5/11/14

Πήγαν να εκτελέσουν πυροτεχνουργό

Ο "Σουλεϊμάν"
Οι ΗΠΑ απέτυχαν να δολοφονήσουν γάλλο πυροτεχνουργό της Αλ Κάιντα
Μεγάλωσε ως καθολικός στη Βρετάνη, ριζοσπαστικοποιήθηκε στην εφηβεία, μαθήτευσε στα εκρητικά στο Πακιστάν, σήμερα πολεμά στη Συρία. Ο «Σουλεΐμάν», κατά κόσμον Νταβίντ Ντρουζόν.
 
Όταν στις 22 Σεπτεμβρίου το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ εκτόξευσε 47 πυραύλους «τόμαχοκ» σε θέσεις δυτικά από το Χαλέπι, στη Συρία, ο βασικός στόχος δεν ήταν γενικά η τζιχαντιστική ομάδα «Χορασάν» που δρα εκεί. Η επίθεση είχε και έναν πολύ συγκεκριμένο στόχο: τον 24χρονο πυροτεχνουργό της οργάνωσης Νταβίντ Ντρουζόν, έναν Γάλλο που προσηλυτίστηκε στο ισλάμ και γρήγορα έγινε ειδικός στην κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών. Ομως τόσο αυτός, όσο και ο ευρισκόμενος, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ίδια περιοχή Μουχσίν αλ Φάντχλι, βετεράνος τζιχαντιστής από το Κουβέιτ, άλλοτε συνεργάτης του Οσάμα μπιν Λάντεν, βγήκαν ζωντανοί.

Η αποτυχία της απόπειρας δολοφονίας του Ντρουζόν δημιούργησε πονοκέφαλο στους δυτικούς αξιωματούχους. Ο προσήλυτος νεαρός Γάλλος από τη Βρετάνη βρίσκεται στη κορυφή της λίστας με τους πιο επικίνδυνους τρομοκράτες της Αλ Κάιντα, αφού η γνώσεις του για τα εκρηκτικά, η ευρωπαϊκή καταγωγή του και η επαφή του με δυτικούς τζιχαντιστές στη Συρία παίζουν σημαντικό ρόλο στη σχεδίαση και εκτέλεση τρομοκρατικών χτυπημάτων. Οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι πιθανότατα συμμετέχει σε δίκτυο μεταφοράς «τεχνογνωσίας», το οποίο έχει ως κεντρικό πρόσωπο τον Ιμπραήμ αλ Ασίρι, βασικό πυροτεχνουργό της Αλ Κάιντα στην Υεμένη.   

Μεγάλωσε σε μικροαστικό καθολικό περιβάλλον

Ο πατέρας του Ντρουζόν ήταν οδηγός λεωφορείου, ενώ η μητέρα του γραμματέας. Ο σημερινός πυροτεχνουργός μεγάλωσε σε γειτονιά μεταναστών έξω από την πόλη Βαν της Βρετάνης, στις ακτές του Ατλαντικού. Γεννήθηκε το 1989 και μεγάλωσε σε μικροαστικό καθολικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον Ερίκ Πελετιέ, δημοσιογράφο της γαλλικής εφημερίδας "L'Express" που έχει ερευνήσει τη ζωή του Ντρουζόν, φαίνεται πως πέρασε μια φυσιολογική παιδική ηλικία, ενώ οι βαθμοί του στο σχολείο ήταν πολύ καλοί.

Ομως ο χωρισμός των γονιών του, στα 13 του, πιθανολογείται ότι συνέβαλε στην ανατροπή αυτής της «κανονικότητας». Οι σχολικές του επιδόσεις πήραν την κάτω βόλτα, ενώ άρχισε τη παρέα με νεαρούς μουσουλμάνους που είχαν υιοθετήσει μία ισλαμιστική ρητορική μίσους. «Ο Ντρουζόν επαναστάτησε με τα χρόνια. Ένας τοπικός ιμάμης έπαιξε σημαντικό ρόλο, αφού χάρη σε αυτόν έγινε μέλος σε τοπική μουσουλμανική ομάδα σαλαφιστών», είπε ο Πελετιέρ στο CNN.   

Μέχρι το 2010, προετοίμαζε τη δράση του, αφού έκανε μια σειρά από ταξίδι στην Αίγυπτο, για να μάθει αραβικά και να μελετήσει το ισλάμ. Τα έξοδα των ταξιδιών του τα κάλυπτε αναλαμβάνοντας δουλειές οδηγού.  Τον Απρίλη του 2014 εγκατέλειψε τη Γαλλία για τα καλά και μέσω Καΐρου πήγε στο Πακιστάν.

Στο Πακιστάν έγινε μέλος στην ομάδα της Αλ Κάιντα, Τζουντ αλ- Κιλάφαχ , η βάση της οποίας  βρίσκεται στη περιοχή Μιράν Σαχ. Εκεί ήρθε σε επαφή με τον Μοέζ Γκαρσαλάουι, ηγέτη της εν λόγω ένοπλης οργάνωσης. Ο Γκαρσαλάουι ήταν μάλιστα παντρεμένος με τη «ζωντανή θρύλο της Αλ Κάιντα» , την μαροκινής καταγωγής Βελγίδα  Μαλίκα Ελ Αρούντ, η οποία μέσα από τη δράση της αποτέλεσε πρότυπο γυναικών τζιχαντιστριών. Ο Γκαρσαλάουι πάντως βρέθηκε νεκρός κατά τη διάρκεια επίθεσης από αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος.  

Ο Ντρουζόν εκεί έμαθε να φτιάχνει βόμβες και εκρηκτικά, ενώ καθιέρωσε το ψευδώνυμο «Σουλεϊμάν». Θεωρείται υπεύθυνος για αρκετές βομβιστικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν.  

Πιθανή διασύνδεση με τον τρομοκράτη της Τουλούζης

Το Σεπτέμβριο του 2011, ο Ντρουζόν ήρθε σε επαφή με τον Μοχάμεντ Μεράχ, τον Γαλλο-Αλγερινό από την Τουλούζη που λίγους μήνες αργότερα, τον Μάρτιο του 2012, δολοφόνησε επτά ανθρώπους στη νότια Γαλλία, ανάμεσά τους και τρεις εβραϊκής καταγωγής μαθητές. Πιθανολογείται ότι και ο ίδιος ο Ντρουζόν είχε σχέση με την τρομοκρατική αυτή επίθεση, καθώς, όπως ανέφερε ο Μεράχ, «ένας αδερφός από την Αλ Κάιντα» στο Πακιστάν, ο οποίος μεγάλωσε στη Γαλλία, τον έπεισε να εκπαιδευτεί για το τρομοκρατικό χτύπημα.

Στα τέλη του 2013 ή στις αρχές του 2014, ο Ντρουζόν εγκατέλειψε το Πακιστάν και πήγε στη Συρία, όπου έγινε μέλος της Χορασάν. Στη Συρία πιστεύεται ότι βρίσκεται σήμερα