1/4/14

Δεσμοφύλακες τον έδειραν μέχρι θανάτου

 

«Κανένας βασανισμός στο Μαλανδρίνο και στην Ιτέα - Ολα έγιναν στη Νιγρίτα»
 
«Όλα έγιναν στη Νιγρίτα. Δεν συνέβη τίποτα ποινικά κολάσιμο ούτε στις φυλακές Μαλανδρίνου, όπου οι φύλακες άσκησαν τη νόμιμη βία αλλά ούτε και στο Αστυνομικό Τμήμα Ιτέας ή στην μεταγωγή του κρατουμένου».

Αυτό είναι σύμφωνα με πληροφορίες το περιεχόμενο του βουλεύματος με υπ' αριθμό 112/2014 του δικαστικού συμβουλίου με το οποίο κρίνει αναρμόδιο τον ανακριτή της Αμφισσας προκειμένου να ασχοληθεί με τις συνθήκες θανάτου του 42χρονου Αλβανού κακοποιού Ιλία Καρέλι. Πλέον ο φάκελος μεταβιβάζεται στις δικαστικές αρχές των Σερρών για τα περαιτέρω ενώ διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει εμπλοκή αστυνομικού.

Σύμφωνα με τις νεώτερες πληροφορίες θεωρείται πλέον βέβαιο ότι ο μοιραίος βασανισμός του Ιλία Καρέλι που είχε σκοτώσει τον υπαρχιφύλακα των φυλακών Μαλανδρίνου Γιώργο Τσιρώνη, έγινε σε δωμάτιο των φυλακών Νιγρίτας μόλις ο κρατούμενος μετήχθη εκεί. Μάλιστα υπάρχουν σχετικές μαρτυρίες των ειδικών φρουρών της Ιτέας, που συμμετείχαν στην μεταγωγή του, και τον παρέδωσαν στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Σύμφωνα με καταγραφές καμερών σε κοινόχρηστους χώρους των φυλακών Νιγρίτας, ο Καρέλι έμεινε στον συγκεκριμένο χώρο των φυλακών περίπου 2,5 ώρες. Όταν εισερχόταν φαινόταν να περπατά κανονικά και όταν βγήκε -σύμφωνα με αναφορές- ήταν μισόγυμνος, σε κακή κατάσταση και υποβασταζόταν. Όπως προέκυψε, μετά τον βασανισμό του, οι φύλακες προσπάθησαν να πλύνουν με νερό και άλλα μέσα τον συγκεκριμένο χώρο για να εξαϋλώσουν τα ίχνη τού βασανισμού.

Οι εμπλεκόμενοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι φέρεται να έχουν υποστηρίξει ότι «στον συγκεκριμένο χώρο όπου μεταφέρθηκε και κρατήθηκε περίπου 2,5 ώρες ο κρατούμενος δέχθηκε μόνο μερικά γρονθοκοπήματα οργής για τον θάνατο του συναδέλφου τους και την υπόλοιπη ώρα διεκπεραιωνόταν η διαδικασία για την εισαγωγή στο κελί του, εν αναμονή και της τοποθέτησης κάμερας σε αυτό για λόγους …ασφαλείας του». Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι για να δικαιολογήσουν αυτή την καθυστέρηση υποστήριξαν ότι η μεταγωγή του Καρέλι στη Νιγρίτα ήταν αιφνιδιαστική, όπως της «τελευταίας στιγμής» ήταν και η απόφαση για τοποθέτηση κάμερας στο κελί του.