Πρώην Δ/της της Αλβανικής ΕΚΑΜ
Eκατοντάδες εστίες καπνού σηκώνονται αυτές τις μέρες πάνω από το Λαζαράτι, λίγα μόλις χιλιόμετρα από το Αργυρόκαστρο και σχηματίζουν ένα μεγάλο λευκό σύννεφο πάνω από την κοιλάδα της Δρόπολης, ενώ η βαριά μυρωδιά της καμένης κάνναβης είναι διάχυτη σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων. Η περιοχή μοιάζει λεηλατημένη.Το «αυτόνομο κράτος» του Λαζαράτι «έπεσε» ύστερα από πενθήμερη πολιορκία. Με τη μεγαλύτερη επιχείρηση που έχει εξαπολύσει ποτέ η αλβανική αστυνομία, η κωμόπολη των 4.500 κατοίκων στον αλβανικό Νότο, μόλις 20 χιλιόμετρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, που επί δεκαετίες τροφοδοτούσε με χιλιάδες τόνους χασίς την Ελλάδα, την Ιταλία και ολόκληρη την Ευρώπη, παραδόθηκε στα χέρια των αρχών ασφαλείας. Οι «βαρόνοι» αμύνθηκαν σθεναρά επί τέσσερις μέρες, δίνοντας «μάχη χαρακωμάτων» και απαντώντας με βαρύ οπλισμό στην προέλαση των αστυνομικών, που εισέβαλαν με τεθωρακισμένα οχήματα στον μέχρι πρότινος «άβατο» γι΄ αυτούς χασισοβολώνα.Εν μέσω διασταυρούμενων πυρών, που στοίχισαν τον τραυματισμό ενός αστυνομικού και τριών πολιτών, και με τις σφαίρες να πέφτουν βροχή μέχρι και τα γειτονικά χωριά της ελληνικής μειονότητας, στο τέλος λύγισαν και παραδόθηκαν. Μεταξύ αυτών και ο λεγόμενος «Εσκομπάρ» της Αλβανίας, Ραζίπ Μαχμουτάι, άτομο με βαρύ ποινικό παρελθόν και σκανδαλωδώς στενές σχέσεις με την προηγούμενη κυβέρνηση, που του εξασφάλιζε το ακαταδίωκτο. Ο 46χρονος έχει πυροβολήσει αστυνομικό, έχει «γαζώσει» με όπλο ιταλικό ελικόπτερο που επιτηρούσε τις χασισοφυτείες, έχει καταδικαστεί γι' αυτά σε κάθειρξη 22 ετών, αλλά αφέθηκε ελεύθερος μετά έναν μήνα στη φυλακή, με προεδρική αμνηστία!Μετά την παράδοσή του, το βράδυ της περασμένης Τρίτης, αποκαλύφθηκε πως η τελευταία κλήση που έκανε πριν πέσει στα χέρια της αστυνομίας ήταν στον Σαλί Μπερίσα! Οι αστυνομικοί, που ανέπτυξαν στην περιοχή μια δύναμη σχεδόν χιλίων ανδρών, είχαν κατάσχει μέχρι την Παρασκευή -και με την επιχείρηση να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη- περισσότερους από 23,5 τόνους χασίς έτοιμους για πώληση και πάνω από 100.000 φυτά κάνναβης, φυτεμένα σε χωράφια, αυλές και ταράτσες σπιτιών.Επίσης, τέσσερα πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια επεξεργασίας ναρκωτικών, αλλά και βαρύ οπλισμό - από καλάσνικοφ και περίστροφα, μέχρι... όλμους, χειροβομβίδες, ΤΝΤ και άλλες εκρηκτικές ύλες και πυρομαχικά. Εδώ και λίγες μέρες, οι νόμοι του κράτους ισχύουν πλέον και στο Λαζαράτι...
Οι μαρτυριάρηδες...Ολλανδοί
Δύο νεαροί Ολλανδοί περιηγητές, με δίψα για περιπέτεια, αλλά και... άγνοια κινδύνου, εμφανίστηκαν ως τουρίστες το 2000 στο μυστηριώδες αυτό ορεινό χωριό. Οι κάτοικοι του Λαζαράτι τους υποδέχτηκαν με καχυποψία, αλλά τελικά τους εμπιστεύτηκαν και τους φιλοξένησαν, όταν τους είδαν να... τιμούν το τοπικό τους προϊόν, με μοναδικό όρο να μην τους φωτογραφίζουν. Επιστρέφοντας στις πατρίδες τους, οι νεαροί κατέγραψαν τις εμπειρίες τους σε ένα μικρό βίντεο - ντοκιμαντέρ, που έκανε θραύση. «Ο,τι είναι πράσινο εκεί, είναι κάνναβη...Ενα ολόκληρο χωριό καλύπτεται από φυτείες κάνναβης... Για να πάνε τα παιδιά στο σχολείο ανοίγουν δρόμο ανάμεσα από φυτά κάνναβης», είναι ορισμένες από τις μαρτυρίες που κατέθεσαν στα δικά τους «Ημερολόγια Μοτοσικλέτας». «Εδώ η κάνναβη πωλείται στο ένα δέκατο της τιμής από αυτή των ολλανδικών coffee shops και αρκούν για να ζήσει άνετα μια οικογένεια», ανέφεραν σε συνεντεύξεις τους.Αυτό που κατέγραψαν οι δύο Ολλανδοί με την αθωότητα της νεαρής τους ηλικίας και την αφέλεια της άγνοιάς τους, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους χασισοβολώνες της Ευρώπης, ένα κλειστό κύκλωμα παραγωγής, επεξεργασίας και διακίνησης τεράστιων ποσοτήτων ναρκωτικών, που επί δεκαετίες δρούσε ανενόχλητο, με πολιτική κάλυψη και αστυνομική ανοχή.Οι «βαρόνοι» επενδύουν τα αμύθητα κέρδη τους σε σπίτια - κάστρα, πανάκριβα αυτοκίνητα και αγορά γης στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και σε εξαγορά κρατικών αξιωματούχων που τους εξασφαλίζουν ανοιχτές «εμπορικές» οδούς για τη διακίνηση της σοδειάς τους.
Με μουλάρια, σκάφη και...αεροπλάνα
Ενα μικρό αεροσκάφος, τύπου «Πάιπερ», βρέθηκε τον περασμένο Μάιο σε παραλία της Ντιβιάκα, στην κεντρική Αλβανία, με τη μύτη «χωμένη» στην άμμο και σπασμένους τροχούς. Στο εσωτερικό του βρέθηκε και κατασχέθηκε μισός τόνος χασίς, που είχε προορισμό την Ιταλία. Στην Ελλάδα, που απέχει μια «ανάσα» από τον τόπο παραγωγής τους, τα ναρκωτικά εισάγονται... με τα πόδια, ή φορτωμένα σε μουλάρια, από αφύλακτα σημεία της ελληνοαλβανικής μεθορίου, με διάφορα καμουφλάζ σε οχήματα ενώ χρησιμοποιείται και η θαλάσσια οδός, με μικρά σκάφη. Συγκεντρώνονται σε «καβάντζες» στο ελληνικό έδαφος, και μεταφέρονται σε μεγάλες ποσότητες (έχουν κατασχεθεί έως και φορτία 2 τόνων) στο εσωτερικό της χώρας. Στο πρώτο εξάμηνο του 2014 έχει κατασχεθεί μόνο στα όρια της Ηπείρου συνολική ποσότητα 6 τόνων χασίς, που αντιστοιχεί στα 2/3 της ποσότητας 9 τόνων που είχε κατασχεθεί σε ολόκληρο το 2013.
Η επιχείρηση-διαβατήριο για την ΕΕ
Ελλείψει πολιτικής βούλησης για την πάταξη του φαινομένου που όλοι γνώριζαν, η τοπική αστυνομία προχωρούσε επί χρόνια σε σπασμωδικές κινήσεις, στήνοντας περιστασιακά μπλόκα στους δρόμους προς το Λαζαράτι, «μπλοκάροντας» την προσέγγιση σε εργάτες γης και κατάσχοντας... λιπάσματα που μεταφέρονταν εκεί για τις χασισοφυτείες. Μετρημένες στα δάχτυλα φορές επιχειρήθηκε να προσεγγίσουν την κωμόπολη, αλλά δέχτηκαν καταιγισμό πυρών, αρχικά στον αέρα και στη συνέχεια στο «ψαχνό», από τους φύλακες του χασισοβολώνα, οι οποίοι έστελναν το δικό τους μήνυμα πως τα σύνορα του αλβανικού κράτους σταματούν έξω από τα πρώτα σπίτια του Λαζαράτι. Αρκετές φορές τραυματίστηκαν αστυνομικοί, αλλά και πολίτες από «αδέσποτες» σφαίρες.Οι πρώτες ενδείξεις πολιτικής βούλησης για επιβολή του νόμου άρχισαν να εκδηλώνονται πέρυσι, με την εκλογή του Εντι Ράμα στην πρωθυπουργία. Το καλοκαίρι σηκώθηκαν δύο ελικόπτερα της ιταλικής αστυνομίας, με Ιταλούς και Αλβανούς αξιωματούχους, που κινηματογράφησαν και φωτογράφησαν από ψηλά τις απέραντες χασισοφυτείες.Λιγότερο από έναν χρόνο μετά, και ενώ η γειτονική χώρα διεκδικεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ, με εντολή Ράμα οργανώθηκε η «πολεμικού» τύπου επιχείρηση, που φαίνεται πως θέτει τέλος στο καθεστώς της ανομίας στην περιοχή.
Το τηλεφώνημα που άναψε φωτιές
Στα αποκαΐδια του χασισοβολώνα, ξέσπασε έντονη πολιτική κόντρα. Τη «βόμβα» έριξε ο βουλευτής Τ. Μπάλλα, ο οποίος σε συνεδρίαση της Βουλής ανέφερε ότι ο «Εσκομπάρ» του Λαζαράτι Ρ. Μαχμουτάι τηλεφώνησε στον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό Μπερίσα, λίγη ώρα πριν παραδοθεί. Οπως είπε, ο αριθμός του Μπερίσα ήταν πρώτος στο τηλέφωνο του συλληφθέντα. Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός το διέψευσε, υποστηρίζοντας πως δεν μίλησε μαζί του.