Σειρά νέων στοιχείων που φαίνεται να προσδιορίζουν νέες διασυνδέσεις ποινικών και αντιεξουσιαστών _και κυρίως του συλληφθέντα Νίκου Μαζιώτη_ αναδεικνύονται από νεώτερα ευρήματα της ΕΛ.ΑΣ στο ταχύπλοο με το οποίο προσπάθησαν να διαφύγουν οι τρείς τουλάχιστον δράστες της ληστείας της Τράπεζας στο Δίστομο, πριν από 15 ημέρες.
Τα νέα αυτά στοιχεία από την ΕΛ.ΑΣ διαψεύδουν για άλλη μια φορά τον 44χρονο κρατούμενο αντάρτη πόλης που επιχείρησε -την προηγούμενη Παρασκευή- σε νέο κείμενό του μέσα από τις φυλακές Διαβατών να επιτεθεί (με ασαφείς και αντικρουόμενους ισχυρισμούς) σε δημοσιογράφους των ΜΜΕ για σχετικές αναφορές τους. Από τα νέα ευρήματα στο ταχύπλοο προκύπτουν νέες σχέσεις του Μαζιώτη με εμπλεκόμενους στην απαγωγή του επιχειρηματία Γιώργου Μυλωνά στην Θεσσαλονίκη αλλά και ότι είχε επαφές με ληστές τραπεζών που είχαν κάνει σωρεία ληστειών την περίοδο 2006-2011, ορισμένες από τις οποίες αιματηρές.
Τον πρόδωσε η… παλάμη
Μέχρι σήμερα έχει διαπιστωθεί από αποτυπώματα, ταυτοποιήσεις DNA και γραφολογικές εξετάσεις ότι ο Νίκος Μαζιώτης, μαζί με τον 35χρονο ποινικό Γιώργο Πετρακάκο, ήταν και οι δύο παρόντες στη ληστεία της Εθνικής Τράπεζας των Μεθάνων, το καλοκαίρι του 2013 . Aπό την έρευνα της ΕΛΑΣ προέκυψε ότι ενώ ο Μαζιώτης σε εκείνη τη ληστεία είχε βάλει στις άκρες των δακτύλων του υλικό αλλοίωσης των αποτυπωμάτων του σε κάποια στιγμή που δεν πρόσεξε έκανε μία κίνηση να συγκρατήσει ένα περιστρεφόμενο πορτάκι με την παλάμη του. Αυτή την ακούσια κίνησή του αντελήφθησαν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ που ανέλυσαν το βίντεο και εντόπισαν το παλαμικό αποτύπωμά του στη μικρή πόρτα της τράπεζας των Μεθάνων. Ακόμη από αναλύσεις βίντεο προέκυψε ότι το δίδυμο Μαζιώτη - Πετρακάκου είχαν κάνει και άλλες ληστείες σε Βελεστίνο, Σπέτσες , Κλειτορία και αλλού. Από ευρήματα διαμέρισμα στον Αγιο Νικόλαο Αττικής, προσδιορίσθηκαν σχέσεις του Νίκο Μαζιώτη με τον 44χρονο ληστή τραπεζών Σπύρο Χριστοδούλου, που ήταν ο ενοικιαστής του οικήματος ασφαλείας. Επιπλέον είχε ήδη εντοπισθεί από την πρώτη φάση δράσης του Επαναστατικού Αγώνα, την περίοδο 2004-2010, ότι είχε τροφοδοτηθεί με κλεμμένα ΙΧ από συνεργούς του Βασίλη Παλαιοκώστα που είχαν δώσει οχήματα -από τις ίδιες επιδρομές σε σπίτια- και στον κακοποιό για την απαγωγή του επιχειρηματία Γιώργου Μυλώνα το καλοκαίρι του 2008. Κεντρικό πρόσωπο σε αυτή την διαδικασία θεωρείται τώρα από την ΕΛ.ΑΣ ότι είχε ο 35χρονος Γιώργος Πετρακάκος.
Μπαράζ ληστειών
Στο ταχύπλοο λοιπόν βρέθηκαν ίχνη DNA που είχαν βρεθεί σε καπέλο το οποίο εγκατέλειψαν οι δύο δράστες ένοπλης ληστείας σε υποκατάστημα τράπεζας, στις 17 Απριλίου 2008, στον Χολαργό Αττικής (στην λεωφόρο Μεσογείων) κατά την οποία τραυματίστηκε θανάσιμα, κατά τη συμπλοκή του με τους δράστες, ένας 39χρονος αστυνομικός που εργαζόταν ως security. Το ίδιο DNA βρέθηκε σε τμήμα χειρουργικού γαντιού, το οποίο εγκατέλειψαν οι δράστες ένοπλης ληστείας σε υποκατάστημα τράπεζας, στις 23 Ιουλίου 2010, στο Πόρτο Χέλι Αργολίδας, με λεία 236.430 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε εκείνη τη ληστεία οι δράστες με την απειλή των όπλων οδήγησαν δύο υπαλλήλους σε μια αποθήκη, όπου και τους κλείδωσαν. Στη συνέχεια αφού άδειασαν τα ταμεία και το μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών, πήραν μαζί τους και τις κασέτες από το κλειστό κύκλωμα της τράπεζας και έφυγαν ανενόχλητοι. Ακόμη από βαλλιστικό έλεγχο προέκυψε ότι κάλυκες που βρέθηκαν στην αιματηρή ληστεία στον Χολαργό Αττικής, έχουν βληθεί από το ίδιο όπλο με ένοπλη ληστεία, στις 29 Μαΐου -2006, σε υποκατάστημα τράπεζας στο Μοσχάτο Αττικής και στις 5 Ιουλίου 2006 σε υποκατάστημα τράπεζας στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, με συνολική λεία περίπου 110.000 ευρώ. Στη ληστεία του Μοσχάτου οι δύο δράστες είχαν πυροβολήσει την τζαμαρία.
Από τον συνδυασμό αυτών των στοιχείων φέρεται να προκύπτει αρχικά η πολυποίκιλη ληστρική δράση των τωρινών συνεργών του Μαζιώτη. Ακόμη με το δεδομένο ότι χώρος κύριας δράσης του Σπύρου Χριστοδούλου ήταν η Αργολίδα και του Πετρακάκου η βόρεια Ελλάδα (μέχρι το 2007) υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για συνεργασία των δύο ποινικών αλλά και του τρίτου καταζητούμενου Σπύρου Δραβίλα πολλά χρόνια πριν «ενωθούν» με τον Μαζιώτη.
Όμως εκείνο που για τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ έχει εξαιρετική σημασία είναι ότι στην ληστεία της Πυλαίας τον Ιούλιο του 2006, είχε κλαπεί όπλο μέσα στην τράπεζα που βρέθηκε στο «οπλοστάσιο» του Βασίλη Παλαιοκώστα το 2008, μετά την απαγωγή Μυλωνά, όπου είχε συσχετισθεί πάλι -όπως προαναφέρεται- με την διανομή οχημάτων με τον Μαζιώτη. Σημειώνεται ότι στην πρόσφατη επιστολή του ο Νίκος Μαζιώτης αρνείται την σχέση του με ποινικούς, μιλά και για «μη αποδεδειγμένη σε δικαστήρια χρηματοδότηση του Επαναστατικού Αγώνα από τους «ληστές με τα μαύρα» που έδρασαν την περίοδο 2004-2006. Ωστόσο αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ επεσήμαιναν ότι «είναι αξιοσημείωτο ότι τότε η ένοπλη οργάνωση όπου συμμετείχε ο 44χρονος νοίκιαζε καταλύματα και προμηθευόταν όπλα και εκρηκτικά και είχε οικονομική άνεση με άγνωστους πόρους ενώ ο Μαζιώτης τότε δεν είχε πράγματι συμμετάσχει σε καμία ληστεία».
Επιπλέον στελέχη της ΕΛ.ΑΣ σημειώνουν ότι ο Νίκος Μαζιώτης έχει διαψευσθεί επανειλημμένως σε ισχυρισμούς του. Όταν συνελήφθη στις 13 Ιανουαρίου 1998 για την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο Υπουργείο Ανάπυξης, αρνήθηκε κάθε συμμετοχή, για να ομολογήσει την εμπλοκή του 18 μήνες αργότερα.
Το 2004 και ενώ είχε ξεκινήσει τη δράση του ο Επαναστατικός Αγώνας, είχε καταγγείλει την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ότι τον παρακολουθεί στενά και ότι είχε επιχειρήσει να προκαλέσει βαρύτατο τραυματισμό του σε τροχαίο ατύχημα «προκειμένου να τον εκδικηθεί για τους κοινωνικούς αγώνες του».
Τον Ιούνιο του 2007, έξι μήνες μετά την εκτόξευση ρουκέτας από τον Επαναστατικό Αγώνα στην πρεσβεία των ΗΠΑ, έστειλε νέα επιστολή όπου ανέφερε ότι «υπάρχει συνεχής παρακολούθησή του από την ΕΛ.ΑΣ». Μάλιστα και τότε μιλούσε για «κατάσταση αιχμαλωσίας και για διαρροές προς τον Τύπο που σκοπό έχουν να τον καταστήσουν ύποπτο για συμμετοχή στον Επαναστατικό Αγώνα». Μερικούς μήνες αργότερα κατήγγειλε πάλι τις Αρχές για την προσαγωγή του. Τέλος, σε κείμενο που είχε αναρτήσει στις 30 Οκτώβριο 2013 σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου ο Νίκος Μαζιώτης μιλούσε για «σκευωρία» και «κατασκεύασμα» των διωκτικών Αρχών σε σχέση με το αποτύπωμά του που βρέθηκε στην ληστεία των Μεθάνων το 2013.