ζητούσαν από τους ενδιαφερόμενους πλήθος δικαιολογητικών εγγράφων, ενώ με την καταβολή του ποσού που απαιτούσαν, υπέγραφαν και ένα υποτιθέμενο ιδιωτικό συμφωνητικό ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους και σε εταιρείες που είχαν ιδρύσει οι δράστες με έδρα τη Βουλγαρία.
Με τον ως άνω τρόπο, κατά το χρονικό διάστημα από Σεπτέμβριο του 2012 έως και χθες (06-02-2014), απέσπασαν από τουλάχιστον 20 άτομα (18 ημεδαπούς και 2 αλλοδαπούς) το χρηματικό ποσό των (39.423,00) ευρώ.
Όπως προέκυψε, διευθύνοντες την οργάνωση ήταν η 54χρονη ημεδαπή μαζί με τον 59χρονο σύζυγό της, ενώ τέσσερις επιπλέον συνεργοί τους ηλικίας 47, 25, 53 και 42 ετών (1 άντρας-3 γυναίκες), συμμετείχαν στην εγκληματική οργάνωση και είχαν ενεργό ρόλο σε αυτή ερχόμενοι σε επαφή με ενδιαφερόμενους, ενώ συμμετείχαν σε συζητήσεις και παραλάμβαναν χρήματα και δικαιολογητικά από τους παθόντες.
Πρωινές ώρες της 06-02-2014, αστυνομικοί της ανωτέρω Υπηρεσίας συνέλαβαν το αντρόγυνο στην περιοχή της Περαίας, ενώ σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην οικία τους και σε γραφείο, εντοπίστηκε πλήθος εγγράφων σχετιζόμενα με την παράνομη δραστηριότητά τους.
Επιπλέον, στην κατοχή της 54χρονης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία πλαστά πιστοποιητικά γέννησης ενώ στην κατοχή του 59χρονου, βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα πλαστό δίπλωμα οδήγησης.
Τέλος, σε βάρος της 54χρονης εκκρεμούν τρεις αποφάσεις, με τις οποίες καταδικάστηκε σε συνολική ποινή φυλάκισης 33 μηνών και χρηματική ποινή 6.400 ευρώ, για παραβάσεις του Νόμου περί επιταγών.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν άλλων παθόντων.