Τρία χαρτονομίσματα των 50 και 100 ευρω που βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε τράπεζες της Θεσσαλονίκης από τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα -συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ- της απαγωγής του εφοπλιστή κ. Περικλή Παναγόπουλου πριν από πεντέμισι χρόνια επαναφέρουν το ενδιαφέρον της ΕΛ.ΑΣ. για την... τύχη εκατομμυρίων ευρώ που βρέθηκαν στα χέρια του οργανωμένου εγκλήματος τα τελευταία χρόνια.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν εκτιμήσει ότι μέρος των χρημάτων από τα λύτρα της απαγωγής Παναγόπουλου έχουν «ξεπλυθεί» σε χώρα του εξωτερικού ενώ μερίδιο ενός-δύο μεγαλοποινικών βρίσκεται κρυμμένο σε άγνωστο μέρος. Ωστόσο ο εντοπισμός νέων ιχνών από τα χρήματα αυτά που δόθηκαν ως λύτρα-μαμούθ ύστερα από ένα σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα προκαλεί νέα ερωτήματα. Και αυτά εν όψει της δίκης σε δεύτερο βαθμό της συγκεκριμένης υπόθεσης…
Η απαγωγή του κ. Παναγόπουλου σημειώθηκε το πρωί της 12ης Ιανουαρίου 2009 στο Καβούρι. Ο εφοπλιστής αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από 13 ημέρες, ύστερα από καταβολή του τεράστιου αυτού ποσού λύτρων. Μερικούς μήνες αργότερα η Ασφάλεια Αττικής εξιχνίασε την απαγωγή του επιχειρηματία με αποτέλεσμα την άσκηση ποινικών διώξεων εναντίον 18 ποινικών - αναφέρθηκαν στα ΜΜΕ ως «συνδικάτο του εγκλήματος», οι περισσότεροι από τους οποίους καταδικάστηκαν στα τέλη του 2012 σε πολυετείς καθείρξεις.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είχαν διαπιστώσει ότι ορισμένοι από τους κατηγορούμενους για την απαγωγή που είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους την περίοδο 2011-2012 ξόδευαν μεγάλα χρηματικά ποσά σε νυχτερινά κέντρα της Αθήνας. Όμως σε έρευνα που είχαν πραγματοποιήσει είχαν διαπιστώσει ότι τα χαρτονομίσματα που έδιναν οι «θαμώνες» δεν ήταν από τα προσημειωμένα της απαγωγής.
Τότε οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το μεγαλύτερο τμήμα των λύτρων έχει μεταφερθεί γειτονική χώρα, «όπου έχουν ξεπλυθεί με ποσοστό απώλειας 50- 60%. Δηλαδή δίνουν σε αλλοδαπούς συνεργούς τους 100 ευρώ από τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα και παίρνουν 40 ως 50 "καθαρά" μη προσημειωμένα ευρώ. Από την παρτίδα αυτών των ανταλλαχθέντων χαρτονομισμάτων κάποια ρίχθηκαν σε μαγαζιά της νύχτας…»
Οι αστυνομικοί πιστεύουν ακόμη ότι μεγάλα μερίδια κρατούμενων κακοποιών είναι «θαμμένα» και θα χρησιμοποιηθούν όταν εκείνοι αποφυλακισθούν. Ωστόσο το νέο εύρημα για τα χαρτονομίσματα της Θεσσαλονίκης πιθανόν δημιουργεί νέα δεδομένα αφού πλέον εξετάζεται ο εντοπισμός τους -σχεδόν μία εξαετία μετά την απαγωγή- να μην είναι συμπτωματικό γεγονός…
Σημειώνεται ότι αντιθέτως με την εξαΰλωση των λύτρων της απαγωγής του κ. Παναγόπουλου από τα χρήματα ύψους 10.800.000 ευρώ που δόθηκαν για την απελευθέρωση του πρώην προέδρου του ΣΕΒ Βορείου Ελλάδος κ. Γιώργου Μυλωνά -απήχθη στις 9 Ιουνίου 2008 στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης- έχουν βρεθεί σε χέρια κατηγορουμένων περίπου 7 εκατ. ευρω ενώ έχουν εντοπισθεί και άλλα 1.500 χαρτονομίσματα σε τράπεζες όλης της χώρας.