8/8/14

Αλλαγές στην επικοινωνία

 

Χιλιάδες κινητά τηλέφωνα, το νέο σύστημα επικοινωνίας της ΕΛ.ΑΣ.
Το νέο σύστημα επικοινωνιών της ΕΛ.ΑΣ. με τερματικά υπολογιστών και κινητές συσκευές τηλεφωνίας
 
«Η ΕΛ.ΑΣ. θα αποκτήσει τις επόμενες ημέρες ένα νέο ψηφιακό σύστημα επικοινωνίας γερμανικής εταιρείας, αξίας περίπου 600.000 ευρώ, με τη χρήση κινητών τηλεφώνων. Και αυτό προκειμένου να διευκολυνθούν οι επαφές των 18.000 αστυνομικών της πρωτεύουσας που πλέον γίνονται πάλι με τους παλιούς αναλογικούς ασυρμάτους μετά την κατάργηση του ολυμπιακού συστήματος Tetra. Τα τηλέφωνα αυτά θα διαθέτουν κρυπτογραφημένο σύστημα επικοινωνίας, ενώ το σύστημα αυτό επιτρέπει τις ομαδικές και ατομικές κλήσεις αλλά και την ανταλλαγή δεδομένων βίντεο, φωτογραφιών κ.ά.

Επιπλέον εξασφαλίστηκαν χρήματα για την άμεση επισκευή και επανενεργοποίηση 600 μοτοσικλετών της ομάδας ΔΙΑΣ που είχαν παρουσιάσει σημαντικές μηχανικές βλάβες και είχαν παροπλισθεί. Επιπλέον οι ομάδες ΔΙΑΣ τον Σεπτέμβριο θα αντικαταστήσουν τα φθαρμένα και ακατάλληλα υπηρεσιακά κράνη με καινούργια, ενώ θα λάβουν υπηρεσιακό εξοπλισμό (γάντια, στολές, υπηρεσιακά υποδήματα) με διαδικασία η οποία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί».

Αυτές οι διαβεβαιώσεις φέρεται να δόθηκαν στο προεδρείο του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Αττικής από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. σε συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Πέμπτης στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Το νέο σύστημα επικοινωνίας της ΕΛ.ΑΣ. με βάση το υπάρχον δίκτυο των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας έχει τη δυνατότητα εντοπισμού θέσης όλων των τερματικών σε πραγματικό χρόνο, καταγραφής όλων των κλήσεων, ελέγχου και οργάνωσης περιπολιών καθώς και ελέγχου εγγράφων  (διαβατηρίων κτλ.)  από τη συσκευή με ένα απλό σκανάρισμα.

Ακόμη διαθέτει μπουτόν συναγερμού ενώ επιτρέπει τη δημιουργία ομάδων επικοινωνίας ανά συμβάν. Ήδη αυτό το σύστημα των κινητών τηλεφώνων χρησιμοποιείται από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και ίσως επεκταθεί και σε αστυνομικές υπηρεσίες εκτός Αττικής.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του προέδρου του Σωματείου των Ειδικών Φρουρών Αττικής κ. Βασίλη Ντούμα «αναμένουμε την εφαρμογή και πραγματοποίηση των παραπάνω αυτονόητων αιτημάτων που θεωρούνται απαραίτητα για τη θωράκιση των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία 24ωρα είχε τεθεί στην ηγεσία της λεωφόρου Κατεχάκη ζήτημα κατάργησης της ΔΙΑΣ με τη σημερινή της μορφή και με την κεντρική διοίκησή της και διάσπασή της στις πέντε υποδιευθύνσεις της Αττικής (Αθηνών, Πειραιώς, Βορειοανατολικής, Δυτικής και Νοτιανατολικής Αττικής). Ένα σχέδιο που πιθανολογείτο ότι θα προκαλούσε ζητήματα δυσλειτουργίας και με διαλυτικές τάσεις στη ΔΙΑΣ.

Όμως η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. το απόγευμα της Τρίτης φέρεται να επεσήμανε ότι «δεν υφίσταται κανένα τέτοιο ζήτημα και επιζητείται μονάχα ο καλύτερος συντονισμός όσων σχετίζονται με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΔΙΑΣ».