8/8/14

... Φούλαραν με λαθρομετανάστες


Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλης Κικίλιας και ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης συνόδευσαν στις 21/07/2014, την Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων κα Cecilia Malmström στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής, το Προαναχωρησιακό Κέντρο Αλλοδαπών και το Κέντρο Ταυτοποίησης Υπηκοότητας Αλλοδαπών στη Μόρια Λέσβου, όπου όλα ήταν ωραία και καλά. Στη Σάμο όμως έχουν άλλοι άποψη ...
Για τραγική και επικίνδυνη κατάσταση στο Κέντρο Ταυτοποίησης και Υποδοχής Σάμου κάνει λόγο η Ένωση Αστυνομικών του νησιού, σε επιστολή διαμαρτυρίας της προς τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.
Όπως σημειώνεται στην επιστολή, ενώ η χωρητικότητα του Κέντρου είναι 285 άτομα, αυτή τη στιγμή αριθμεί 682  μετανάστες, αριθμό υπερδιπλάσιο της χωρητικότητάς του.
Αφού αναφέρεται ότι οι ροές των παράνομα εισερχομένων μεταναστών είναι καθημερινές και ολοένα αυξανόμενες ποσοτικά, τονίζεται ότι τις τελευταίες πέντε ημέρες συνελήφθησαν συνολικά τετρακόσιοι δεκαεννιά αλλοδαποί, ενώ ο αριθμός των αστυνομικών που διατίθεται καθημερινά για τη φύλαξη των ατόμων αυτών είναι το πολύ τέσσερις αστυνομικοί ανά οκτάωρο, οι οποίοι καλούνται να διαχειριστούν εκτός από τον τεράστιο όγκο των ατόμων ένα ακόμα τεράστιο όγκο περιστατικών σε καθημερινή βάση.
Σύμφωνα πάντα με την επιστολή διαμαρτυρίας της Ένωσης Αστυνομικών Σάμου, τίθενται σοβαρά ερωτήματα για τη σωματική ακεραιότητα των αστυνομικών, των κρατουμένων, την τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής, και την εν γένει ομαλή και ασφαλή λειτουργία του κέντρου.
Με αφορμή την επιστολή διαμαρτυρίας, η βουλευτής Σάμου Αγνή Καλογερή κατέθεσε σχετική αναφορά προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.