2/3/15

Θρήσκος ο Δικόπουλος!

Με σεβασμό για τους θεσμούς ο πρώην Αρχηγός που μεγάλωσε στην Κόνιτσα του δοξασμένου Σεβαστιανού



Καλά για τον Λευτέρη, γνωρίζουμε πως είναι βαθιά θρησκευόμενος , έτσι κι αλλιώς λόγω καταγωγής, αλλά για τον Δικόπουλο ξαφνιαστήκαμε όταν πληροφορηθήκαμε την εμφάνισή του στο εφετείο.
Άρχισε σήμερα Δευτέρα σε μια κατάμεστη αίθουσα του Εφετείου Αθηνών η δίκη του περιβόητου σκανδάλου ανταλλαγής ακινήτων-φιλέτων με τη λίμνη Βιστωνίδα και παραλίμνιες εκτάσεις, μεταξύ της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου και του Δημοσίου. 

Εντυπωσιακή - με εκδηλώσεις αγάπης και συμπαράστασης στο πρόσωπο του - ήταν η υποδοχή του ηγουμένου της Μονής Βατοπαιδίου κ. Εφραίμ στην αίθουσα. Την ακροαματική διαδικασία παρακολουθούν άλλωστε πλήθος κληρικών, περίπου 20 μητροπολίτες από την Ελλαδα και την Κύπρο, καθώς και εκπρόσωποι του μοναστικού βίου. 


Περίπου επτά χρόνια μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης που στιγμάτισε τη διακυβέρνηση του κ. Κώστα Καραμανλή, η Δικαιοσύνη καλείται να εξετάσει τυχόν ποινικές ευθύνες για τα μη πολιτικά πρόσωπα που είχαν εμπλακεί. 

Το δικαστήριο ανέγνωσε τους μάρτυρες κατηγορίας, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι πρώην υπουργοί κ. Γιώργος Πεταλωτής και κ. Αλέξανδρος Κοντός και στη συνέχεια διέκοψε τη συνεδρίασή του για τις 23 Μαρτίου. 

Στη δίκη παρίσταται ως πολιτική αγωγή το Δημόσιο και διεκδικεί αποζημίωση για ποσό ύψους 234 εκ. ευρώ (αντιστοιχεί στην πραγματική αξία των ακινήτων) που υπέστη. Αν ο προσδιορισμός γίνει με βάση τους υπολογισμούς των ΔΟΥ, το αιτούμενο πόσο ανέρχεται στα 69 εκατ. ευρώ. Η αποζημίωση για ηθική βλάβη αγγίζει συνολικά το 1,8 εκατ. ευρώ (και με επιφύλαξη γιατι στα πολιτικά δικαστήρια έχουν ζητηθεί μεγαλύτερα ποσά).

Οι κατηγορίες αφορούν ηθική και φυσική αυτουργία σε πράξεις απιστίας και ψευδείς βεβαιώσεις. 

Στο εδώλιο κάθονται συνολικά 13 πρόσωπα: εκτός απο τον ηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος, η τότε συμβολαιογράφος της υπόθεςης Αικατερίνη Πελέκη, οι δικηγόροι Διονύσιος και Δημήτρης Πελέκης, ο πρώην πρόεδρος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) Πέτρος Παπαγεωργίου, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΔ Κωνσταντίνος Γκράτσιος, και ο πρώην διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Ακινήτων της ΚΕΔ Γιώργος Μητρόπουλος

Κατηγορούμενος είναι επίσης ο πρώην γενικός γραμματέας του τότε υπουργείου ΓεωργίαςΚωνσταντίνος Σκιαδάς ενώ απο την πλευρά του Νομικού Συμβουλίου θα δικαστούν ο πρώην αντιπρόεδρος Γρηγόρης Κρόμπας, ο πρώην σύμβουλος Χριστόδουλος Μπότσιος, καθώς και οι Στέφανος Δέτσης και Ιωάννης Διονυσόπουλος.