16/9/14

Συνοδοιπόρος του Μαζιώτη «ληστές με τα μαύρα»?

 

Συνοδοιπόρος του Μαζιώτη ένας από τους «ληστές με τα μαύρα»
Αστυνομικοί στο σημείο της σύλληψης του Νίκου Μαζιώτη στο Μοναστηράκι έπειτα από ανταλλαγή πυροβολισμών
 
Ενας δραστήριος αντιεξουσιαστής από τα νότια προάστια, εμπλεκόμενος στην ομάδα των «ληστών με τα μαύρα» που έδρασε την περίοδο 2004-2006, φέρεται να είναι σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ΕΛ.ΑΣ. ο άγνωστος συνεργάτης του 44χρονου Νίκου Μαζιώτη που συμμετείχε σε σειρά ένοπλων επιθέσεων τους τελευταίους μήνες. Παράλληλα η ΕΛ.ΑΣ. φέρεται να έχει συγκεντρώσει στοιχεία ότι ποινικοί με τους οποίους είχε συνεργαστεί ο Μαζιώτης εμπλέκονται σε σειρά ανεξιχνίαστων ληστειών, ενώ ερευνάται και η σχέση ενός τουλάχιστον από αυτούς με πρόσφατη δολοφονία στον «κόσμο της νύχτας».
Οι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ. ΑΣ. εμφανίζονται να έχουν «σημαντικά στοιχεία» για όσα συνέβησαν στο εσωτερικό της επονομαζόμενης «ομάδας Μαζιώτη» το τελευταίο χρονικό διάστημα. Καταλήγουν στην εκτίμηση ότι πλέον υπάρχει πλήρης διαχωρισμός στη δράση ποινικών και αντιεξουσιαστών με τους οποίους συνεργαζόταν ως τη στιγμή της αιματηρής σύλληψης - τον περασμένο Ιούλιο στο Μοναστηράκι - ο 44χρονος αντάρτης πόλης. Χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει αποκαλυφθεί για ποιους λόγους υπήρξαν αυτό το «ρήγμα» και η αυτόνομη πορεία ποινικών και αντιεξουσιαστών.
Η ομάδα των ποινικών στην οποία συμμετέχουν ο 35χρονος Γιώργος Πετρακάκος, ο 44χρονος Σπύρος Χριστοδούλου και ο 34χρονος Σπύρος Δραβίλας προχώρησε στις ληστείες σε Μαραθώνα, Σαρωνίδα αλλά και στο Δίστομο Βοιωτίας ενώ μέχρι πρότινος διατηρούσαν κατάλυμα στην οδό Ρούμελης στη Νέα Μάκρη το οποίο ήδη εντόπισε και ερεύνησε η ΕΛ.ΑΣ. Για τους τρεις ποινικούς εκτιμάται ότι συνεργάστηκαν με τον Μαζιώτη με παρέμβαση του «αόρατου» 48χρονου καταζητουμένου Βασίλη Παλαιοκώστα. Με βάση ευρήματα στο ταχύπλοο διαφυγής τους αλλά και στα οικήματα ασφαλείας που χρησιμοποιούσαν συσχέτισαν ορισμένους από αυτούς τους ποινικούς και με άλλες εγκληματικές ενέργειες - εκτός από αυτές που έχουν δημοσιοποιηθεί ως τώρα - ενώ ξέρουν ότι πλέον έχουν βρει νέα καταλύματα και σχεδιάζουν νέες ληστρικές επιδρομές.

Οι συνεχιστές
Για τους αντιεξουσιαστές συνεργάτες του Μαζιώτη φέρεται να επιβεβαιώθηκαν παλαιότερες εκτιμήσεις ότι στο πλευρό του είχε βρεθεί μέλος της συμμορίας των «ληστών με τα μαύρα». Πρόκειται για εξαμελή ομάδα αναρχικών που προχώρησε σε πέντε ληστείες τραπεζών την περίοδο 2004-2006 στο κέντρο της Αθήνας με λεία περίπου 600.000 ευρώ. Οι ληστές αυτοί είχαν ομοιόμορφη μαύρη εμφάνιση και χρονομετρούσαν τις ληστείες τους όπως γινόταν σε χολιγουντιανή ταινία! Ο αντιεξουσιαστής αυτός από τους ληστές τραπεζών στο κέντρο της Αθήνας έχει εξαφανιστεί την τελευταία οκταετία. Θεωρείται ότι μαζί με έναν άλλο 35χρονο αναρχικό στο νοικιασμένο ΙΧ του οποίου στα Εξάρχεια είχε βρεθεί - την άνοιξη του 2013 - μεγάλο οπλοστάσιο συμμετείχε στη βομβιστική επίθεση του «Επαναστατικού Αγώνα» στην οδό Αμερικής πριν από πέντε μήνες αλλά και σε άλλες ένοπλες επιθέσεις. Εκτιμάται ότι αυτοί πιθανόν να αναλάβουν τη συνέχιση της δράσης του «Επαναστατικού Αγώνα» ίσως και με τη συνεργασία της συντρόφου του Μαζιώτη, Πόλας Ρούπα.
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες ο Μαζιώτης το τελευταίο διάστημα διατηρούσε επαφή και με δύο γνωστούς κρατούμενους αντιεξουσιαστες στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη σημειώνουν πως «διαθέτουν πληροφορίες κυρίως από υποκλαπείσες συνομιλίες ότι οι αντιεξουσιαστές που συνεργάζονταν με τον Μαζιώτη έχουν σημαντικά επιχειρησιακά προβλήματα και έλλειψη χρηματοδότησης. Κάτι που ίσως καθυστερήσει την ανασύνταξή τους και ένα νέο χτύπημα». Χωρίς όμως ουδείς να γνωρίζει αν αυτή η εκτίμηση διαψευσθεί με μια νέα εντυπωσιακή επίθεση του «Επαναστατικού Αγώνα»