17/7/14

Ψάχνουν για γιάφκες

Διαμερίσματα που πιθανόν χρησιμοποιούσε ο Νίκος Μαζιώτης ως κρησφύγετα – γιάφκες και χώρους στάθμευσης όπου άφηνε το Ι.Χ. αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσε για τις μετακινήσεις του, αναζητούν τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.
 
Από το απόγευμα της Τετάρτης, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνονται έρευνες σε διάφορες περιοχές στο κέντρο της Αθήνας όπως στα Εξάρχεια και στα βορειοανατολικά προάστια από την Αντιτρομοκρατική σε συνεργασία με κλιμάκια αστυνομικών της ΕΚΑΜ ενώ έντονη είναι η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας.
 
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν αρχίσει ήδη από χθες επικεντρώνονται στον Κολωνό, τα Πατήσια, την Κυψέλη, το Χαλάνδρι, τον Μαραθώνα και το Γραμματικό.
 
Παράλληλα, αναζητούνται συνεργοί στις ληστείες ή τις επιθέσεις που πραγματοποίησε το τελευταίο διάστημα των δύο ετών που διέφευγε. Μέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί εάν την Τετάρτη το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας υπήρχε «ομάδα υποστήριξης» του Νίκου Μαζιώτη. Πληροφορίες έλεγαν πως μαζί του υπήρχε ένα ακόμη άτομο τουλάχιστον, ωστόσο ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Δ.Τσακνάκης ερωτηθείς σχετικά απέφυγε να απαντήσει λέγοντας πως η έρευνα για το περιστατικό είναι σε εξέλιξη.
 
Στο στόχαστρο της Αντιτρομοκρατικής είναι και η σύντροφος του Νίκου Μαζιώτη, Πόλα Ρούπα η οποία είχε επίσης επικηρυχθεί για ένα εκατομμύριο ευρώ και ο βασικός ρόλος της ήταν η συγγραφή των προκηρύξεων και όχι ο επιχειρησιακός τομέας που ήταν αρμοδιότητας του Ν.Μαζιώτη.
 
Η ΕΛ.ΑΣ. εκτιμά ότι ο 42χρονος καταδικασμένος για τρομοκρατία θα είχει κάνει χρήση της πλαστής ταυτότητας με το όνομα Μιχάλης Μιχελάκης, προκειμένου να ενοικιάσει κάποιο ή κάποια σπίτια για να κρύψει τον οπλισμό του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ονοματεπώνυμο αντιστοιχεί σε υπαρκτό πρόσωπο το οποίο εντοπίστηκε και έχει κληθεί  να καταθέσει για την υπόθεση.
 
Επίσης σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, στο σακίδιο του Ν.Μαζιώτη βρέθηκαν αρκετά κλειδιά που μπορεί να οδηγήσουν στους χώρους που χρησιμοποιούσε.
 
Προκειμένου να εντοπιστούν γρήγορα οι γιάφκες, η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία της πλαστής ταυτότητας του Ν.Μαζιώτη, ζητώντας τη βοήθεια των πολιτών και κυρίως των ιδιοκτητών που ενδεχομένως του έχουν ενοικιάσει διαμερίσματα ή αποθήκες.
 
Από την πλευρά τους, μέσω του οπτικού υλικού που υπάρχει από τις κάμερες του ΗΣΑΠ και του μετρό, οι αστυνομικοί προσπαθούν να εντοπίσουν τις διαδρομές του 42χρονου.
 
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά από την ΕΛ.ΑΣ., η Αντιτρομοκρατική είχε εντοπίσει και παρακολουθούσε τον καταδικασμένο για τρομοκρατία στην Αθήνα. Οι Αρχές γνώριζαν επίσης ότι χρησιμοποιούσε το μετρό και τον ΗΣΑΠ και για το λόγο αυτό είχαν δημιουργηθεί μικρές ομάδες μελών της Αντιτρομοκρατικής (συνήθως κινούνταν ανά δυο) που τον αναζητούσαν στα συγκεκριμένα μέσα μεταφοράς.
 
Μία από αυτές τις ομάδες τον εντόπισε χθες στο σταθμό Ομόνοια και τον ακολούθησε. Όταν μπήκε στο κατάστημα με είδη κάμπινγκ, η ομάδα της Αντιτρομοκρατικής ειδοποίησε το κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ., από όπου δόθηκαν οδηγίες και παράλληλα κλήθηκαν οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ.
 
Απέτρεψαν τρομοκρατική επίθεση
 
Στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας θεωρούν πως με τον εντοπισμό και τη σύλληψη του Ν.Μαζιώτη απέτρεψαν μια νέα τρομοκρατική επίθεση ενδεχομένως ανάλογης με αυτής που είχε γίνει στην οδό Αμερικής στο κέντρο της Αθήνας.
 
Οι αστυνομικοί βρίσκονταν σε κατάσταση συναγερμού εδώ και καιρό καθώς εξέφραζαν φόβους για μπαράζ ένοπλων επιθέσεων ή και ληστειών σε τράπεζες με αφορμή το θέμα της δημιουργίας των φυλακών υψίστης ασφαλείας αλλά και για την χρηματοδότηση του εγχώριου αντάρτικου πόλης.
 
Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. πιστεύουν πως ο Ν.Μαζιώτης προετοίμαζε ένα νέο χτύπημα και η «βόλτα» του στο Μοναστηράκι αποτελούσε μέρος της προπαρασκευής του νέου «χτυπήματος».
 
Παράλληλα εκτός από τους χώρους που χρησιμοποιούσε αναζητούν επισταμένα και το ασημί ΙΧ αυτοκίνητο μάρκας Χιουντάι Αξεντ, με αριθμό κυκλοφορίας ΥΗΤ 2959, που είχε αγοράσει με τα πλαστά στοιχεία ταυτότητας και είχε χρησιμοποιηθεί στη διάρκεια ληστείας στη Κλειτορία Αχαΐας. Με το συγκεκριμένο όχημα πιθανολογούν πως έκανε τις μετακινήσεις του ο Ν.Μαζιώτης και δεν αποκλείουν οι αστυνομικοί την πιθανότητα να το παγίδευε με εκρηκτικά για μια νέα επίθεση.