Αμυγδαλέζα
Τριάντα δύο (32) στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, από όλη τη χώρα, εκπαιδεύτηκαν σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, κατά τη διάρκεια εξαήμερου επιμορφωτικού προγράμματος, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Αστυνομικής Ακαδημίας, στην Αμυγδαλέζα Αττικής, με μέριμνα και ευθύνη της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης (15 έως και 20-09-2014).
Με την εκπαιδευτική αυτή διαδικασία αυτή επιδιώκεται η παροχή της απαραίτητης γνώσης και επαγγελματικής κατάρτισης, προκειμένου να αντιμετωπίζονται, με τρόπο ενιαίο και κυρίως αποτελεσματικό, όλες οι εγκληματικές συμπεριφορές, που στρέφονται κατά του περιβάλλοντος.
Τα (32) στελέχη, που παρακολούθησαν το πρόγραμμα, επιστρέφοντας στις Υπηρεσίες τους, θα λειτουργήσουν ως «πυρήνες» εκπαιδευτές για την ενημέρωση του υπόλοιπου προσωπικού.
Μεταξύ των γνωστικών αντικειμένων, που αναπτύχθηκαν στην εν λόγω εκπαίδευση ήταν:
- Προβλήματα εφαρμογής του δικαίου και της πολιτικής προστασίας του περιβάλλοντος από τη διοίκηση και τα δικαστήρια.
- Η ανθρωπογενής παρέμβαση στο περιβάλλον και οι συνέπειές της.
- Οι προοπτικές εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων σε Αιγαίο και Ιόνιο.
- Η αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου της ποινικής προστασίας του περιβάλλοντος. Ουσιαστικές και δικονομικές πλευρές του Ν. 4042/2012.
- Η ανάλυση υποθέσεων της Επιτροπής περιβάλλοντος του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Συγκριτική προσέγγιση της οργάνωσης περιβαλλοντικής Αστυνομίας σε τρίτα κράτη.
- Η έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης και η εφαρμογή της στη σχεδίαση της δημόσιας πολιτικής.
- Οι αρχές και εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
- Τα απόβλητα (Νοσοκομειακά, βιομηχανιών, ηλεκτρονικά) – Λύματα – Μόλυνση ποταμών/ λιμνών, - Επιχειρήσεις scrap – Επιχειρήσεις ανακύκλωσης μπαταριών.
Στο εξαήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα συνέβαλαν καθοριστικά καταξιωμένοι καθηγητές και άρτια καταρτισμένοι εμπειρογνώμονες σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, μεταξύ των οποίων:
- η Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας του Νομού Ηλείας και Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος Ελληνικού Κοινοβουλίου, κα. Διονυσία - Θεοδώρα Αυγερινοπούλου.
- ο Γενικός Επιθεωρητής Περιβάλλοντος, κ. Παναγιώτης Μέρκος.
- ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, κ. Δημήτριος Γκύζη.,
- ο Πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γρηγόριος Τσάλτας,
- ο Καθηγητής Κλιματολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτης Νάστος.
- ο Καθηγητής Θαλάσσιου Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Πειραιά, κ. Βασίλειος Τσελέντης.
- ο Επίκουρος Καθηγητής Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, κ. Γεώργιος Μπάλιας.
- η Σύμβουλος Επικρατείας, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεπιστημονικών Σπουδών Περιβάλλοντος και Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, κα. Μαρία Καραμανόφ.
- η Διευθύντρια Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Περιφέρειας Αττικής, κα Αργυρώ Παρασκευοπούλου.
- η Φυσικός – Διδάκτορας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, κα. Μαρία Σωτηράκου,καθώς και
- Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας από τη Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου και τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής/Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων Πολιτιστικής Κληρονομιάς & Περιβάλλοντος.
Στην τελετή λήξης της εκπαίδευσης, την Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας εκπροσώπησε ο Διοικητής της Αστυνομικής Ακαδημίας, Υποστράτηγος Βασίλειος Κοντογιάννης, ο οποίος επέδωσε και τα πιστοποιητικά σπουδών στους εκπαιδευθέντες.
Στην σύντομη ομιλία του τόνισε τη σημασία της δημιουργίας «πυρήνων» εκπαιδευτών, για το συγκεκριμένο αντικείμενο και κάλεσε τους εκπαιδευθέντες να εκπονήσουν, υπό την καθοδήγηση των Διοικητών τους, ειδικό πρόγραμμα σε συνεργασία με τα Γραφεία Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων, προκειμένου να ενημερωθεί περαιτέρω το αρμόδιο προσωπικό, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι: «…Μία άριστα εκπαιδευμένη και ενημερωμένη Αστυνομία είναι πάντα μια αποτελεσματική Αστυνομία.»