Τον Χριστόδουλο Ξηρό ή άλλους αντιεξουσιαστές βλέπει τελικά η ΕΛ.ΑΣ. στη ληστεία στο Συκούριο που διεπράχθη πριν από μία εβδομάδα με λεία περίπου 150.000 ευρώ
Σύστημα υποστήριξης του άφαντου πρώην μέλους της 17Ν Χριστόδουλου Ξηρού ή δράση άλλων αντιεξουσιαστών βλέπει τελικά η ΕΛ.ΑΣ. πριν από τη ληστεία στο υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στο Συκούριο που διεπράχθη πριν από μία εβδομάδα με λεία περίπου 150.000 ευρώ. Από την ανάλυση των βίντεο απομακρύνεται το ενδεχόμενο η ληστρική επίθεση να είναι έργο του 44χρονου καταζητούμενου «αντάρτη πόλης» Νίκου Μαζιώτη και μελών των οργανώσεων Επαναστατικός Αγώνας και Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκουν πλέον αρκετές ομοιότητες στο περιστατικό του Συκουρίου με μια ληστρική επίθεση που είχε σημειωθεί στις 22 Δεκεμβρίου 2011 στο υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στον Πυργετό Λάρισας, για την οποία είχαν κατηγορηθεί ότι εμπλέκονταν δύο κατηγορούμενοι για συμμετοχή στους Πυρήνες της Φωτιάς οι οποίοι είχαν συλληφθεί στις 30 Απριλίου 2013 στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Το χρονικό της ληστείας
Η ληστεία έγινε στο υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς την περασμένη Πέμπτη 5 Ιουνίου. Τρία άτομα που φορούσαν στρατιωτικά ρούχα και ήταν μεταμφιεσμένα με περούκες και ψεύτικα μουστάκια ακινητοποίησαν τους υπαλλήλους και έμειναν στο κατάστημα επί μισή ώρα. Το ΙΧ, ένα Toyota Avensis, που χρησιμοποιήθηκε στη ληστεία και βρέθηκε καμένο, ανήκε σε εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων και η κλοπή του δηλώθηκε στο Τμήμα Ασφαλείας Πεύκης στις 27 Δεκεμβρίου 2013 από έναν ιδιώτη που το είχε ενοικιάσει.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. απομακρύνονται από το ενδεχόμενο συμμετοχής του Ν. Μαζιώτη από την ανάλυση του βίντεο της ληστείας στο Συκούριο όπου καμία από τις «φιγούρες» των τριών ληστών δεν φαίνεται να έχει ομοιότητες με τον «αντάρτη πόλης» και τους συνεργούς του που έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία τους σε ληστείες σε τράπεζες στα Μέθανα, στο Βελεστίνο, στην Κλειτορία και αλλού. Οπως λένε στο «Βήμα» στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη, «καμία από τις σιλουέτες που βλέπουμε στο Συκούριο δεν ταιριάζει με ληστές σε πρόσφατες επιθέσεις σε τράπεζα. Φαίνονται άτομα ηλικίας τουλάχιστον 30-35 ετών για τους οποίους έχουμε σειρά στοιχείων αλλά όμως δεν τους αποδίδουμε στην ομάδα Μαζιώτη».
Οι αξιωματικοί στέκονται ιδιαίτερα στον χρόνο κλοπής του ΙΧ, που ήταν κοντά στον χρόνο εξαφάνισης του 56χρονου Χριστόδουλου Ξηρού από τις φυλακές Κορυδαλλού - όπως προέκυψε εκ των υστέρων, είχε τη συνδρομή μελών της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς. Επιπλέον, η ληστεία στο Συκούριο είχε εξαιρετικές ομοιότητες με τη ληστεία που έγινε τον Δεκέμβριο του 2011 στον Πυργετό Λάρισας. Και τότε οι δράστες φορούσαν στολές παραλλαγής ενώ είχαν κολλημένα σελοτέιπ σε όλο το μήκος των δακτύλων τους για να μην αφήνουν αποτυπώματα. Από περαιτέρω έρευνα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων ταυτοποιήθηκαν για τη ληστεία αυτή δύο εμπλεκόμενοι στους «Πυρήνες» από ίχνη DNA που βρέθηκαν σε βαριοπούλα και ένα ζευγάρι ακουστικών που είχαν αφήσει πίσω τους.
Νέες ενδείξεις
Στο ίδιο υποκατάστημα στον Πυργετό της Λάρισας είχε σημειωθεί και άλλη πανομοιότυπη ληστεία στις 19 Οκτωβρίου 2012. Σε εκείνη τη ληστεία προέκυψε ότι οι δράστες διέφυγαν από την κεντρική πλατεία του χωριού χρησιμοποιώντας ένα ΙΧ που είχε κλαπεί επτά ημέρες νωρίτερα από την Αθήνα. Το κλεμμένο όχημα βρέθηκε εγκαταλελειμμένο τρία χιλιόμετρα έξω από το χωριό και στο εσωτερικό οι δράστες είχαν ρίξει χλωρίνη για να εξαφανίσουν τα ίχνη τους. Η συγκεκριμένη ληστρική επίθεση παραμένει ανεξιχνίαστη. Οι αστυνομικοί όμως εκτιμούν ότι ίσως πολλοί από αυτούς συνελήφθησαν στις αρχές του 2013 μετά τη ληστεία στον Βελβεντό Κοζάνης.
Με βάση όλα αυτά, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι οι δράστες της ληστείας στο Συκούριο πιθανόν συμμετείχαν σε ένα σύστημα οικονομικής ενίσχυσης του εγχειρήματος διαφυγής και υπόθαλψης του Χριστόδουλου Ξηρού με τη βοήθεια ασύλληπτων μελών των «Πυρήνων» και της FAI. Πιθανολογείται ότι το ίδιο σύστημα σχετίζεται και με την αποστολή του «φονικού» δέματος-βόμβα στο Αστυνομικό Τμήμα Ιτέας πριν από έναν μήνα. Ωστόσο διερευνούν το ενδεχόμενο η ληστεία στη θεσσαλική κωμόπολη να έχει σχέση και με τη δράση άλλης ομάδας αντιεξουσιαστών. Οι αστυνομικοί υπενθυμίζουν ότι στο παρελθόν σε περιπτώσεις ληστειών στην Αττική, στην Εύβοια και αλλού είχε προκύψει η εμπλοκή ομάδας αντιεξουσιαστών που ποτέ δεν εμφανίστηκε ως οργάνωση «αντάρτικου πόλης»