19/2/14

O Nίκας νίκησε την Malmström

Την συνήθως αρνητική Επίτροπο
 Επίσκεψη της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κας Cecilia Malmström στην Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής

 
Η Ευρωπαία Επίτροπος δήλωσε εντυπωσιασμένη και συνεχάρη τον Διευθυντή και το προσωπικό της Υπηρεσίας για την συστηματική τους προσπάθεια
Εντυπωσιασμένη δήλωσε κατά τη επίσκεψή της στην Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής (Υ.Π.Υ.) του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, η κυρία Cecilia Malmström, αρμόδια Επίτροπος για τις Εσωτερικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης με τον Διευθυντή της Υ.Π.Υ. κ. Παναγιώτη Νίκα, τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014.
Ο κύριος Νίκας παρουσίασε το έργο που έχει πραγματοποιηθεί ειδικά σε ό,τι αφορά την λειτουργία του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής (ΚΕ.Π.Υ.) στο Φυλάκιο και την προετοιμασία του ΚΕ.Π.Υ. στην Λέσβο, των κινητών μονάδων, αλλά και τον δομών φιλοξενίας αιτούντων άσυλο, ασυνόδευτων ανηλίκων και ευάλωτων ομάδων. Αναφέρθηκαν επίσης αναλυτικά οι διαδικασίες πρώτης υποδοχής όπως λαμβάνουν χώρα στο αντίστοιχο ΚΕ.Π.Υ.
Τονίσθηκε η σημασία που αποδίδεται στο σεβασμό των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των υπηκόων τρίτων χωρών που εισέρχονται στη χώρα χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις, κατά τη διάρκεια υπαγωγής τους σε διαδικασίες Πρώτης Υποδοχής τόσο στο ΚΕ.Π.Υ. όσο και στις κινητές μονάδες, παρά τις δύσκολες συγκυρίες που επικρατούν στην Ελλάδα.
Η κυρία Cecilia Malmström συνεχάρη τον Διευθυντή και το προσωπικό της ΥΠΥ, για την συστηματική τους προσπάθεια σε ό,τι σχετίζεται με τον σχεδιασμό και τη λειτουργία της Υπηρεσίας. Εξέφρασε, δε, την ικανοποίησή της από την εφαρμογή των διαδικασιών Πρώτης Υποδοχής και από τον υλοποιούμενο σχεδιασμό αναφορικά με τις Ανοιχτές Δομές Φιλοξενίας αιτούντων ασύλου, ασυνόδευτων ανηλίκων και ευάλωτων ομάδων.
Δήλωσε εντυπωσιασμένη από τη συνολική προσπάθεια επισημαίνοντας ότι « εδώ τίθενται τα θεμέλια μιας νέας νοοτροπίας, μιας νέας αντίληψης σε ό,τι αφορά της διαχείριση μικτών μεταναστευτικών ροών ενώ επιτελείται μια υποδειγματική προσπάθεια για συστηματοποίηση των δράσεων με όρους απόλυτου σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.»
Υπογράμμισε ότι υπάρχει μια καθολική αναγνώριση της προσφοράς της ΥΠΥ και της «τεράστιας» προόδου που έχει συντελεστεί μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό, αφού έτσι αποδεικνύεται ότι η συμβολή της Ε.Ε. έχει βρει εύφορο έδαφος.
Η Επίτροπος αποχώρησε δεσμευόμενη για τη συνέχιση της παρεχόμενης υποστήριξης από πλευράς Ε.Ε. στο μέλλον.